fbpx

В лікарні на Городенківщині померла дитина – задихнулася через яблуко

Здоров'я 08:53, 01.05, 2017

В Городенківській центральній районній лікарні рятували півторарічну дитину, в дихальні шляхи якої потрапило стороннє тіло.

В реанімаційне відділення Городенківської ЦРЛ з села Чернятин доставили дитину, 2015 року народження, з діагнозом "аспірація дихальних шляхів стороннім предметом", повідомили рятувальники управління надзвичайних ситуацій Івано-Франківської ОДА.

Хлопчик подавився яблуком. Вдома дитині не змогли дати ради. 

У лікарні в результаті отриманої травми дитина померла. 

При аспірації головне – не розгубитися, наголошують  медики. 

При потраплянні щільних харчових мас або предметів у дихальні шляхи може закупоритися просвіт трахеї або головного бронха і наступити різке утруднення вдиху, що супроводжується кашлем, а потім і ціаноз (посиніння) шкірних покривів і слизових оболонок. При закупорці дрібних бронхів відбувається розвиток ателектазу (спадання легень), пневмонії.

При ядусі (асфіксії) хворому потрібна негайна реанімація, яка полягає в терміновому видаленні чужорідного тіла із дихальних шляхів.

Долікарська допомога при попаданні чужорідного тіла в дихальні шляхи:

  • негайно викликати швидку допомогу;
  • заспокоїти постраждалого, укласти його обличчям вниз зі звішаною вниз головою і попросити не стримувати кашель;
  • якщо потерпілий немовля, то його потрібно покласти животом на передпліччі лівої руки, передпліччя злегка опустити вниз, підтримуючи дитину за підборіддя і спинку, і долонею правої руки поплескати його між лопаток у напрямку до голівки; після цього перевірити наявність стороннього тіла в роті і видалити його.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: