fbpx

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи

Стиль життя 17:39, 29.11, 2019

Добра кава, смачна кухня, можливість відпочити як дорослим товариством, так і з дітьми – хоч би й з немовлятами. Це про «Дворик» – новий ресторан у Надвірній. Якраз по дорозі до карпатських курортів.

Адреса: Надвірна, вул. Княгині Ольги
Час роботи: 11:00 – 23:00

Ресторан сховався у дворах в середмісті Надвірної – звідси й назва. Кілька хвилин провулком від центральної пішохідної вулиці і виходиш до триповерхового модерного будинку. Просто над входом ошатний дерев’яний балкон, збоку ряд туй, там автостоянка.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 1

Просто з дверей відкривається простора зала. Світлі тони інтер’єру в класичному стилі відтіняють темні м’які меблі – на першому поверсі «Дворика» гостей приймають дивани. Над кожним столиком малюнки, на них упізнавані пам’ятки головних міст Європи. І серед них, не дивуйтеся, – Надвірна.

Здивують і це точно сходи на другий поверх. Ця локація оформлена як відокремлена фотозона. Умовний портал до Венеції. Колористично цей перехід сходами готує до сприйняття банкетної зали на другому поверсі.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 4

Оформлена у темніших тонах з червоними відтінками та тяжкими портьєрами і декорованими накидками на стільцях, зала готова до урочистостей. Поки ми роззираємося, оглядаємо живопис на стінах та ліхтарі на колоні й оцінюємо вид з балкончика, за столиками завершують обідати кілька товариств.

Нас попереджають, що через годину другий поверх віддають під святкування ювілею із танцями та живою музикою. Повертаємося вниз і влаштовуємося біля Ейфелевої вежі – нам вмикають ліхтар просто на набережній Сени.

У меню, як і  в обстановці, багато Європи, є місцевий колорит та практикується вільний підхід до поєднання компонентів одного й другого. Зрештою, ресторан робить перш за все його кухня.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 9

Європейська кухня представлена французькими, італійськими, іспанськими та угорськими стравами. Чотири пасти: лінгвіні з курячою грудкою, пенне 4 сири, фетучіні з лососем, тальятелле з білими грибами. Сім соусів – до м’яса, риби та до гарнірів. От хоч би й до кукурудзи з маслом і пармезаном, рекомендує офіціантка Каріна.

Запитуємо у неї, які страви замовляють найчастіше. Каріна називає три: яловичі медальйони на рукколі, свіжину на коржику та бограч. Беремо й ми угорську класику бограч. У «Дворику» постійно є чотири супи, з них два крем-супи квасолевий та з селери.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 10

З салатів візьмемо овочевий «Елладу» ага, той, що грецький. Тутешній, як обіцяє меню, має мати якусь оригінальну заправку. З-поміж гарячих страв, а їх вісім, будемо дегустувати свіжину, ту, що на коржику, і стейк із лосося з лаймовим соусом. Десертів, як і салатів, – по шість на вибір. А який він, іспанський чурос з шоколадом? Ніколи ще не куштували такої страви. Всі десерти у «Дворику», як запевняє Каріна, – авторські. І кава, бразильська арабіка, щойно помелена, припрошує офіціантка. Зупиняємося на лунго.

До речі, приготування лунго дає чорній класичній каві більш насичений смак і аромат, як порівняти з американо. Його практикують бариста у просунутих кав’ярнях так званої «третьої хвилі». У «Дворику» теж орієнтуються на знавців і поціновувачів кави.

Поки готують каву, цікавимося, звідки м’ясо і риба. Курятину, свинину і яловичину у «Дворик» постачають місцеві фермери. Рибу і креветки, а тут є страви з морепродуктами, привозять замороженими. Овочі і фрукти, а також білий сир – також місцеві. Інші сири, складники до соусів, салатів та основних страв європейської кухні приїздять з-за кордону.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 11

Фреш, який вирішили випити, – бомба, не лиш вітамінна. Морква плюс селера – дуже вдалі пропорції поєднання овочів. Коліжанка обрала буряк плюс яблуко – і також не шкодує.

Смакуємо під джаз. Української музики у «Дворику» немає, така задумка. Європейський джаз, інструментальна музика, іноді фламенко. Плей-лист підбирають на кожен наступний день.

Вечоріє, і у «Дворику» збирається жіноче товариство з візочками. Офіціантка коментує, що це єдиний заклад у Надвірній, де молодим мамам дозволяють завозити візки в залу. Ресторан френдлі до дітей і родин із дітьми. Тут є спеціальне дитяче меню, в ньому – бургери, стріпси, коктейлі, десерти. Молочні коктейлі з різними ягідними наповнювачами та свіжі соки – улюблені напої малечі. А ще дітки люблять круасани тутешньої випічки – є два види «солених» і чотири «солодких», з фруктовою начинкою.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 12

Свіжі круасани печуть у «Дворику» щодня – з 11.00 до 13.00.

Дорослим ресторан пропонує пиво «Фугарден», до нього рекомендують палички з сирним фондю. До паличок пропонують також вина – Франція, Італія, Іспанія та українські бренду «Колоніст». Є й «важкий» алкоголь – до гарячих страв.

Перед тим як подати їжу, на столі запалюють свічку у декоративній композиції. Декор – також авторський, хенд-мейд, змінюється, залежно від пори року та до свят. 

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 13

Страви видають досить швидко, чекаємо хвилин сім.

Салат заправлений духмяною оливковою олією, це плюс. Від запашного густого бограча за вуха не відірвати – два види м’яса, паприка, не забагато перцю. Соковитий лосось поєднали з капустяно-морквяним гарніром. Смакує. До пательні, на якій ще шкварчить пряна свинина, прилипаємо відразу – і додаємо «Каберне Совіньйон», те, що з північно-західної Франції.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 14

Чурос – це відомий іспанський десерт, обсмажені палички із заварного тіста, типу профітролів. Їх належить занурити у розтоплений чорний шоколад з ледь відчутною гірчинкою. Чурос тане в роті. Облизуватися якось не личить, але дуже хочеться. Так само, як і повторити каву. Не відмовляємо собі.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 15

Ціни у «Дворику» досить демократичні. Якщо порівнювати з Франківськом, то на рівні «Фамілії». Пообідати можна, витративши до 200 грн. Оригінальні страви – кожна має якусь свою перчинку, в прямому і переносному сенсі слова, – від 80 до 195 грн за порцію в 300 грамів. Європейська кухня у місцевому виконанні посмакує тим, хто втомився від борщів і кармонадлів, так по-місцевому називають відбивні, і сподобається тим, хто знає справжній смак болоньєзе.

Про смаки тут можна сперечатися українською, англійською, польською та італійською мовами. Хоч меню – тільки українське. Офіціанти розкажуть, що шеф-кухарка й адміністратор працювали в Італії і Франції і не з книжок знають переписи та смаки популярних страв європейської кухні.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 16

Як видно, продовжують набиратися досвіду – на підвіконні біля записників польський довідник по зеленині й овочах, видання про класичну чеську кухню та ін. Незабаром до меню внесуть ще щось цікаве, офціантка прослідкувала погляд і відгукнулася.

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 17

У закладі не курять. Для курців обладнані місця на балконі та на вулиці перед рестораном. Вбиральня – на першому поверсі, без порогів.  

Заїжджати у «Дворик» зручно дорогою з Івано-Франківська, якщо їхати у Яремчу та в Буковель – смачну ситну трапезу можна поєднати з короткою прогулянкою по Надвірній. Щоби запізнати дух невеликого галицького містечка, де зайти у дворик означало бути прийнятим у товариство до доброго пригощення і щирої приязної балачки.

На правах реклами

Атмосферний «Дворик»: кулінарні інтерпретації по-надвірнянськи 18

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: