fbpx

Юні франківські пластуни виконали руханку, започатковану сто років тому. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 18:57, 12.04, 2017

У рамках святкування 105-ї річниці з дня складання першої пластової присяги кілька десятків юних пластунів виконали руханку, розроблену ще на початку ХХ століття Петром Франком – одним із засновників "Пласту", сином Івана Франка.

Руханку провів керівник фізкультурно-спортивного товариства "ДІР Академія" Василь Козак, який віднайшов підручник з Франкової руханки, перевидав його та удосконалив методику вправ, розроблену Петром Франком.

"У 2012 році я випадково знайшов запис у бібліотеці ім. Вернадського про шведську руханку якогось Петра Франка. Я неуважно прочитав і подумав, що це швед Франк видав у Коломиї підручник. Я почав його шукати і знайшов через 2,5 роки", – розповів Василь Козак.

Оригінал підручника йому дала Лідія Біль, сестра якої Марія Левицька викладала разом із Франком у гімназії та була виконавцем розробленої ним методики. Зі слів пані Лідії, яка пригадувала методику, Василь Козак з однодумцями відновлювали Франкову руханку.

"Сам Франко описав вправи лише для чоловічої руханки, і вона була мілітаризована. Він її спростив тим, що додав до підручника 100 різних ігор. Франко впровадив 20 видів спорту у Коломиї, яка п’ять років ставала першою в Галичині з футболу. Ніхто не міг перемогти Коломию в тенісі. Так тривало 20 років, до 1942 року,  зазначив Козак.  Після П’ятої Олімпіади у Швеції ця руханка стала популярною у всьому світі. До шведів ніхто не робив руханки, щоб разом займалися чоловіки і жінки, до того часу займалися лише чоловіки".

Як писав КУРС, сьогодні пластуни святкують 105-ту річницю з дня складання першої присяги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: