fbpx

У Верховині вийшов "Гуцульський калєндар-2016"

Культура 21:10, 03.01, 2016

Збільшеним обсягом – на 120 сторінок – вийшло нове число альманаху "Гуцульський калєндар".

"Як завжди під Новий Рік до кожного горянина приходить бажаний і очікуваний гість – "Гуцульський калєндар". Читачі настільки вподобали видання, що, за словами деяких, без нього "Риздвєні свєта без веселости",  повідомив радісну звістку у соцмережі Фейсбук упорядник альманаху Роман Клим. 

За його словами, "Гуцульський калєндар-2016" вийшов збільшеним обсягом на чотири сторінки (120 стор.), в т. ч. – 20 повноколірних (12 – церковний календар плюс вісім тематичних вкладок).

Тематика альманаху різнопланова, але головною домінантою є Криворівня і постать Івана Франка, якому в 2016-у виповниться 160 років із дня народження (27 серпня), 100 років із дня смерті (27 травня) та ще 115 років – із часу першого приїзду у Криворівню. 

Відкриває розділ "Шануємо і пам’ятаємо" стаття аспірантки кафедри фольклористики ЛНУ ім. І. Франка Марії Луцюк "Великий Каменяр, який пробудив національну свідомість українців". Доповнює її краєзнавець із Яремче Світлана Флис – "Останнє прощання Івана Франка з Гуцульщиною" та наукова співробітниця Історико-краєзнавчого музею у Верховині Галина Кутащук ("Ювілей господаря садиби, в якій тривалий час жив і працював Іван Франко") про всесторонньо обдарованого Василя Якіб’юка, котрому у 2016 році виповниться 150 років. 

"Ми віднайшли в рукописах "Пропам’ятної книги туристів", які гостили в домі Теофіла Кисілевського в Ільцях, автограф Каменяра, датований 27 липня 1914 року, коли геній уже не міг через хворобу писати правою рукою, поставивши підпис і побажання англійською",  зацікавлює до читання упорядник. 

У розділі "Духовність" основний акцент зроблено на 420-річчі Української Греко-Католицької Церкви та 25-річчі виходу "Церкви-мучениці" із підпілля; в унісон рубриці матеріал Олега Дзем’юка про відновлений храм Св. пророка Іллі в Дорі та добірка унікальних старих фото Жаб’євської церкви, яку спалили у 1943 році. 

Про ювілярів: косів’ян Петра Лосюка, Петра Гавуку, Івана Мисюка, Василя Герасим’юка, духовного поводиря із Криворівні отця Івана Рибарука, львів’янина з гуцульським корінням, журналіста Олександра Масляника йдеться у розділі "Люди твої, Гуцульщино". 

Чимало присвячено й фестивалям та святковим дійствам. ХХ Міжнародний гуцульський фестиваль у Надвірній, XXII фестиваль колядок та зимових обрядів у румунському Сіґеті, ІІ Регіональний фестиваль-конкурс гуцульського танцю ім. Ярослава Чуперчука – Василя Шинкарука та ІІІ кінофестиваль "Тіні забутих предків" у Верховині – ось фестивальна палітра Гуцульщини. 

Матеріал постійного дописувача "Гуцульського калєндаря" Дмитра Пожоджука "Свят-вечір у Космачі" відкриває рубрику "Традиції та обряди". Колядники, весільні звичаї, старовіцький словничок від Михайла Ванджурака – кожен читач тут знайде щось цікаве. 

Науковці Відділення "Гуцульщина" НДІУ Іван та Ярослав Зеленчуки знайомлять читача із маловідомими фактами із життя польського письменника Станіслава Вінценза та мисливських і рибальських традицій гуцулів. Чудовий матеріал-спогад керманичів дараб із Путильщини Віталія Дмитрюка "Дараба – флудер – шинтафля…!" перенесе читача в епоху лісосплавів. 

Окрім "мистецького розділу, в калєндарі є рубрики "Господарка" і "Корисно знати", що наповнені цікавими статтями про гуцульську ґаздівку. Тут вміщено статті про ІІ Гуцульський бізнес-форум, лісову галузь, бджільництво, полонини, виставку коней-"гуцуликів", історію успіху живого пива "Верховина", вівчарство, народну медицину. 

"Рік минулий був пам’ятний і на сумні події. У зоні проведення АТО на Донбасі загинуло 37 хлопців із Гуцульського регіону. Світлій пам’яті голови Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" Дмитра Ватаманюка присвячений матеріал «Мій Ангеле, чи бачиш ти мене з небес…?» заслуженої журналістки України Калини Ватаманюк",  віддає данину пам'яті земляків Роман Клим.

На яскравій обкладинці видання – фототриптих "Мармароси, ви неймовірні!" та картина відомого косівського художника Василя Дутки "Гуцульське Водохреще", яку він малював із власного фото. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: