fbpx

У Франківську пропонують створити комунальний притулок для собак

Суспільство 10:15, 15.03, 2016

Проблема безпритульних собак в Івано-Франківську давно турбує мешканців міста. При цьому одні хочуть позбутися безпритульних тварин, інші – захищають їх та підгодовують.

Стерилізацією тварин в Івано-Франківську займається КП "Полігон", яке за 5 років простерилізувало 2200 собак. Цифра здається невеликою, але збільшити її не дозволяють обмежені ресурси.  

Про це розповів директор КП "Полігон" Олег Мороз сьогодні на оперативній нараді в МВК.

Він зазначив, що по місту працюють дві бригади ловців. Окрім того, тварини, яким зробили операцію, повинні деякий час провести в окремих вольєрах, яких на рахунку компанії всього 10. Аби пришвидшити перебування собак в неволі, на підприємстві почали використовувати новітні технології – нитки, які самі розсмоктуються, що дозволяє не знімати шви і не тримати тварин ще після цього.

Олег Мороз розповів, що часто виникають курйози, коли службу викликають, щоб вивезти собак з того чи іншого двору, і тут з’являються захисники тварин, які протестують. Перші – переважно молоді мами з дітьми, другі – пенсіонери. У таких ситуаціях допомагають знайти вирішення волонтери БО "Дім Сірка".

"Кожен громадянин міста має зрозуміти, що якщо ми заберемо навіть всіх собак з певного місця, це не означає, що вони зникнуть. "Святе місце пустим не буває"  все одно прийдуть інші собаки і захоплять цю територію. Найбільше, що ми можемо зробити – це виловлювати, стерилізувати та перетримувати собак",  зазначив Олег Мороз.

Перетримкою собак в Івано-Франківську займаються лише волонтери "Дому Сірка". За 2015 рік їм вдалося влаштувати в домівки близько 500 собак. Він відзначив, що у місті поменшало молодих собак, але з’явилася інша проблема – собак привозять з навколишніх сіл і підкидають у двори, адже враховуючи скрутну ситуацію, прогодувати самостійно їх не можуть.

Він також розповів, що Івано-Франківщина – єдина область в західному регіоні, яка не має комунального притулку, який би вирішив багато питань. Для цього багато не потрібно – лише клаптик землі.

Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що притулок може бути комунальний, а може бути спільний з благодійними організаціями.

Критична ситуація в лісах, де з’явилося багато зграй диких собак. Вони агресивні. До міста вони поки що не доходять, але коли потеплішає, приходитимуть на дачні ділянки.

Наразі КП "Полігон" намагається координувати співпрацю з БО "Дім Сірка", але з ветеринарними службами налагодити контакт важко. Останні також допомагають собакам, але стерилізованих тварин не реєструють і не маркують, хоча буває, що господарі виганяють домашніх улюбленців на вулицю.

В Івано-Франківській державній ветеринарній лікарні працюють всього три лікарі, які не можуть приймати "пацієнтів" в нічний час. Окрім цього, працює 5 приватних ветклінік, до яких можуть звертатись мешканці міста і вночі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: