fbpx

Відновленням Палацу Потоцьких займеться благодійний фонд

Суспільство 15:12, 29.12, 2015

Сьогодні ініціативна група "Палац Потоцьких – серце Івано-Франківська" розповіла про створення благодійної організації "Благодійний фонд "Комплекс палацу Станіслава Потоцького з брамами". Директором фонду став Ростислав Держипільський.

"Ми зробили усе можливе і неможливе для того, аби перейти від слова до діла. Ми створили благодійний фонд і тепер маємо основу і можливість повноправніше звертатися до власника, вести переговори з державними структурами, меценатами, закордонними фондами", – зазначив Ростислав Держипільський.

За словами заступника директора фонду Володимира Гайдара, реєстрація юрособи стала першим кроком у довготривалій і клопіткій праці над дослідженням історичної пам’ятки. Тепер пропонуватимуть відомим вихідцям з Івано-Франківська підтримати і долучитись до ініціативи, щоб у подальшому можна було залучати меценатів та грантові кошти, що допоможе збереженню та відновленню Палацу Потоцьких.

До фонду увійшли місцеві митці, вчені, юристи, архітектори, небайдужі підприємці. Вони мають на меті у майбутньому перетворити Палац Потоцьких площею 1,4 га на потужний мистецький, культурний, науковий центр.

"Мета – це арт-центр, науковий центр. На самій території мають відбуватися мистецькі події, майстер-класи. Якщо у майбутньому самі будівлі повинні бути прилаштовані для того, щоб тут були чи виставкові зали, чи для музичного мистецтва, чи для театру, для археології, для показів кіно, обов’язково для дітей мають бути ділянки", – пояснив Держипільський.

Ще один заступник директора благодійного фонду Сергій Адамович зазначив, що поки що місцева влада лише підтримує ініціативи і дає схвальні відгуки на всі акції. Сподіваються і на підтримку бізнесменів, однак вона не нагальна.

"Наразі немає потреби у великих інвестиціях. Є потреба зараз у проектно-кошторисній документаційній роботі, в археології. Ми нічого не зможемо тут робити, доки цілісно і повноцінно не дослідимо. Оскільки ця частинка після існування Палацу була шпиталем, вона найцікавіша з точки зору історії міста і України. Тому ми її будемо досліджувати у пошуковому і науковому плані",  розповів Адамович.

Володимир Гайдар додав, що коли з’являться кошти, їх не спрямують одразу на реставрацію.

"Територія є зовсім не дослідженою – ні історично, ні археологічно, ні реставраційно чи архітектурно. Щоб ніхто не думав, що як тільки з’являться кошти, хтось кинеться одразу замальовувати стіни чи щось перебудовувати. Мова йде про те, щоб у першу чергу зробити комплекс грамотних науково-практичних досліджень та обстежень. Це для того, щоб можна було чітко визначити періодизацію по кожній споруді, кожному елементу комплексу, щоб знати, як планувати подальші кроки",  сказав Гайдар.

Нагадаємо, у 2015 році містяни спільними зусиллями кілька разів влаштовували толоку на території Палацу Потоцьких

Вперше тут провели мистецьку акцію "Операція на серці міста"  

Читати також: "Операція на серці міста": як це було. ВІДЕО

Також на території Палацу провели перший із циклу міжнародних воркшопів "Палац Потоцьких – простір і час". Наступний воркшоп планується провести приблизно у травні 2016 року.

Чергова акція відбудеться 4 січня 2016 року о 20:30 на території Палацу Потоцьких – презентація літературно-музичного детективу за мотивами твору "Кіт у кедах". Це спільний проект Ірми Вітовської з гуртом "Шопенгауер".

"Це цікава штука. Вона вже відбувається у Києві у приміщеннях. А ми хочемо в черговий раз освятити цю територію такими цікавими подіями",  зазначив Держипільський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: