fbpx

У Польщі на українцях заробляють більше, ніж на торгівлі наркотиками

Суспільство 16:56, 12.05, 2016

Набирає обертів бізнес заробляння на українських працівниках – українці, які їдуть працювати до Польщі, ризикують заплатити посередникам половину свого заробітку.

Йдеться про польське агентство з тимчасового працевлаштування NWF. Укладаючи угоду з цим посередником, українські трудові мігранти зобов’язуються "ділитися" своїми важко заробленими грошима, віддаючи більшу частину заробітку кадровій агенції. Про новий бізнес на українцях у Польщі написав портал naTemat.pl.

Власник однієї з польських будівельних фірм, як і багато інших підприємств у Польщі, зіштовхнувся з гострою проблемою нестачі робочих рук. Поляк звернувся до одного з агентств тимчасового працевлаштування у Люблинському воєводстві. Згідно з підписаною угодою, посередник зобов’язався привезти будівельну бригаду з України. Все законно: підписані контракти, дозволи на працю від управління. Власник будівельної компанії мав виплачувати українцям по 3 – 4 тис. злотих щомісяця (680 – 910 євро).

Скандал розгорівся вже після першої зарплатні. Українські працівники очманіли, коли на свої рахунки одержали трохи більше як тисячу злотих на людину. Здивувався також і власник, адже він чесно виплачував українцям гідну у Польщі ставку у 15 злотих (3,4 євро) за годину. Працівники показали йому свої контракти, і тоді все стало зрозуміло. Підприємець платив українцям чесно, але більша частина коштів йшла у гаманець агентства з працевлаштування.

Виявилося, що українські працівники не до кінця зрозуміли деякі пункти угоди, яку їм надали лише польською мовою. Українці не мали права шукати собі більш оплачуваної роботи, бо, згідно з контрактом, тоді б мали заплатити штраф у розмірі 3000 злотих (680 євро). Відтак, упродовж півроку українські заробітчани змушені набивати гаманці спритникам, які займаються посередництвом.

"Я обурений експлуатацією працівників з України. Я не підозрював, що вони не одержують навіть мінімальної зарплати. Я хотів би запропонувати їм гідні умови праці. Такі ж, як у поляків", – заявив власник будівельної фірми.

Поляк повідомив про ситуацію Державну інспекцію праці. Але сам він не може розірвати контракт, адже за це йому також загрожує штраф – тисяча злотих за працівника.

Як пише портал naTemat.pl, фірма-посередник була створена 7 місяців тому. З її представниками вийти на зв’язок неможливо. Тільки у 2016 році це агентство працевлаштувало у Польщі щонайменше кільканадцять робітників. Якщо врахувати, що посередник одержує половину зарплати одного з працівників, то з українців, які працюють у поті чола над Віслою, фірма щомісяця матиме 30 тис. злотих (6,8 тис. євро).

Видання додає, що такий бізнес у Польщі розвивається вже з шаленим темпом, адже, за підрахунками Національного банку Польщі, в 2015 році до Польщі приїхало працювати мільйон українців.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: