fbpx

Районні суди на Франківщині "штампують" вироки ухильникам від мобілізації

Суспільство 13:29, 11.08, 2015

Ухильники переважно отримують однотипні вироки – два роки ув'язнення з іспитовим терміном.

Нещодавно за ухилення від призову за мобілізацією Богородчанським районним судом був засуджений місцевий мешканець, який має на утриманні двох малолітніх дітей. Чоловік має військову спеціальність “водій III класу”, яку здобув під час служби в 1990-1992-му роках, і перебував на військовому обліку у Надвірнянсько-Богородчанському об’єднаному військовому комісаріаті зі званням “старший сержант”.

3 лютого богородчанець пройшов медкомісію і отримав повістку про прибуття 10 лютого до військкомату для відправки у військову частину. Однак у вказаний час військовозобов’язаний на виклик не з’явився, натомість 7 лютого виїхав на заробітки до Росії. Проти чоловіка розпочали кримінальне провадження за ухилення від призову. Справу передали до суду у квітні цього року.

В суді обвинувачений провину визнав повністю. Пояснив, що в Росію довелося їхати, аби отримати зарплату за попередні півроку, яку йому заборгували. За ці кошти, пояснив чоловік, його родина мала б жити, поки він перебуватиме у війську. Він також нагадав, що після повернення з Росії добровільно звернувся до військкомату, однак за направленням лікарської комісії був скерований на стаціонарне лікування до хірургічного відділу Богородчанської ЦРЛ, де йому прооперували грижу. Після цього він двічі отримував відстрочку від призову за станом здоров’я, зокрема до 25 червня, а згодом до 25 липня цього року. Крім того, днями отримав скерування на стаціонарне лікування до хірургічного відділу з приводу захворювання на геморой, яке було діагностовано в нього ще при першому проходженні військово-лікарської комісії. Тому, каже чоловік, від мобілізації не ухиляється, однак не може виконувати обов’язки військової служби у Збройних силах України.

Суд врахував пом’якшувальні обставини, але визнав богородчанця винним за ст. 336 КК України та призначив покарання у вигляді позбавленні волі строком на 2 роки з іспитовим терміном 1 рік.

Такий самий вирок – 2 роки з іспитовим терміном 1 рік – днями отримав і мешканець Городенківського району, який вчинив ухилення від призову у квітні цього року.

Повістку чоловік отримав 17 квітня, комісія визнала здоровим. 22 квітня військовозобов’язаний мав з’явитися для відправки до армії, але виклик проігнорував.

У суді чоловік повністю визнав провину і пояснив, що не мав на кого залишити господарство і неповнолітню доньку, оскільки дружина на заробітках за кордоном.

Суд врахував щире каяття і позитивну характеристику з місця проживання.

Як повідомляв КУРС, на Прикарпатті за ухилення від мобілізації засудили працівника райдержадміністрації, який сам розносив повістки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: