fbpx

У Франківську комунальники розмалювали пам'ятник першій українській церкві "під бронзового вождя". ФОТО

Суспільство 16:46, 21.03, 2017

Пам'яткоохоронець Андрій Давидюк різко розкритикував те, як міська влада повелася з пам'ятним знаком Першій українській церкві.

З обуреним постом у соцмережі виступив начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк.

"Ну, обіцяв наш дорогий мер цього року відійти від "совка " і не малювати бордюри вапном (олійною фарбою, бо вона дорожча)… респект… все-таки "європейське місто" люди з цивілізованих країн бачать… А тут повний п..ц, великий п..ц (вибачте не зміг стриматися..)…. пам'ятник Першій українській церкві, який освятив патріарх Філарет, УПЦ КП і голова УГКЦ Блаженійший Святослав, відкритий на день ювілею міста, створений за проектом (тоді майбутнього головного архітектора міста – Володимира Гайдара),  який створений з "чорного необробленого металу, який повинен покриватися природною патиною  символом древності та вічності…. "…помалювали туалетною олійною фарбою під "бронзового вождя" чи радіатори опалення в комунальній квартирі…. "  не стримував емоцій Давидюк.

І запропонував "відірвати руки таким майстрам". 

КУРС з'ясував, що пам'ятний знак нещодавно передали з Департаменту містобудування та архітектури міста на баланс КП "Міська ритуальна служба". 

Майстер підприємства повідомила, що комунальники мали намір "щось зробити з пам'ятником, бо він уже весь заіржавів". "Ми думали, як покращити його зовнішній вигляд", – сказала спеціаліст. Однак не змогла пояснити, хто і коли його помалював. 

На думку головного охоронця культурної спадщини Івано-Франківської області, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків мусить негайно направити відповідних працівників для приведення па'мятного знаку до попереднього вигляду. 

"Дуже, дуже Вас прошу – поважайте тих людей, що народилися і виросли в цьому місті!" – звернувся до мера Андрій Давидюк.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: