fbpx

У Косові розгорнули виставку, щоб привернути увагу до збереження пралісів. ФОТО

Суспільство 20:14, 07.07, 2017

З нагоди відзначення 10-ї річниці включення Букових пралісів Карпат до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Національний природний парк "Гуцульщина" на Косівщині проводить ряд просвітницьких заходів для привернення уваги громад до проблеми збереження стародавніх лісів Карпат.

Протягом 7-13 липня у Косові на майдані Незалежності перед райдержадміністрацією, а потім і в холі РДА експонуватиметься фотовиставка "Захист пралісів. Збереження українського аватару – справа Держави". 

Фотовиставка виготовлена та організована в рамках проекту "Збереження карпатських пралісів" Українським товариством охорони птахів за участі та фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина). 

Через об’єктив професійного фотографа відвідувачі зануряться у красу та багатство унікальних пралісів, які ще збереглись в Українських Карпатах.

Відвідувачі виставки дізнаються, що таке праліси, які вони, наскільки вони різноманітні. На світлинах відображені також звірі, для яких праліси є домівкою. Світлини зроблено у 2015 році на території національних природних парків Карпат.

Нагадаємо, праліси – унікальні недоторкані ліси, які існують і розвиваються без втручання людини, виключно за законами природи. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі у своєму існуванні і надають надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження раритетного біорізноманіття, виняткові естетичні й екоосвітні цінності тощо), котрі не в змозі так ефективно надати господарські ліси. В той же час це ліси, які після знищення неможливо відтворити. На сьогоднішній день їх значною мірою знищено. В Європі залишки пралісів збереглися лише у Карпатах, на Балканах і північній Росії. 

Пралісів і близьких до них старовікових лісів в Україні залишилося зовсім мало – близько 80 тисяч гектарів (загальна площа лісів України – понад 10 мільйонів гектарів). В Українських Карпатах наразі достеменно встановлено існування майже 48 тис. га пралісів і ще близько 35 тис. га ділянок перевіряються як потенційні праліси чи старовікові ліси. Близько 30 тис. га виявлених пралісів та старовікових лісів перебувають у межах природно-заповідних об’єктів та охороняються законом, частина з них належить до об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та старовікові ліси Німеччини". Решта – окремими ділянками розпорошені серед експлуатаційних лісів.

Майбутнє залишків унікальної природної спадщини, в першу чергу тих пралісів, які не входять до складу природно-заповідних об’єктів, під загрозою знищення. Відповідно до даних проекту "Збереження карпатських пралісів" на серпень 2014 року із 16 тис. га обстежених в рамках проекту ділянок цих лісів серед експлуатаційних лісонасаджень лише 12 тис. га зберегли критерії пралісів, а останні 4 тис. га (тобто третина) виявились зруйнованими господарською діяльністю.

Нагадаємо, співачка Руслана Лижичко присвятила свою нову роботу збереженню карпатських пралісів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: