fbpx

В НПП "Гуцульщина" продовжують незаконно рубати дерева. ВІДЕО

Суспільство 16:58, 20.09, 2016

Під видом санітарних рубок в Нацпарку "Гуцульщина" знищують здорові та непошкоджені дерева. Адміністрація парку відмежовується від зловживань, міністр екології виправдовується, що не може змінити ситуацію, а в той час Карпати продовжують лисіти.

Про це йшлося в сюжеті програми "Час. Підсумки тижня" на телеканалі "5 канал".

НПП "Гуцульщина" створили на Івано-Франківщині півтора десятиліття тому, щоб зберігати і примножувати лісовий фонд. Але здорові дерева тут видають за хворі і рубають, лише навесні тут зрубали тисячу буків і смерек.

"Вони кажуть що це санітарні заходи, але перш за все вони винищували здорову смереку, а все сухе залишали. 30% – зрубана площа, на ній нема вже смереки, росте береза, трепека, вільха", – каже сільський голова с. Пістинь Тарас Бейсюк.

Заступник директора НПП Юрій Стефурак переконує, що неушкоджених здорових дерев вони не рубали. А от за словами іншого співробітника Гуцульщини, здорові дерева під пилку таки потрапляють.

"Як ми врубали 100 дерев, десь там 4-5 дерев сироростучих є, їх ж не лишиш, їх чи вітер зламає, чи виверне бурелом, чи вітровал, чи воно всохне. Шо робити? Вирубувати", – каже заступник начальника Шешорського науково-дослідного відділення НПП "Гуцульщина" Василь Соколюк.

Проте варто трохи заглибитись в Нацпарк, щоб побачити чимало сухих стовбурів, які роками не привертають увагу лісорубів. 

"Ось так господарює національний парк: хворе дерево серед здорового лісу. Вони санітарять там, де їм вигідно", – каже депутат Косівської райради від партії "ВОЛЯ" Петро Іванишин.

В адміністрації парку нарікають: проблема глобальна, смерека, яку 100 років тому почали висаджувати в Карпатах, нині масово сохне, мовляв, лише нині з’ясувалося, що смерека для місцевих гір  не підходить.

Місця хвойних дерев, які зрізали, подекуди займають кущі і змішаний ліс. Це місцеві старожили називають "краками". "Колись файний був ліс, а тепер самі краки".

Водночас навколо Нацпарку чимало лісів, за які відповідають лісгоспи, і тут навіть не потрібно підніматися високо в гори, щоб побачити, наскільки вони лисі. Пилорами на кожному другому подвір'ї, місцеві дороги розбивають важкі лісовози.

Петро Іванишин каже, пояснити документально можна вирубку будь-якого масштабу і будь-яких дерев. "Існує 40 видів рубок, чіповану деревину, яку вивозять лісовозами, можна підвести під будь-яку з них".

В той час міністр екології Остап Семарак змушений виправдовуватись, ситуацію виправити поки не виходить: "Були змінені правила рубки лісу, зараз вони проходять остаточні погодження в міністерствах. Щоб впорядкувати ситуацію з вирубками лісу, не достатньо лише прийняти закони чи нові правила, для цього потрібна співпраця між всіма міністерствами, органами місцевого самоврядування та центральною владою".

Петро Іванишин запевняє, що в таких рубках лісу задіяні всі. "Це все є схеми. Від простого лісника і до директорів лісагентств".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: