fbpx

У Франківську започаткували проект, щоби оживити історію

Культура 13:09, 25.04, 2016

Пам'ятною листівкою для випускників "Хай шлях твій буде Честь!" відкрили проект "Олюднимо історію разом".

Проект "Олюднимо історію разом" сьогодні презентували в івано-франківському "Urban Space 100". 

Листівку зробили з пам’ятного альбому випускників Рогатинського педучилища 1947-1948 навчального року. Альбом знайшли в домашньому архіві багаторічного політв’язня, священика УГКЦ Зиновія Карася. Ця знахідка і дала поштовх проекту, розповів онук власника альбому, франківський журналіст і фотограф Володимир Гарматюк.

Майже кожен рядок випускного альбому міг стати для його власника чи автора допису причиною для порушення кримінальної справи "за зраду та антирадянську агітацію" і мати трагічні наслідки – як для нього самого, так і для всієї родини, відзначив Володимир.

Зиновій Карась відбув 10 років концтаборів у Мордовській АРСР (Росія), покарання отримав за "антирадянську агітацію з використанням національних та релігійних упереджень".

"Мета проекту – не забути. Не забути нашу історію і вшанувати пам'ять молоді, яка жила в ті складні часи. Важливо привернути увагу сучасної молоді до своєї історії, в тому числі і родинної, бо за багатьма щоденними, по суті неважливими, речами ми забуваємо, звідки вийшли і куди йдемо", – сказав Володимир Гарматюк. 

"Легко бути українцем, коли це не заборонено. В 1947 році написати відкрито у випускному альбомі, що ти українець, означало визначити собі вирок. Історію творять не хтось і десь, історія твориться тут і тепер. Так було тоді і так є зараз. Тому важливо перекидати такі інформаційні містки, яким є цей проект, з минулого у майбутнє" ,  підтримав співорганізатор проекту, письменник Богдан Томенчук. 

"Слова "Хай шлях твій буде Честь!" так вразили мене, що я вирішив: їх має прочитати кожен випускник",  пояснив появу листівки ще один співучасник проекту, меценат Микола Палійчук.

За його словами, якщо франківські випускники приймуть і підтримають ініціативу з листівкою, то в наступні роки такі зможуть отримати в усіх школах Прикарпаття. (Макет листівки  Тарас Зень).  

Другим етапом проекту є збирання "живої історії" Франківська і Франківщини. 

"Ми звернулися до друзів, до знайомих, до спільноти в соцмережах, щоби приносили нам щоденники, альбоми, переписку, поезію та інші нотатки з родинних архівів, які ілюструють події першої половини ХХ століття через долі людей, учасників подій тих років,  повідомив Микола Палійчук.  Плануємо видання цих матеріалів. Що стосується форми, в якій вони побачать світ, будемо визначатися після того, як матимемо архів". 

В рамках проекту Володимир Гарматюк готує книгу "Жовта акація" про життєвий шлях свого діда, його родину і людей, з якими звела його доля. В Івано-Франківському обласному архіві на разі не вдалося знайти документів, які би стосувалися священика,  всі вони вилучені. Кримінальна справа Зиновія Карася знаходиться в Казахстані, звідки родина намагається її отримати. На цей час Володимир Гарматюк розбирає і впорядковує родинну переписку. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: