fbpx

Справа Коцаби: підсудний заявляє про фальсифікацію доказів і судилище

Суспільство 16:10, 11.05, 2016

В Івано-Франківському міському суді завершуються дебати у справі франківського блогера, автора антимобілізаційного відеоролика Руслана Коцаби. Скандального блогера звинувачують у зраді Батьківщини.

Як повідомляв КУРС, сторона обвинувачення вважає провину підсудного доведеною досудовим і судовим слідством і вимагає призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

“Довго готувався до дебатів… У мене багато вфактів, які свідчать про фальсифікацію слідчими і прокурорами матеріалів справи. За 15 місяців, які я перебуваю у в’язниці, суд і всі присутні не почули жодного доказу, жодного факту про мою державну зраду. Я не планую повторювати те, що говорив, щоб не забирати час у захисників, які зараз чітко і ясно доведуть, що тут відбувається судилище. Шанові, ви зараз присутні на підлій ганебній сторінці історії України, коли влада хоче примусити адекватних людей замовкнути. Мене замкнуть, щоб ви всі мовчали про те братовбивство, яке коїться на Донбасі, на якому влада зробила бізнес. Влада зараз дійшла до межі, за якою починаються репресії. Довівши до зубожіння народ, влада планує такими залякувальними процесами не просто мене знищити, а залякати всіх адекватних. Я мав акредитацію ЛНР, бо це небезпечно – працювати без акредитації. З одного і другого боку гинуть наші люди, люди з українськими паспортами. Зараз не важливо, чи я був чи не був журналістом 112 телеканалу, але якщо дійде справа до апеляції, то ви всі переконаєтеся, що на час відеозвернення я був журналістом. Я християнин, більшість з вас теж, ми повинні зрозуміти, що відповідати злом на зло неприпустимо. Це закономірність розвитку цивілізації. Якби так не було, люди давно повбивали один одного. Шановні судді, понад дві тисячі аркушів перед вами  і жодного факту, жодного доказу, просто словоблудство, переливання з пустого у порожнє”,  заявив Коцаба у відповідь на вимогу сторони обвинувачення.

Адвокат підсудного Ігор Сулима звернув увагу, що вся аргументація обвинувачення ґрунтувалася на відеоролику зі зверненням до Президента України.

Однак, за словами захисника, це не було звернення до жителів України чи до мобілізованих, це було звернення саме до Президента України.

“Чомусь з відеоролику були вирвані лише певні слова. Хочу звернути увагу на те, що у відеоролику є багато моментів. Коцаба говорив стосовно зупинення братовбивчої війни. Хочу звернути увагу на те, що обвинувачення посилається на закон про часткову мобілізацію, який набув чинності 20 січня 2015 року – уже після того, як було оприлюднено відеозвернення. До цього цей закон обговорювався, він був на слуху, але він не набув чинності на момент публікування відеозвернення. Щодо участі у програмах російських  що, у нас зараз є якісь обмеженя на участь у програмах? Чому зараз Петро Симоненко, який був присутній на цій же передачі, не сидить за ґратами? Що сказав там Коцаба? Сказав про УПА та сперечався з Жириновським, більше ми нічого там не побачили”, – зазначив захисник.

Ігор Сулима не вважає, що слідство надало переконливі докази підривної діяльності та державної зради з боку Руслана Коцаби. За його словами, спілкування з іноземними журналістами не є співпрацею з представниками держави-агресора і не є злочином.

“Шановний суд, захист не побачив жодного доказу прямої причетності підзахисного до скоєння злочинів, тому прошу виправдати мого клієнта. І прошу зняти арешт з вилучених грошових коштів Руслана та повернути їх матері”,  завершив адвокат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: