fbpx

Засуджений директор заповідника "Горгани" продовжує працювати на посаді

Суспільство 09:10, 02.09, 2015

Нещодавно набрав законної сили вирок Надвірнянського районного суду, згідно з яким директора природного заповідника "Горгани" Василя Кисляка визнано винним за ч. 2. ст. 367 ККУ – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

У 2011 році директор ПЗ "Горгани" Василь Кисляк уклав договір з київським ПРаТ "НВК "Курс" про закупівлю робіт і послуг за державні кошти. Зокрема, підприємство зобов’язалося у 2011 році виконати роботи із розроблення технічної документації землеустрою з відновленням в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок ПЗ "Горгани" та закріплення їх межовими знаками. Загальна вартість робіт за цим договором становила 303,5 тис. грн. 

За календарним планом, роботи мали виконуватись у три етапи. Перший етап передбачав складання програми геодезичних робіт, підготовчі роботи з визначення в натурі кутів повороту меж земельних ділянок для їх відновлення. Вартість робіт на цьому етапі – 130 тисяч гривень. Результатом таких робіт є виготовлення анотованого звіту.

На другому етапі виконавець мав виготовити та закласти межові знаки, визначити їх координати тощо. Кошторисна вартість цих робіт 160,5 тисяч гривень. Результатом мало стати виготовлення технічного звіту.

Третій етап вартістю 13 тисяч гривень передбачав виготовлення та погодження технічної документації землеустрою. 

У рішенні суду йдеться, що виконавець неналежно виконав обов’язки, а директор заповідника – прийняв таку неякісну роботу. Зокрема, виготовлений на першому етапі звіт не містить жодної конкретної інформації про розміщення пунктів геодезичних мереж, що мала бути використана в подальших топографо-геодезичних картографічних та землевпорядних роботах. Роботи, виконані на другому і третьому етапі, не відповідають нормативним документам.

Попри це директор ПЗ "Горгани" прийняв роботи та передав усі документи щодо меж заповідника в органи Держкомзему. Разом з тим Кисляк підписав три акти здавання-приймання робіт, на підставі яких на рахунок ПрАТ "НВК "Курс" було безпідставно перераховано бюджетні кошти в сумі 303,5 тисяч гривень.

"Таким чином, директор ПЗ "Горгани" вчинив службову недбалість, оскільки він, будучи службовою особою, неналежно виконував свої службові обов'язки через несумлінне ставлення до них, що спричинило державним інтересам тяжкі наслідки", – йдеться в рішенні суду.

У судовій залі було допитано понад три десятки свідків, обвинувачений своєї вини не визнав. Вважає всі свої дії як керівника заповідника правомірними, оскільки не допускав ніякої службової недбалості, а навпаки, рішення приймав виважено, аналізуючи всі деталі.

Незважаючи на заперечення провини, суд визнав директора заповідника винним за ч. 2. ст. 367 ККУ (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), засудив його до двох років позбавлення волі та зобов’язав сплатити штраф у розмірі 4250 гривень. Разом з тим, застосувавши до підсудного ст. 75 КК України (звільнення від відбування покарання з випробуванням), суд звільнив Василя Кисляка від відбування призначеного покарання та дав йому один рік іспитового строку. Так, протягом року засуджений не повинен виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти її про зміну місця проживання та періодично з'являтися для реєстрації.

При цьому суд не заборонив Кисляку обіймати керівні посади, тому від досі залишається директором природного заповідника "Горгани".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: