fbpx

Вирубка лісу у національному парку "Гуцульщина" сягнула катастрофічного масштабу, – депутати

Політика 14:45, 17.03, 2016

Обласна рада звернеться до поліції, СБУ та Міністерства екології України з вимогою перевірити законність вирубування лісу на Прикарпатті, зокрема на території національного природного парку "Гуцульщина".

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології депутати і активісти з Косівщини продемонстрували недавно зняті відео і фото масштабних рубок лісу поблизу сіл Пістинь і Шешори на території НПП "Гуцульщина". На фото видно пні від здорових зрілих дерев.

Масові порушення, каже депутат облради від "ВОЛІ" Олег Атаманюк, зафіксували у грудні минулого року. За його словами, парк пояснював рубку потребою очистити ліс від сухостою, але насправді під цим приводом вирубав здорові дерева. 

Подібна ситуація поблизу Шешорів. Як видно зі зйомки 5 березня, на крутих схилах відбулася суцільна рубка здорового лісу. 

"В Шешорах це катастрофа, системне злочинство. Документи на цю деревину підписані Пророчуком (директором НПП "Гуцульщина", звільненим минулого тижня у зв'язку із закінченням контракту,  ред.) на потреби господарського відділу парку",  зазначив один із активістів, депутат Пістинської сільради. 

Активісти також повідомили, що "Гуцульщина" не веде електронного обліку деревини, не маркує зрубані дерева. 

Представник "Гуцульщини" заявив, що ділянки на відео були законно відведені під суцільні санітарні рубки і звинуватив активістів у фальшуванні відео. 

Громадський активіст Роман Островський запропонував депутатській комісії винести на розгляд сесії заяву про визнання масової вирубки в Карпатах екологічною катастрофою.

На засіданні комісії також виступили активісти з Богородчанського району, які повідомили про масштабні рубки в районі села Гута, зокрема й про рубку здорового лісу під виглядом сухостою. 

Олег Атаманюк запропонував звернутися з цього приводу до екологічної інспекції України та правоохоронних органів.

Врешті, постійна депутатська комісія обласної ради вирішила підтримати звернення Атаманюка. Комісія рекомендує Івано-Франківській обласній раді звернутися до Національної поліції, СБУ, Міністерства екології та екоінспекції України з проханням перевірити факти рубки лісу на території "Гуцульщини" та вжити заходів для унеможливлення порушень. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: