fbpx

У Долині посадили рослину, яка може стати джерелом альтернативної енергії

Суспільство 18:53, 28.06, 2017

На території військового містечка у старій частині міста Долина посадили рослину, яка не лише очищує ґрунт, але може в майбутньому стати джерелом альтернативної енергії.

Йдеться про міскантус гігантський (багаторічна трава з родини злаків). Вирощувати його вдвічі вигідніше, ніж кукурудзу для виробництва з неї біоетанолу. Та це не єдина прерогатива цієї рослини, вважають експерти, основна її цінність у відновленні земель, баланс яких порушений внаслідок активного втручання людини, як-от військова діяльність. Росте такий міскантус у Долині на території військового містечка в історичній частині міста, де після бажаного оновлення можна буде відродити інфраструктуру. Як приймається посаджений матеріал у Долині, вивчали експерти, пише КУРС з посиланням на газету "Добра справа".

Долину відвідали представники наукового проекту "Нова фітотехнологія для очищення забруднених військових земель", що фінансується програмою НАТО "Наука заради миру і безпеки".

Учасники зустрічі обговорили основні завдання, технології вирощування, відвідали дослідну ділянку та відібрали проби ґрунту. Як зазначили гості, враження від побаченого позитивні, коріння закріпилось, і тепер слід лише тримати кулаки, щоб рослина перезимувала перші холоди. Перших два роки міскантус потребує особливого догляду та вологи, а опісля безперебійно росте до 25 років. Щодо екологічної безпеки, то, як запевняють експерти, міскантус цілком безпечний як для людини, так і для комах, до прикладу, наших прикарпатських бджіл.

Проект з вирощування міскантусу спрямований не лише для підвищення рівня екологічної безпеки в регіонах, але й поєднує дві мети: виробництво біомаси та очищення і поліпшення якості ґрунту. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: