fbpx

Справа Коцаби: прокуратура вимагає для підсудного 13 років ув'язнення з конфіскацією майна

Політика 15:30, 11.05, 2016

В Івано-Франківському міському суді відбувається засідання у справі франківського блогера, автора антимобілізаційного відеоролика Руслана Коцаби, якого звинувачують у зраді Батьківщини.

Сьогодні у судовому засіданні проходили дебати, які зібрали аншлаг – представників медіа та громадськості.

На початку засідання підсудний Руслан Коцаба вкотре заявив, що не шкодує про вчинене і досі вважає війну на сході України “братовбивством”, яке треба припинити.

Представник прокуратури наполіг, що вина Коцаби повністю доведена доказами, які досліджував суд. За словами прокурора, важливо визначити критерії, аби відрізняти, що є об’єктивною журналістикою, а що – “заангажованою, маніпулятивною діяльністю, яка маскується під журналістику”.

справа Коцаби

Прокурор нагадав, що Коцаба був виключений з військового обліку ще у 2006 році. При цьому 17 січня 2015 року під час мобілізації підсудний розмістив у мережі інтернет відеозвернення до Президента, у якому відмовився від мобілізації і закликав усіх до такої відмови. У зверненні Коцаба безпідставно представився журналістом “112 каналу”.

“Відповідно до висновку судової експертизи у тексті стенограми відеоролика, цілком усвідомлюючи кримінальну відповідальність, Коцаба закликав українців відмовлятися від мобілізації, чим перешкоджав діяльності ЗСУ, – зазначив прокурор. – Коцаба виїжджав у зону АТО, де знімав батальйон “Айдар”, був на території так званих “ЛНР” та “ДНР”. Від представників “ЛНР” отримав акредитацію. В одному з відеороликів з Луганської ОДА звинуватив українських військових у вбивстві мирних мешканців. 12 листопада 2014 року на прохання російського журналіста передав особисті дані комбата 5-го батальйону тероборони. Діючи на шкоду обороноздатності України, у січні 2015 року розмістив відеозвернення до президента та публічно закликав усіх адекватних людей відмовитись від мобілізації, зазначивши, що російських військ на Донбасі немає, а там воюють місцеві мешанці”.

22 січня 2015 року Коцаба, отримавши запрошення від російських журналістів, взяв участь у програмі “Врємя покажет”, де було частково продемонстровано його відеозвернення до президента України. Під час програми учасники звинуватили українську владу у вбивстві мирних мешканців. Потім на запрошення російських журналістів Коцаба вилетів до Москви на ефір телеканалу “Росія-1” для участі у програмі, яка носила антиукраїнський зміст. У програмі “НТВ” Коцаба наголосив мобілізованим, що їм доведеться там убивати таких же українців. Він отримав від російського журналіста завдання виконати замовний матеріал про відмову від мобілізації мешканців Прикарпаття. Було домовлено, що Коцаба готуватиме репортажі нібито з власної волі та розміщуватиме на відеохостингу “Youtube”.

Прокурор попросив звернути увагу на те, що Коцаба не заперечив факти і обставини справи та підтвердив, що розмістив відеозвернення, визнав, що брав участь за оплату в програмах російських каналів, де обговорював події на Сході України. Він визнав, що поширив у мережі Інтернет зразок заяви про відмову від мобілізації. Також підтвердив, що надав російському журналісту контакти комбата.

Прокурор наголосив, що вина Руслана Коцаби доводиться і показами свідків.

“Допитані учасники АТО, волонтери, які бачили відеозвернення, дали оцінку, що воно негативно вплинуло на мобілізацію та бойовий дух військових, бо через такі заклики затримувалась ротація військових на Сході. Звернення посіяло серед військових сумніви щодо законності мобілізації. Також свідки заперечили твердження Коцаби, що на Сході немає російських військ”, – зазначив прокурор.

Він нагадав і про розмови з російськими журналістами по телефону.

“Ці та інші докази подані обвинувачення підтверджують, що Коцаба мав зв’язок з представниками іноземної держави, а саме журналістами РФ, які ведуть підривну діяльність проти України. Коцаба надав представникам іноземної держави допомогу у веденні підривної діяльності проти України”.

Виходячи з доказів, пропоную суду визнати Коцабу винним на підставі ст. 111 та призначити покарання у вигляді позбавлення волі на 13 років з конфіскацією майна, – завершив прокурор.

Нагадаємо, блогера Коцабу, автора антимобілізаційного відеоролика, який був поширений у соціальних мережах, звинувачують у державній зраді. Під час агресії російських військ на Донбасі Коцаба спіпрацював з російськими телеканалами, беручи участь у пропагандитських програмах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: