fbpx

Влада Франківська вирішила боротися проти будівництва на Пасічній спорудженням храму

Суспільство 19:28, 04.04, 2016

У межах вулиць Галицька – Витвицького в мікрорайоні "Пасічна" сьогодні розпочалися роботи зі спорудження каплиці. Поліція та муніципальна інспекція приїхали перевіряти законність будівництва.

Місце для будівництва освятили вчора за участю міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

"Замість чергової багатоповерхівки, за бажанням франківців, тут тепер буде відпочинкова зона і капличка. Приємно, коли те, у що віриш, втілюється в життя", – написав у Фейсбуці Марцінків.

Втім, освятивши місце під капличку, міська влада спровокувала черговий конфлікт між мешканцями Пасічної та будівельною компанією "Тора-10".

Як писав КУРС, 15 січня цього року господарський суд Івано-Франківської області визнав право на користування цією земельною ділянкою за ТзОВ "Тора-10". Наразі справа перебуває на розгляді у Львівському апеляційному господарському суді.

Загалом, конфлікт триває вже три роки, відколи, посилаючись на звернення громадян мікрорайону Пасічна, 24 грудня 2013 року Івано-Франківська міська рада вирішила відмовити у поновленні договору оренди землі ТзОВ "Тора-10". Вже через півроку, 19 червня 2013 року, міськрада дала дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вулиці Галицькій орієнтовною площею 1,2 га для обслуговування скверу. Саме рішення про відмову в продовженні договору оренди суд визнав незаконним. 

Тим часом на облаштування скверу "Первоцвіт" міськрада передбачила у бюджеті 1,2 млн гривень. Місце під капличку освятили поруч.

Коли сьогодні розпочалися будівельні роботи, директор ТзОВ "Тора-10" Віталій Заріцький викликав поліцію та муніципальну інспекцію з благоустрою, повідомивши їм, що на Пасічній розпочалося незаконне будівництво.

Відстоювати будівництво храму вийшли жителі сусідніх багатоповерхівок. 

"Ми хочемо мати тут парк, щоб діти могли покататися на велосипеді. А то вони забудовують, і нема ні одного деревця, ні одної лавочки…" – розповідає місцевий мешканець Іван Андрух.

Представник "Тора-10" Василь Савчук пояснив, що забудовник просить владу припинити всі роботи, доки не врегулюються судові спори.

"Ми ж не будуємо тут  будинки, попри те, що вважаємо, що ця земельна ділянка наша. Ми вважаємо неприпустимим будівництво будь-яких капітальних будівель на спірній земельній ділянці до вирішення усіх судових спорів. Тим більше я знаю, що документи на будівництво каплички не представлені", – говорить Савчук.

Мешканці кажуть, що міський голова обіцяв узаконити будівництво на днях, це питання начебто вже на наступній сесії має вирішити міська рада.

Сам забудовник стверджує, що поки тривають судові спори, він продовжує платити орендну плату – 200 тисяч гривень на рік. Заріцький пропонує міській владі та мешканцям міста укласти мирову угоду, яка передбачає і облаштування скверу на площі 0,9 га.

"У 2013 році ми пропонували зробити сквр за власні кошти. Тоді ці роботи коштували 300 тисяч гривень. На цей час проект скверу зроблений вже на 1,5 млн гривень",  розповідає директор ТзОВ "Тора-10" Віталій Заріцький.

Ця пропозиція, каже Заріцький, залишається в силі. Під сквер він готовий віддати 0,9 га землі, за яку платить оренду. Взамін просить міську раду не перешкоджати у спорудженні будинку на три під’їзди.

"Хто буде відповідати за розтрату 1,2 млн гривень, якщо я виграю суд? Я не продавав ще квартири і не приводжу туди атошників, як це робить дехто… Хоча можу зайти на територію і будувати, тому що в мене є декларація на початок будівельних робіт. Але я пропоную міській владі – давайте дочекаємся рішення суду",  наголосив Заріцький.

Він додає, що має документи на будівництво житла на спірній ділянці, а міська рада – рішення про облаштування скверу.

"Однак жодними документами не передбачено будівництво церкви",  каже він.

Нагадаємо, Віталій Заріцький заявляв про викривлення інформації про будівництво на Пасічній та мирову угоду, яка передбачає облаштування скверу. Однак на зборах 25 березня мешканці Пасічної відкинули пропозиції директора будівельної компанії "Тора-10" Віталія Заріцького щодо мирової угоди. У недавньому інтерв'ю Заріцький розповів про тиск з боку міської ради та варіанти розвитку подій довкола будівництва на Пасічній. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: