fbpx

В Івано-Франківську відкрили фотовиставку з онкохворими дітьми

Здоров'я 15:52, 02.10, 2014

У фортечній галереї "Бастіон" в Івано-Франківську відкрили виставку робіт київської фотохудожниці Русі Асєєвої, зроблених у відділенні дитячої онкології Національного інституту раку.

В Івано-Франківську традиційно у жовтні влаштовують "місячник", присвячений паліативній допомозі, для популяризації проблем ракових хворих.

Цього року відзначення розпочали відкриттям виставки фоторобіт Русі Асєєвої. На світлинах – щоденні будні маленьких пацієнтів, їхнії батьків та лікарів. Авторка показує, що, незважаючи на те, що онкологія стала частиною їхнього життя, з нею можливо і потрібно боротися. Адже ця хвороба виліковна. Проте на цей час в Україні від раку видужує тільки кожен другий онкохворий. Тому мета цієї виставки – не тільки розповісти про проблеми дитячої онкології, а й спонукати глядачів допомагати таким дітям.

"Тема тяжка. Наші діти хворіють онкозахворюваннями. Було бажання донести до всіх, щоб побачили, як це все виглядає очима лікарів, батьків і обов’язково очима дітей", – поділилась Руся Асєєва.

Загалом, авторка каже, що презентує в Івано-Франківську дві експозиції. Перша – тема загальної онкології – фотографії різних дітей, батьків та лікарів в дитячому відділенні Національного інституту раку. Друга експозиція – історія хлопчика Ігоря, з котрим Руся дружить впродовж двох років.

"Насправді, хлопчик сам мене вибрав. Коли я приїхала до відділення у перший день зйомки, я була цілком розгублена. Як кожен художник – не знає з чого почати. І тут до мене підійшов маленький, худенький хлопчик, взяв за руку і повів по коридору. Вийшла його мама, ми познайомились, і все стало на свої місця", – розповіла фотохудожниця.

Виставка – ідея київського фонду допомоги онкохворим дітям "Краб". Вони її вже проводили в Києві в Мистецькому арсеналі та шукали продовження в інших містах України. Долучився Івано-Франківськ.

Виставка організована в рамках кампанії "StopБіль" Благодійним фондом допомоги невиліковно хворим "Мати Тереза", за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Під час відкриття також відбулась відкрита прес-конференція та обговорення актуальних для онкології тем за участю провідних експертів медичної галузі Івано-Франківська. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: