fbpx

Визнана мертвою франківчанка судиться з сестрою за квартиру

Суспільство 18:30, 23.06, 2016

Івано-Франківський міський суд розглядає справу за позовом Орисі Возняк до рідної сестри Марії Тригуб. Позивачка вимагає визнати недійсним договір купівлі-продажу на квартиру, яку її сестра продала, коли Орисю Возняк суд визнав мертвою.

Орися Возняк позивається не лише до рідної сестри, а й до нотаріуса, який оформив договір купівлі-продажу, та сім'ї, яка придбала квартиру.

Сьогодні на судовому засіданні позивачка розповіла, що у грудні 1997 року виїхала за кордон на заробітки. Її сестра Марія Тригуб нібито здавала квартиру чотирьом студентам за 100 доларів і мала за ці кошти оплачувати комунальні послуги. З-за кордону жінка повернулася через 12 років у 2009 році.

 "Я приїхала, квартира зачинена, постукала до сусідки, вона відкрила і почала хреститися", – розповіла жінка.

За її словами, сусідка хрестилася, бо всі вже вважали Орисю мертвою. Таке рішення виніс суд, і на його підставі у 2006 році сестра позивачки продала квартиру.

На запитання, чи підтримувала заробітчанка зв’язки з рідними, жінка відповіла:

"Я передавала незнайомими людьми передачі і гроші. Чи вони доходили, мені це невідомо",  розповіла позивачка.

Повернувшись з-за кордону, Орися Возняк три тижні жила у сестри. Потім сестри пересварилися.

"І я у Великодній Четвер вийшла з хати і тиняюся до сьогоднішнього дня по знайомих, по друзях. Її не цікавило, де я сплю, як я сплю, чи я маю де жити",  нарікає Возняк.

Своя правда і у Марії Тригуб. Вона розповіла, що сестра поїхала до Польщі і нікому нічого не сказала. Не давалася чути і ні з ким з рідних не спілкувалася. Залишила борги за комунальні послуги та назичила грошей у людей та банках.

"Моя сестра створила підприємство "Возняк" і підробила мій підпис, нібито я бухгалтер, і взяла кредит в "Ощадбанку". З мого чоловіка рік знімали пенсію, щоб закрити цей кредит,  розповіла Тригуб.  Те, що вона назичила у пів-Франківська грошей і мені стидно було, – це ще півбіди".

Найгірше, за її словами, було, коли приїхали якісь люди з Рахова "вибивати" борги сестри.

"Я у першого чоловіка на колінах просила позичити гроші, щоб заплатити її борги",  розповіла відповідачка.

Стверджує, що ніяких четверо квартирантів не мала. За кілька років після зникнення сестри взяла на квартиру дівчинку-студентку, оскільки у квартиру залазили злодії та наркомани. Жінка підтвердила, що взяла сестру до себе, коли вона повернулася з-за кордону.

"Потім вона раз приїхала на таксі п’яна, другий раз у першій ночі і каже: мене люди вивели на циганського барона, мені пообіцяли, що твого сина грохнуть",  розповіла Тригуб.

Однак Марія Тригуб стверджує, що готова віддати сестрі свою половину будинку в селі, який її батько залишив у спадок Марії та її чоловікові.

"Я віддала їй ключі від своєї половини, зробила окремий вхід. Кажу, бери, жий. Не хоче. Якби я знала, що вона жива, я би ту квартиру не чіпала. Хай би приїхала і розбиралася з нею",  бідкається відповідачка.

Вона також розповіла, що спірну квартиру продала за 120 тисяч гривень, шість з них заплатила агентству, потім почала віддавати борги Орисі. За решту зробила ремонт у селі, поставила паркан.

Представник Марії Тригуб додав, що квартира не була приватизована. Тож Орися Возняк не була власником квартри, а лише мала право на приватизацію.

"Моя довірителька підтвердила, що готова йти на примирення і віддати взамін частину будинку",  наголосив представник.

Однак Орися Возняк від такої пропозиції відмовилася. Вона вимагає, щоб сестра купила їй нову квартиру або повернула стару. На запитання, що робити людям, які купили квартиру, Возняк відповіла: на розсуд суду.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: