fbpx

"З життя треба сміятися": 10 фактів про Блаженнішого Любомира Гузара

Стиль життя 13:58, 01.06, 2017

Архієпископ-емерит Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Любомир Гузар помер на 85-му році життя. Про нього часто говорили як про людину, в присутності якої політики та олігархи замовкають. Він казав, що з життя треба сміятися, і був по-дитячому простим у спілкуванні.

Громадське зібрало 10 фактів про Блаженнішого Любомира.
 

1. Любомир Гузар прожив в США 20 років, в Італії – 24 роки. Після 46 років еміграції у 1993 році повернувся в Україну та оселився біля Львова. "Мені стали сльози в очах. Я був на рідній землі", – так описував свої враження від повернення Блаженніший Любомир. Утім, отримати українське громадянство йому вдалося вже на посаді глави УГКЦ у 2001 році.

2. Він спілкувався українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами, хоча скромно зізнавався, що знає більше.

3. Був пластуном, належав до куреня з назвою "Червона калина", де його називали братчик Любко. На честь висвячення друзі-пластуни подарували йому чашку, яку попросили освятити нью-йоркського римо-католицького єпископа. 

4. У 1977 році таємно без згоди Папи Йосип Сліпий висвятив Любомира Гузара на Верховного Архієпископа. Протягом 19 років він чекав підтвердження свого статусу єпископа.

1

Глава УГКЦ блаженнійший кардинал Любомир Гузар (праворуч) та «Начальний» пластун сенйор Любомир Романків на церемонії вручення пластуну, члену пластового куреня «Загін Червона Калина» Любомиру Гузару найвищої пластової нагороди «Вічного Вогню в золоті» з нагоди 50-річчя душпастирства у Києві (архівне фото 22 червня 2008 року) Фото: Вiктор Гурняк/УНІАН

5. Після смерті папи Івана-Павла II у 2005 році Любомир Гузар став одним з кандидатів на Ватиканський престол (з-поміж 16 інших кандидатів).

6. Любомир Гузар очолював Українську греко-католицьку церку десять років (2001 – 2011). За цей час йому вдалося чи не найважлівіше – перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською, поступово стираючи асоціації виключно із Західною Україною, а також просуваючи її на схід. Він також став першим в історії УГКЦ патріархом, хто зрікся престолу.

7. До останніх днів Любомир Гузар мешкав у семінарії в селі Княжичі біля Києва. Туди щодня приїздили різні люди, щоб порадитись або просто послухати його.

2

Колишній глава Української Греко-католицької Церкви блаженніший Любомир (Гузар) та державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін під час зустірі в аеропорту у Києві 15 червня 2016 року Фото: Михайло Палінчак/POOL/УНІАН

8. Втративши зір, він не міг писати власноруч, але надиктовував тексти, які виходили як колонки в різних українських виданнях. Він також є автором чотирьох книг. 

9. Якось під час інтерв'ю, коли Гузар уже був незрячим, один з журналістів запитав Блаженнішого: "Для чого вам годинник, ви ж не бачите?" – "А той дзиґарок (годинник — ред.) говорить" – відповів він. 

10. Щодня о 20:00 Любомир Гузар вмикав "Радіо Свобода", щоб послухати підсумки дня та дізнатись останні новини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: