fbpx

У Франківську сьогодні вперше відбудеться фестиваль "Станиславівська мармуляда"

Суспільство 10:59, 04.10, 2014

Символічне відкриття заходу відбудеться о 14.00 у формі театралізованого дійства, яке відтворюватиме історичні події, які відбулися у тодішньому Станиславові в 1868 році.

Відвідувачі фестивалю матимуть змогу дегустувати зварену на площі Ринок мармуляду за стародавнім міським рецептом, повідомляє КУРС з посиланням на прес-службу міськвиконкому.

Участь у святі візьмуть ресторани, кафе Івано-Франківська та області.

Нагадаємо, 28 вересня 1868 року у Станиславові сталася так звана "мармулядова" пожежа. Одна із мешканок міста на вулиці Липовій, 224 (нинішня вулиця Шевченка) готувала на багатті повидло. Замість того, щоб пильно стежити за вогнем, пішла потеревенити з сусідкою. У той час подув сильний вітер, підхопив жаринки і поніс їх на дах. Тоді дахи були не лише дерев’яні, а ще й просочені нафтою, аби не протікали під час дощу. Через годину все середмістя охопив вогонь. Пожежа прокотилася сучасними вулицями Шевченка, Бачинського, Незалежності, Мельничука, Гаркуші, Грушевського, Вічевим майданом і площею Ринок. Найдальше вогонь дійшов до вокзалу, але залізничники змогли його врятувати. Повністю згоріли 260 будинків, впала ратуша та сильно пост­раждав вірменський костел. Загальні збитки склали мільйон ринських злотих, що було астрономічною сумою для тих часів. Завдяки вмілим діям бургомістра Ігнація Камінського, державним позикам і лотереям місто відбудували.

Нагадаємо, у 1962 році з нагоди 300-річчя Станислав перейменували на Івано-Франківськ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: