fbpx

Андрієва місія: як франківець 10 років самотужки винищує борщівник у місті

Суспільство 18:06, 02.06, 2023

Франківець Андрій Медвідь з 2013 року чистить місто від борщівника Сосновського. Почав вздовж річки Бистриці Надвірнянської – і щороку по кілька разів проходить цю територію. Називає себе волонтером і закликає мешканців Івано-Франківська приєднуватися до винищення отруйного і небезпечного для людей бур’яну, який розростається в місті.

“Стартує новий сезон розростання борщівника. І стартує сезон мого щорічного полювання на нього. Скоро він підніметься і зацвіте. Звертаюсь до вас за допомогою. Закликаю вас приєднуватись до цієї доволі простої справи”, – звернувся Андрій Медвідь до франківців у фейсбуці.

“Суть моєї роботи: я – волонтер. Самостійно займаюсь спостереженням за розповсюдженням борщівника в Івано-Франківську. Знищую його. Виробив свою методику, і вона ефективна”, – пояснив він.

Андрій розповів КУРСу, що працює гідом в горах, зокрема у Карпатах. А в місті волонтерить винищувачем борщівника вже понад 10 років.

“Борщівник несе небезпеку. Його обов’язково треба знищувати. Я собі поставив завдання: не допустити його розповсюдження на Надвірнянській Бистриці, де я виріс. Тут я працюю з 2013 року. Фрагмент від Хриплинського моста до Каскаду прочісую кожного року по декілька разів. Там уже сотні мною знищених великих кущів. І роботи ще багато”, – говорить він.

“Велика петрушка”: як убити борщівник

Андрій каже, що ще малим побачив “борщівникову катастрофу” на Солотвинській Бистриці і з того часу ту рослину зненавидів. Став старший, усвідомив, що насправді борщівник доволі вразливий, і почав нищити рослини там, де вони почали з’являтись.

“Я обрав для себе таку місію. Івано-Франківськ – ціле місто. А з 2018 року виявив зараження вздовж траси Яблуниця-Делятин, в Карпатах. Там я також працюю”, – додає волонтер.

Як знищити борщівник - поради Андрія Медвідя

Він порівнює борщівник із петрушкою і розповідає, що його нескладно знищити, якщо дотримуватися алгоритму, зокрема зважати на час цвітіння. “То ж петрушка! Велика петрушка. Він не вміє коренем рости вбік, як малина. Він одночасно сильний і слабкий. Якщо знати, що з ним робити, – це дуже вразлива рослина! Він сильний своєю масовістю – оце проблема. Ну і насіння має колосальну стійкість. Довго спить в землі. Це також проблема”, – зазначає Андрій Медвідь.

За його словами, винищувати борщівник – це одночасно проста, але важка робота. “Люди в більшості бездіяльні і байдужі, а також мають страх перед борщівником. А ще, намагаючись знищити його, роблять це неправильно, деколи цим, навпаки, шкодять”, – зазначає Андрій.

Андрій Медвідь розповідає, що за роки практики і спостережень дослідив, що борщівник приречений на природне вимирання після “виконання місії”. Він намагається зацвісти, вродити масу насіння і тоді відмирає. Його єдиний спосіб продовження роду – тільки насіння. Тому знищити його найлегше, коли дати зацвісти і одразу зрізати.

Дуже важливо повідрізати всі квіти, наголошує чоловік. Інакше вони все одно доцвітуть, насіння дозріє і висіється навіть на зрізаному вже кущі – у борщівника масивний стовбур, це подовжує рослині життя. Оптимальний час знищення – початок червня.

“Якщо це робити пізніше, коли насіння вже сформоване, але ще мокре, то на цьому етапі слід китиці з насінням обов’язково зрізати, зібрати їх у мішок і згноїти його. Це друга половина червня, початок липня”, – ділиться своєю методикою Андрій.

Як боротися з борщівником

Якщо зрізати борщівник, поки він цвіте, то треба ще раз потім зрізати і відрізати цвіт у повторних 3-5 пагонів, які підуть з кореня. “То його “остання надія” дати потомство”, – додає волонтер. Він має практичний досвід: що раніше різати або косити борщівник, то більше у рослини потенціалу відновлюватись. Передчасне регулярне скошування пригнічує його, але продовжує життєвий цикл.

У борщівника є ще другий етап росту, коли дуже велике листя, але немає центрального стовбура – така рослина буде цвісти на наступний рік.

“На цьому етапі я зрізаю його і заливаю в залишки стовбура (трубки) гербіцид у концентрації в два рази більшій, ніж для бур’яну. І накриваю зріз його ж лопухами, тобто мульчую. Так майже завжди гине. Прекрасний спосіб – накрити його! Борщівник страшно боїться накривання! Ефективність 100%”, – описує Андрій.

Коли один у полі не воїн

Андрій Медвідь каже, що вирішив звернутися до франківців, бо розуміє: сам вже не справляється.

“Я бачу, як місцеві жителі також ріжуть борщівник. І з боку Микитинців, і з боку вулиці Микитинецької. Локально, і це добре. Але важливо це робити правильно. І тоді результат буде в рази кращий. От би вони ще кожну квіточку відрізали… Бо лишити квіти на стовбурі – ефективність падає до нуля, на жаль…” – наголошує він.

Андрій пояснює, що працює з невеликими зонами, зараженими отруйною рослиною, або ж поодинокими борщівниками. “Зони можуть бути локальні, по декілька десятків великих насінників – це ще мені під силу, – каже волонтер. – Я веду їх облік. Ставлю точки на карті, опрацьовую місця. Кожного року працюю на тих місцях, знищую рослини. І навіть після повного винищення протягом декількох років перевіряю на можливі рецидиви”.

Волонтер просить франківців включатися у винищення борщівника та повідомляти про місця, де він росте. А також готовий надавати консультації:

“Я ті території опрацюю також, по можливості. Найкраще скидайте мені точку геолокації, фотографії, опис. Запитуйте, консультуйтесь – рано чи пізно ви стикнетеся з проблемою, що робити з борщівником. Я вмію його знищувати. Порекомендую, як з ним справитись”.

Андрій Медвідь каже, що було би добре працювати командою.

“Закликаю всіх небайдужих до допомоги. Треба багато людей. Позбутися борщівника у Франківську можливо при великій кількості задіяних людей. Звичайно, має включатися влада, комунальники. Але і ми, громадяни, не повинні чекати, поки борщівник розростеться, “бо то не моя територія”. Почекаймо 10 років – і знищити ті хащі буде важче в сотні разів”, – каже він.

Також він пропонує зголошуватися тих, хто хотів би організувати загальноміську толоку, щоби винищити борщівник. А також фінансово підтримати кампанію – волонтерам потрібні гербіциди.

КУРС писав, що у Франківську візьмуться корчувати борщівник. Ще чотири роки тому за це обіцяли взятися працівники Муніципальної інспекції з благоустрою. Тоді вважали, що за рік-два-три проблему можна вирішити.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: