fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Стоматологи Коломийського району звернулися до обласної ради з проханням припинити масове звільнення фахівців у селах

Стоматологи Коломийського району звернулися до обласної ради з проханням припинити масове звільнення фахівців у селах

Суспільство 18:19, 22.11, 2016

Комісія Івано-Франківської обласної ради з охорони здоров'я звернення підтримала і рекомендувала зупинити дію наказу головлікаря Коломийської ЦРЛ, яким мають скоротити стоматологів у селах району.

Йдеться про скорочення 58 медиків – 36 лікарів і медсестер, які наразі працюють у сільських ФАПах і амбулаторіях сімейної медицини Коломийщини. Цей факт лікарі-стоматологи району розцінюють як руйнування системи стоматологічної допомоги. І просять питання скорочення стоматологів у Коломийському районі винести на сесію обласної ради.

"У порушення статті 142 Трудового кодексу нас скорочують, хоч ми маємо 20 і більше років стажу та відповідні категорії",  озвучила звернення представник лікарського колективу стоматологів Марія Хить.

Звернення колег підтримав головний стоматолог області, професор Зіновій Ожоган.

Він повідомив, що з цього приводу звертався до Міністерства охорони здоров'я та до головного лікаря Коломийської ЦРЛ. Ожоган вважає, що скорочення призведе до ускладнень здоров'я мешканців району, в тому числі до летальних випадків та занедбаної онкології.

"Є проблема з доступом до стоматології мешканців віддалених сіл. Скорочення призведе до колапсу стоматологічної допомоги в районі", – сказав головний стоматолог області.

Ціна питання – 800 тис. грн, які вивільняться після скорочення 22 посад лікарів.

Зіновій Ожоган повідомив, що отримав відповідь на своє звернення з МОЗ  від головного стоматолога України. Той зазначив, що в пілотній Дніпропетровській області подібна практика дала негативні результати, тому рекомендовано зберегти штат стоматологів.

"Це не реорганізація, не оптимізація, це  скорочення без плану",  обурювався на комісії професор Ожоган.

"Це не скорочення,  погодився заступник головного лікаря Коломийської ЦРЛ Петро Лесів,  а вивільнення працівників. В останні три роки ми скоротили 300 посад і 200 ліжок. Цього року запланована оптимізація 70 ліжок і 130 посад. Прийшла черга стоматології, маємо вивільнити 22 ставки. Не хочемо знищувати стоматологію в районі. Хочемо, навпаки, розвивати дитячу і невідкладну стоматологію. Будемо відкривати ліжка щелепно-лицьової хірургіі в ЦРЛ".

Розглянувши звернення колективу стоматологів Коломийської ЦРЛ (офіційно лікарі оформлені в районній поліклініці), комісія обласної ради прийняла рішення рекомендувати головлікарю Коломийської та інцих ЦРЛ Прикарпаття зберігати мережу державної стоматологічної допомоги в районах.

Головному лікарю Коломийської ЦРЛ рекомендували призупинити дію наказу про скорочення, а Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА надати допомогу у вирішенні цього питання. Також депутати звернуться до Коломийської райради і міської ради Коломиї, щоби ті врегулювали ситуацію – вишукали можливість і ресурси для збереження мережі стоматологічної допомоги у селах Коломийщини.

На сесію облради готують звернення від прикарпатських депутатів до МОЗ України та ВРУ з цього питання. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: