fbpx

Суд дозволив франківському підприємцю забудувати ділянку, передбачену під сквер

Суспільство 16:14, 07.03, 2016

Господарський суд Івано-Франківської області визнав за Товариством ТзОВ "Тора-10" право на користування земельною ділянкою площею 1,8 га у районі вулиць Галицька-Витвицького в Івано-Франківську, з яких 1,2 га були передбачені для обслуговування скверу.

Засновниками фірми "Тора-10", що займається будівництвом, є брат Олега Заріцького, власника фортечної галереї "Бастіон", Віталій Заріцький з дружиною Ольгою.

Судові спори щодо цієї території тривали півтора року. Минулого року господарський суд Івано-Франківської області відмовив у позові ТзОВ "Тора-10" до Івано-Франківської міської ради про визнання права користування земельною ділянкою, розташованою за адресою вул. Галицька-Витвицького. Рішення першої інстанції підтвердив апеляційний суд, однак Вищий господарський суд повернув справу на новий розгляд.

Під час повторного розгляду позивач доповнив позовні вимоги і просив суд скасувати рішення міської ради від 19 червня 2014 року щодо відведення земельних ділянок на вулиці Галицькій орієнтовною площею 1,2 га для обслуговування скверу.

Як йдеться в рішенні суду, 15 квітня 2010 року міськрада затвердила технічну документацію із землеустрою щодо оформлення права користування земельною ділянкою ТзОВ "Тора-10" площею 1,8078 га в районі вул. Галицької-Витвитцького, з передачею її в оренду, терміном на 3 роки, для будівництва спортивно-відпочинкового комплексу з підземним паркінгом, багатоповерхових житлових будинків з приміщеннями громадського призначення та благоустроєм прибережної зони р. Бистриця-Солотвинська, при умові влаштування дитячих та спортивних майданчиків загальною площею 0,40 га.

31 серпня 2010 року між Івано-Франківською міською радою як орендодавецем  та ТзОВ "Тора-10" як орендарем укладено договір оренди землі №372.

Протягом вересня-грудня 2013 року ТзОВ "Тора-10" двічі зверталося до Центру надання адміністративних послуг з пакетом документів щодо поновлення договору оренди. Однак звідти документи повернули без відповіді.

Посилаючись на звернення громадян мікрорайону Пасічна, 24 грудня 2013 року Івано-Франківська міська рада прийняла рішення, яким відмовила у поновленні договору оренди землі ТзОВ "Тора-10".

А вже через півроку, 19 червня 2013 року, міськрада дала дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вулиці Галицькій орієнтовною площею 1,2 га для обслуговування скверу.

Як вбачається з матеріалів справи, після припинення дії договору оренди позивач продовжує користуватися спірною земельною ділянкою та щомісячно сплачувати орендну плату, про що свідчать платіжні документи.

На сьогодні на спірній ділянці знаходиться збудований позивачем житловий будинок та незавершене будівництво, частина земельної ділянки залишилася незабудованою.

У лютому 2016 року господарський суд Івано-Франківської області з другої спроби задовольнив позов ТзОВ "Тора-10" та визнав за позивачем  право на користування земельною ділянкою площею 1,8087 га, розташованою за адресою: вул. Галицька-Витвицького.

Суд також скасував рішення міськради  про заперечення у поновленні договору оренди землі та рішення, що стосується відведення 1,2 га під сквер. А договір оренди суд визнав поновленим.

Відтак, суд продовжив договір оренди на три роки з моменту набрання чинності рішення суду та зобов’язав "Тора-10" сплачувати до міського бюджету 121 709 гривень на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: