fbpx

В Івано-Франківську зареєстрували перше ОСББ по-новому

Суспільство 10:41, 17.12, 2015

Організація співвласників багатоквартирного будинку "Потенціал", що за адресою Стуса, 37-А в Івано-Франківську, зареєструвалася минулого тижня і стала першою в місті, яка створена згідно з новою редакцією Закону України "Про ОСББ".

Раніше для проведення установчих зборів про створення ОСББ треба було не менше ніж 51% власників квартир, із яких 2/3 підтримували створення об’єднання, від однієї квартири – один голос.

1 липня 2015 року вступив в дію новий закон. Тепер при створенні ОСББ і прийнятті рішень мешканці багатоквартирних будинків голосують площею квартири. Пункт, який передбачає участь у зборах 51% мешканців, залишився, однак не від представників квартир, а від загальної площі квартир у будинку.

Реєстрацією, підготовкою документів та юридичним супроводом усього процесу реєстрації першого ОСББ по-новому займався юрист "Франківської інформаційної спілки" Андрій Архіпов.

Він наголошує, що згідно з новим законом створення ОСББ є надзвичайно важливим процесом для усіх мешканців Івано-Франківська.

"Закон дає термін до 1 липня 2016 року. Якщо до цього часу жителі багатоквартирних будинків не організують ОСББ або загальними зборами не визначать управителя свого будинку, то з 1 липня 2016 року Івано-Франківський міськвиконком має право одноосібно призначити балансоутримувача будинку. А вартість послуги з управління будинком міська влада визначатиме за результатами конкурсу. Тому, якщо не організувати ОСББ, жителі багатоквартирних будинків будуть далі заручниками чиновників і усіляких комунальних підприємств. Вихід один – самоорганізуватися та скинути з себе це комунальне ярмо", – говорить Андрій Архіпов.

Також зміни у законодавстві дали "запобіжник" ситуаціям, коли недобросовісні забудовники створювали з кількох осіб кишенькові ОСББ, які укладали угоди з підконтрольними приватними ЖЕО про обслуговування будинку за завищеними тарифами.

"Раніше деякі забудовники нерідко нав’язували мешканцям новобудов свої управляючі компанії, а потім, всіма правдами і неправдами, саботували повернення будинку ОСББ. Тепер же є чітка норма: колишньому балансоутримувачу або управителю будинку дається три місяці з моменту реєстрації ОСББ, щоб передати йому примірник документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнятий в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. Існує також положення, що в разі відсутності документації на багатоквартирний будинок попередній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком, протягом півроку з дня державної реєстрації об’єднання, відновлює її за свій рахунок",  пояснює юрист "Франківської інформаційної спілки" Андрій Архіпов.

У "Франківській інформаційній спілці" наголошують, що на сьогодні діє державна програма енергоефективності для ОСББ, згідно з якою з державного бюджету здійснюється компенсація вартості матеріалів, які використовуються на енергозбереження, в розмірі 40% для ОСББ.

У свою чергу міська влада здійснює підготовку міської програми відшкодування частини відсотків за кредитами, залученими ОСББ, яка компенсовуватиме банківські відсотки для позичальників. Таким чином, наприклад, замінивши вікна в під’їзді на металопластикові, банк надасть кредит, відсотки якого погасить місто, а держава поверне 30% вартості вікон.

"Франківська інформаційна група". Телефон для консультацій: 099 977 64 80.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: