fbpx

Суд допитує свідків у справі Руслана Коцаби

Суспільство 17:29, 29.04, 2015

Суд у справі звинуваченого в державній зраді автора антимобілізаційного відеоролика блогера Руслана Коцаби допитує свідків.

На початку засідання Руслан Коцаба виступив із промовою, в якій заявив, що голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук пропагує війну.

"Я його знаю, напевно, більше, ніж усі присутні у залі. Мені соромно, що керівник найвищого представницького органу Прикарпаття займається пропагуванням війни", – сказав Коцаба.

Обвинувачений також засудив позицію "Правого сектору" на Прикарпатті і його керівника Василя Абраміва.

"Так само бачив звернення Васі Абраміва, який поставив у собачу позу всіх депутатів і змусив прийняти антиконституційне рішення про заборону трьох чи чотирьох партій. Я не є прихильником Опозиційного блоку чи Партії регіонів. Але ж ми знаємо, що програми усіх партій однакові. Просто тут крадуть з криком "Слава Україні!", а там крадуть із криком "Слава КПРС" чи "Слава Росії", – обурюється підсудний.

Першим свідком, якого викликали на допит, став громадський активіст Роман Реведжук. Він зазначив, що особисто бачив осетинів і чеченців на Сході України на початку червня, що заперечував у своїх текстах і виступах Руслан Коцаба.

"Бачив особисто осетинів і чеченців, на той час, початок червня, регулярних військ на території Донбасу ще не було", – зазначив Реведжук.

Адвокат Коцаби Тетяна Монтян почала розпитувати свідка. До допиту долучився і сам Коцаба.

Т.М.: Чи відомо вам, що існує угода між Україною і РФ про військове співробітництво?

Р.Р.: Ні, мені не відомо.

Т.М.: Вам не здається, що російські військові можуть перебувати на території ДНР і ЛНР саме на підставі цієї угоди? Може, у них усе добре, Росії з президентом, він там продає свої цукерки?

Р.Р.: Коцаба просто став розмінною монетою, а ви робите на ньому політичні дивіденди.

Т.М.: Та я готова сісти разом із ним, але прокуратура не висуває жодних обвинувачень – Монтян.

Р.К.: Романе, коли я виїжджав з Донецька?

Р.Р.: Я не знаю цього.

Р.К.: Чи був я акредитований урядом ЛНР?

Р.Р.: Мені не відомо.

Р.К.: Чи відомо вам про матеріали, які я зробив з ДНР?

Р.Р.: Мені не відомо.

Р.К.: Чи пропонували ви мені втекти в ДНР з миротворчою місією у січні?

Р.Р.: Я не пропонував вам втікати, я пропонував, щоб ми в рамках акції з українським прапором приїхали на Масляну і поспілкувалися із місцевими. Але оцінивши ситуацію та всі загрози, ми відмовилися від проведення акції.

Наступним на допит викликали заступника військового комісара Івано-Франківської області Олега Мороза. Він зазначив, що мобілізовані, які не хочуть служити, не посилаються на відеозвернення Руслана Коцаби.

"Я не можу судити, чи вплинуло відеозвернення Коцаби на відмову від мобілізації. На території області ніхто з мобілізованих не говорив, що відмовляється від мобілізації на підставі відеозвернення Коцаби", – зазначив Мороз.

Руслан Коцаба дорікнув, що на рішення громадян про ухилення від мобілізації значно більше може вплинути відмова чотирьох комісарів їхати в зону АТО, після чого їх було знято з посади. Олег Мороз на це зазначив, що два воєнкоми написали заяву про звільнення, один з них був у зоні АТО, а один досі там перебуває.

Наразі суд допитав також свідків волонтера Тараса Дем'яніва та заступника міського комісара Андрія Павлишина. Останній зазначив, що заклики Коцаби до відмови від мобілізації могли вплинути на військовозобов'язаних, оскільки блогер переконував, що сама мобілізація незаконна. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: