fbpx

У франківському Карітасі відбулися тренінги для волонтерів

Суспільство 12:22, 18.11, 2016

Соціальні працівники та волонтери БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" протягом вересня-листопада проводили тренінги для волонтерів.

Під час тренінгів надавали кваліфіковані роз’яснення щодо допомоги хворим та тим, хто потребує особливого догляду – облаштування життєвого простору хворого, способи заміни натільної та постільної білизни, підгузків, техніка та способи переміщення осіб, які користуються допоміжними засобами пересування, вимірювання життєво важливих показників організму: рівня цукру в крові, артеріального тиску та пульсу, ранковий туалет та догляд за тілом хворого, види та обробка ран, техніка накладання пов’язки тощо.

"Всі ці тренінги готують до волонтерської роботи у наших проектах,  пояснює координатор волонтерів Карітасу Юлія Ковалець. – Зокрема, в проекті для людей похилого віку "Покращення якості життя людей похилого віку-жертв тоталітарних режимів, залучення їх до активної участі у суспільному житті через участь у Клубі людей похилого віку "Надвечір" в місті Івано-Франківську та селі Крихівці, у рамках якого ми допомагаємо немобільним та маломобільним у веденні домашнього господарства, облаштуванні життєвого простору, придбанні необхідних засобів гігієни, побутових  речей".

Також волонтери, які пройшли підготовку, працюватимуть разом з волонтерами Карітасу в проекті "Домашня опіка", в благодійній їдальні та проекті "Комплексна допомога дітям та сім'ям у важких умовах життя в Україні. Мережа центрів сім'ї та молоді".

На тренінгах волонтери дізналися багато нового, напрацювали необхідні практичні навички – як саме правильно доглядати за хворими. Адже важливо знати – як вірно знезаразити рану, накласти пов’язку, перемістити хворого, виміряти тиск, пульс, цукор в крові та надати першу медичну допомогу до приїзду медиків у разі виникнення надзвичайної ситуації. Досвід, отриманий на тренінгах у Карітасі, самі вони вважають надзвичайно цінним.

Студенти V курсу Івано-Франківської Духовної Семінарії ім. свщмч. Йосафата теж мали змогу проходити тренінги в благодійному фонді "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ". Семінаристи, які працюють та працюватимуть волонтерами, за цей час змогли завдяки чудовим консультаціям належно підготуватися до соціального служіння, яке здійснюватимуть протягом цілого навчального року", – ділиться студент семінарії Августин Тимчак. –  Директор БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" митр. прот. Володимир Чорній ще з першої зустрічі наголосив на надзвичайній важливості соціального служіння, яке є реалізацією Христової заповіді про любов до ближнього, особливо у цей рік Божого милосердя. Він закликав нас усіма силами присвятити себе практиці любові через діла милосердя. Отже, усі семінаристи-волонтери, які проходили підготовку до здійснення соціального служіння, змогли отримати багато нових знань та навичок, необхідних для догляду за потребуючими. Також вони отримали багато позитивних емоцій та вражень від підготовки та цікавих тренінгів, на яких вони вчилися облаштовувати простір хворого, стежити за станом його здоров'я, гігієною тіла та здійснювати перевезення в інвалідних візках. Завдяки чудовим інструкторам змогли за короткий проміжок часу добре підготуватися до служіння ближнім як волонтери.

Тренінги для волонтерів відбулись у рамках проекту "Покращення якості життя людей похилого віку  жертв тоталітарних режимів, залучення їх до активної участі у суспільному житті через участь у Клубі людей похилого віку "Надвечір" в місті Івано-Франківську та селі Крихівці, надання практичної допомоги для представників цільової групи вдома" за фінансової підтримки німецького фонду "Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє" та в рамках проекту "Сприяння у доступі до медичного обладнання для соціально незахищених верств населення" за підтримки МБФ "Карітас України".
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: