fbpx

Українцям радять їхати в Карпати, щоб спостерігати за зорепадом

Стиль життя 15:30, 07.08, 2016

Карпати – найкраще місце для спостерігання за одним з найяскравіших метеорних дощів, який щороку прикрашає зоряне небо у серпні. Пік метеоритного потоку Персеїди припадає на 12-13 серпня.

Метеорний дощ Персеїд відбувається, коли Земля проходить через орбіту комети Свіфта-Туттля. Зазвичай можна побачити більше сотні метеорів на годину, йдеться у матеріалі УП Життя.

Шукати Гемініди на небосхилі слід неподалік сузір'я Близнюків. У цей час воно розташоване на заході, трохи вище сузір'я Оріона.

Для тих, хто бажає спробувати себе у спогляданні або фотографуванні космічних об'єктів і явищ, стане в пригоді онлайн-карта засміченості неба.

В Україні найкращими місцями для спостереження зоряного неба є найвіддаленіші частини Карпатських гір, розміщені поряд з румунським кордоном, – Мармароський, Гринявський та Чивчинський масиви. Населені пункти знаходяться далеко від цих місць.

Тут розміщені кілька великих природно-заповідних територій, які охоплюють "темні частини" карпатського неба. Це національні природні парки "Верховинський" (Чивчинські гори, Івано-Франківська область) та "Черемоський" (Гринявські гори, Чернівецька область), а також Карпатський біосферний заповідник (Мармарський заповідний масив, Закарпатська область).

Саме тут знаходяться найбільш сприятливі місця для фотографування небесних об'єктів на довгій витримці в Україні.

"Безумовно, тільки в горах можна отримати "найвідірваніші" від буденної дійсності фотографії зорепадів, зроблені на довгих витримках. Вічні гори і миттєві зорепади", – захоплено розповідає знавець небесного склепіння Павло Мокрицький, який вже п'ятий рік поспіль організовує в Україні астротури з телескопами.

Водночас Павло уточнює, що погода в горах рідко буває спокійною. Тож треба "ловити вікна", тобто моніторити прихід антициклону.

"Для умов середньогір'я швидкість вітру почасти важливіша за процент хмарності неба, бо швидкість вітру саме на хребті подається для Карпат тільки двома високогірними лавинними метеостанціями. І в той час, як у селі попід хребтом штиль – на горі може розігратися справжня вистава Свиборга", – уточнює Мокрицький.

Не тільки погода може завадити спостереженню за зорями в горах – банально не всі можуть собі дозволити дістатись гірських хребтів з телескопом.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: