fbpx

У церкві Різдва Христового в Галичі встановлюють унікальний іконостас із каменю. ФОТО

Культура 21:39, 07.07, 2017

Іконостаса подібної роботи не має жодна інша церква на Прикарпатті.

В церкві Різдва міста Галича продовжується встановлення унікального іконостаса, витесаного з каменю-пісковика.

Як зазначає майстер Богдан Дячук, встановлення планується завершити до кінця наступного тижня. 

Настоятель храму отець Ігор Броновський повідомляє, що опісля розпочнеться оздоблення іконостаса мозаїчними іконами та виготовлення кованих Райських воріт.

"Церква Різдва Христового є пам’яткою архітектури національного значення. Знаходиться в самому центрі Галича. Точна дата побудови церкви не відома, – розповідає начальник відділу захисту культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк. – Але наші науковці схиляються до того, що вона була побудована десь в ХІІІ столітті – в княжі часи. І до знайдення фундаментів Успенського собору в Крилосі, науковці вважали її Княжим собором. Це велична кам’яна будівля, збудована з мергелю – місцевого м'якого каменю на вапняковому розчині. Споруджена в класичних візантійських традиціях. До святкування 1100-ліття Галича до неї добудували дзвіницю в такому ж приблизно стилі, як сама церква".

Сьогодні храм Різдва Христового – це діючий собор Української Греко-Католицької Церкви. Він входить до комплексу заповідника "Давній Галич".

Встановлення іконостаса відбувається в рамках реставрації храму. 

Проект реставрації розробив інститут Західпроектреставрація. Документи пройшли погодження в Києві – в Державній службі з питань національної культурної спадщини при Міністерстві культури України. За роботою слідкують реставратори та науковці. Відходження від канонічних речей не допускається, інформує РІСУ.

Фото – Володимир Теслюк, ФБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: