fbpx

У прикарпатських лікарнях призначили відповідальних за медичне обслуговування учасників АТО

Суспільство 14:50, 10.03, 2016

На заступників головних лікарів у районних та міських лікарнях Івано-Франківщини поклали обов'язок контролювати, як обслуговують учасників АТО та учасників бойових дій.

Про це йшлося на сьогоднішньому брифінгу Центру допомоги учасникам АТО, який провели спільно з представниками Департаменту охорони здоров'я ОДА з приводу медичних пільг для військовиків. 

Відтепер Центр спільно з Департаментом відслідковує, як лікуються бійці у стаціонарах області. У випадку виникнення проблем ці дві структури координують свої дії для їхнього вирішення, повідомила координатор Центру Наталія Сербин. 

Представник Департаменту Марія Бойко розповіла, що в кожній районній та міській лікарні за напрямком лікування учасників АТО та УБД закріплений посадовець – заступник головного лікаря з лікувальної роботи. Саме до відповідального працівника слід звертатися бійцям у разі, якщо виникнуть запитання чи непорозуміння. 

У разі проблем, які не вирішуються державними закладами, або коли є скарги на відповідальних медичних працівників, військовикам потрібно телефонувати на "гарячі лінії" Центру з допомоги АТО (вул. Грушевського, 21, каб.107): 066-465-0367, 068-453-8828, 093-255-1882, або 0342-55-22-99. 

Координатори Центру закликали бійців із розумінням ставитися до медичних працівників.

"Через те, що на Прикарпатті немає військового шпиталю, всі проблеми зі здоров'ям військових поклали на цивільних лікарів. Це велике навантаження, плюс певна специфіка, з якою медики досі переважно не стикалися. Кожен другий боєць після демобілізації має специфічні проблеми зі здоров'ям і потребує медичної допомоги. А на Франківщині на цей час є більше 5 тисяч військовиків", – відзначила Наталія Сербин. 

Координатори закликали бійців, які мають таку можливість, проходити лікування у військових госпіталях  найближчі знаходяться у Львові, Чернівцях та Вінниці. Оскільки медичні заклади військового підпорядкування мають краще матеріальне забезпечення, діагностичні можливості і лікарів з практичним досвідом надання допомоги в умовах бойових дій або після них.

У прикарпатських лікарнях учасники АТО та УБД можуть претендувати на перебування в палатах підвищеної комфортності (при госпіталізації бійцям повинні запропонувати таку можливість), безкоштовне обстеження в межах наявної діагностичної бази, харчування і лише часткове забезпечення ліками. 

"Безкоштовна медицина в стаціонарах сьогодні можлива тільки у вияві перебування, обстеження і харчування,  пояснила координатор Центру Вероніка Дичковська.  З тих коштів, які фінансуються державою і йдуть на лікарню, після всіх витрат, – на медикаменти реально залишається сума 5-15 грн хворому на добу. Ще кошти на медикаменти для пільгових категорій, в т.ч. бійців АТО, ідуть з місцевих програм – обласної і районних (те що затверджують депутати)".

Члени родин учасників АТО  батьки, дружина, діти – за чинним законодавством не мають права на пільгове медичне обслуговування в стаціонарах. 

У кожному конкретному випадку ці питання вирішуються на місцях  керівництвом району чи адміністрацією лікарень. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: