fbpx

Друга сотка: що зробили Руслан Марцінків і монобільшість “Свободи” за 100 днів

Політика 10:58, 17.03, 2021
НА ФОТО: Івано-Франківськ - місто рекордів. Встановлення чергового рекорду - з кількості трембіт в одному місці. Фото Ігоря Роп'яника

Після того як у місцевих ЗМІ з’явилося відео, на якому пара кохалася на оглядовому майданчику ратуші Івано-Франківська, мер Руслан Марцінків (він і раніше відрізнявся креативними заявами) написав у Facebook, що за сто тисяч гривень готовий здавати місцеву ратушу в оренду для “заняття коханням на фоні панорами міста”. Кошти обіцяв використати для ремонту ратуші. Іншому б, можливо, городяни і не пробачили подібної фривольності, але тільки не Марцінківу.

Як відомо, в Івано-Франківську мера Руслана Марцінківа переобрали вдруге. Він входить до трійки найбільш рейтингових мерів країни. І у міськраді йому очікувано вдалося сформувати монобільшість “Свободи”. Таким чином, уся влада в місті фактично зосереджена в руках однієї партії. Це означає, що ця політична сила несе відповідальність за розвиток міста.

Про першу “сотку” за першої каденції читайте: 100 днів Марцінківа: сказане і зроблене

хто став мерами в Україні в 2020 році

У програмі “Свободи” чимало обіцянок щодо розвитку міста: ремонт доріг, розвиток бізнесу та інфраструктури, залучення інвестицій і, головне, – будівництво моста до мікрорайону Пасічна та транспортної розв’язки до нього. Є також грандіозні плани щодо побудови десятка нових корпусів навчальних закладів та капітального ремонту наявних.

Попри великі плани міськрада затвердила бюджет Івано-Франківської громади із півмільярдним дефіцитом. Гроші, яких не вистачає, планують отримати за рахунок кредиту, а на нове будівництво та ремонт освітніх закладів виділили незначні суми. 

Але дефіцитний бюджет не завадив депутатам закласти аж дев’ять мільйонів гривень на піар міського голови. Із просуванням позитивного образу мера у Франківську все стабільно. Вже навіть є телепередача “Погода від міського голови” — #погода_від_Марцінківа. Зате коштів на боротьбу з коронавірусом тепер немає. Це при тому, що місто в червоній зоні.

Отже, Рух ЧЕСНО для спецпроєкту з ZN.UA аналізує перші 100 днів роботи мера Івано-Франківська і те, як йому та його команді вдається виконувати передвиборчі обіцянки.

Руслан Марцінків у жовтні 2020 року здобув підтримку майже 85% виборців та переміг у першому турі, але явка була менше як 50%. Мерам обласних центрів було легше переобиратися, адже вони мали доступ до бюджету міста, який завдяки децентралізації виріс втричі і давав меру можливості закладати більше грошей на інфраструктуру, закупівлю громадського транспорту, пільговий проїзд пенсіонерів тощо.

У той же час значне збільшення бюджету міста давало Марцінківу і його команді можливість піаритися коштом громади і займатися бюджетним гречкосійством.

Рух ЧЕСНО дослідив, що на рекламу міського голови за попередньої каденції витратили з бюджету 38 млн гривень: щотижня міський голова мав прямі ефіри на місцевих телеканалах, радіостанціях, гроші витрачались на публікації про діяльність мера у місцевих друкованих та інтернет-ЗМІ. Ще 6,3 млн гривень витрачено на роботу патронатної служби міського голови, де на постійній основі працює 15 осіб. Цікаво, що загалом 51 особу “перевели” через патронатну службу мера на інші посади без конкурсу. 

Зараз же Франківськ, як і решта українських громад, має проблеми із грошима. Реальні доходи бюджету складають лише 2,9 млрд гривень, а депутати напланували витрат на 3,5 млрд. Відповідно, дефіцит – 0,6 млрд гривень. І цей дефіцит влада планує закрити за рахунок кредиту. Слід нагадати, що з 2015 по 2020 рік місто уже взяло кредитів на суму 5 млн євро та 300 млн гривень. 

І всі ці кредити треба буде віддавати за кошти платників податків Франківська.

Інфраструктура

Бюджет розвитку міста цього року становить майже 700 млн гривень. На багатостраждальний міст на Пасічну рада виділила 52 млн гривень. Це була одна з обіцянок “Свободи”. Цієї суми замало, тому міст у 2021 році не добудують. Окрім самого моста, необхідно збудувати ще й транспортну розв’язку. Вона коштуватиме місту ще 350 млн гривень. 

будівництво моста в Івано-Франківську
За проєктом міст через Бистрицю-Солотвинську мали завершити до 31 серпня 2019 року. Фото – Руслан Веселий.

Окрім того, партія обіцяла збільшити кількість велосипедних доріжок, оновити існуючі та створити нові парки та сквери. Ремонт і будівництво доріг – процес дороговартісний, і закладена в бюджеті на 2021 рік сума – 162 млн гривень – досить незначна для таких масштабних проєктів. 

25 лютого на офіційному сайті міського голови Руслана Марцінківа з’явився перелік вулиць та дворів, які ремонтуватимуть цьогоріч. Сам Марцінків говорить, що перелік вулиць ще не остаточний, але плани вважає цілком реальними. Пріоритетом для міського голови є з’єднання двох вулиць – Північного та Південного бульварів. Відкриття об’єднаної вулиці планують до Дня міста у травні. 

Також у планах ремонт семи вулиць міста. Окрім Франківська, обіцяють ремонт вулиць і у трьох селах громади: Вовчинці, Радчі та Драгомирчанах. 

162 млн гривень міськрада заклала на розвиток інженерно-транспортної та соціально-економічної інфраструктури міста, проте детального переліку цих об’єктів у бюджеті не вказали. 

192 млн гривень місто отримає на проєкти енергоефективності від північноєвропейської корпорації НЕФКО, яка надає підтримку екологічним проєктам. Сюди ж потрапили і заклади освіти. Ще 10 млн гривень передадуть з міського бюджету КП “Електроавтотранс” на поповнення статутного фонду підприємства.

Медицина

Кошти на боротьбу з COVID-19 у бюджет Івано-Франківська не закладали. Для порівняння, Київ з бюджету міста виділив 140 млн гривень для закупівлі 1 млн доз вакцини. З 26 лютого Івано-Франківська область у червоній карантинній зоні. Лікарні, які приймають хворих на COVID-19, завантажені майже повністю. 

Але посилено боротися з коронавірусом “Свобода”, на відміну від партії “УДАР”, своїм виборцям не обіцяла. Також у програмі немає жодного слова про розвиток або сприяння медицині в Івано-Франківську. 

Руслан Марцінків вакцинувався в прямому ефірі
Руслан Марцінків вакцинувався в прямому ефірі, аби показати приклад мешканцям Івано-Франківська

На потреби медичної галузі в бюджеті закладено 20,5 млн гривень. Ці кошти будуть використані за рахунок виконання двох програм: міжнародної співпраці медичної галузі міста (0,5 млн гривень) і програми “Здоров’я громади Івано-Франківська” (20 млн). Ця програма передбачає підтримку місцевих медичних закладів різних напрямків – центрів первинної медичної допомоги, поліклінік, лікарсько-акушерської допомоги тощо. 

Освіта

На відміну від медичної сфери, освітній у програмі “Свободи” приділена особлива увага – партія обіцяє будувати у місті нові садки та школи, а також ремонтувати вже діючі навчальні заклади. Точної кількості у програмі немає.

У бюджеті на 2021 рік закладено 192,6 млн гривень, взятих у кредит за програмою НЕФКО на енергомодернізацію освітніх закладів. На сайті міського голови немає чіткого переліку освітніх закладів, які планується модернізувати, проте є інформація про роботи за цією програмою у шести навчальних закладах міста. 

На освіту цього року витратять майже 1,5 млрд гривень – ці гроші підуть на зарплати вчителям і оплату комунальних послуг. 

На спеціальну освітню програму заклали дещо більше 16 млн. Це кошти для проведення навчальних заходів, конкурсів, фестивалів, національно-патріотичних уроків, відшкодування коштів учням із малозабезпечених сімей, закупівлю подарунків на свята, виготовлення учнівських квитків тощо. 

Проте у програмі заплановані заходи із будівництва і ремонту освітніх закладів. Так, за наступні п’ять років мають провести добудову нових корпусів у десяти навчальних закладах, реконструкцію у шести закладах, капітальні ремонти дахів – у 16. Також передбачені заходи з енергозбереження у 26 навчальних закладах. Крім того, відповідно до програми, мають провести капітальні ремонти закладів дошкільної, шкільної і позашкільної освіти, проте переліку цих закладів немає.

Об’єктивно 16 млн гривень, закладених на виконання програми цього року, абсолютно недостатньо на будівництво нових та ремонт наявних об’єктів. 

Дефіцитний бюджет і самореклама на широку ногу

Ми вже зазначили вище, скільки грошей з міського бюджету було витрачено на фактичну рекламу міського голови у ЗМІ за попередньої каденції. Таку тенденцію при монобільшості “Свободи” політики вирішили не змінювати. 

Наприкінці 2020 року у міськраді було створено новий департамент, що відповідає за комунікацію із громадськістю, – департамент стратегічного розвитку, цифрових трансформацій, роботи із засобами масової інформації, комунікації з мешканцями. 

У бюджеті на 2021 рік закладені гроші не тільки на щоденну програму “Погода від Марцінківа”. Означені вище 9 млн гривень забезпечують широкомасштабну програму підтримки та розвитку культури міської громади. У пункті 5 цієї програми закладено ряд заходів зі створення окремих програм, контенту, забезпечення роботи сайту та SMM для комунального телеканалу ТРК “Вежа”. Саме на цьому телеканалі подається найбільше інформації про діяльність міського голови. 

піар Марцінківа
Скріншот з офіційної сторінки Руслана Марцінківа у Facebook з розкладом прямих ефірів на місцевих телеканалах за його участі

Крім того, новостворений департамент отримав 650 тис. гривень на святкування загальнодержавних та місцевих свят. На схожу програму отримав кошти і виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, щоправда, більшу суму – 1,1 млн гривень. На сайті міської ради у рішенні про підтримку цієї програми немає жодних документів, тому перелік заходів, які планує провести міська рада, невідомий. 

Економічний розвиток

Програма “Свободи” містить багато обіцянок щодо економічного розвитку міста – розвиток малого і середнього бізнесу, збереження існуючих підприємств, кредитування молодих підприємців під місцеві гарантії, підтримка та розвиток бізнес-кластерів.

У бюджеті міста на інвестиційну та економічну політику у 2021 році заклали близько 6,5 млн гривень: на промоцію міста, розвиток туризму, посилення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу, міжнародну співпрацю та енергорозвиток міста. Гроші розподілили між двома департаментами – інвестиційної політики та економічного розвитку.

Суттєво недофінансована програма посилення спроможності малого та середнього бізнесу – на неї було заплановано 2,9 млн гривень, а виділили на 2021 рік лише 760 тис. гривень. За цією програмою передбачені кредити молодим підприємцям, конкурси стартапів для них, бізнес-школи та інші освітні заходи. 

На програму промоції Івано-Франківської громади було закладено 1,4 млн гривень на 2021 рік, проте в бюджеті передбачили лише 1 млн. Ці кошти витратять на промоційні матеріали для Івано-Франківська – відеоролики, буклети, презентаційні матеріали, промозаходи. 

Повністю профінансують у цьому році програму сприяння залученню інвестицій в економіку Івано-Франківська. Вона передбачає ряд заходів навчального і презентаційного характеру, таких як ІТ Rally, Design Village, міжнародні конференції, круглі столи, навчання для вчителів та учнів у сфері ІТ. З бюджету на це виділили 1,3 млн гривень.

Одним із пунктів програми партії є збереження існуючих промислових підприємств міста, проте у бюджеті на 2021 рік цільових програм для його реалізації міська рада не приймала.

Як монобільшість розділила сфери впливу у раді

У 2015 році Марцінківа обрали мером Івано-Франківська вперше. До того він встиг побути нардепом, депутатом і секретарем Івано-Франківської міської ради та депутатом Івано-Франківської обласної ради. Представляє партію “Свобода”. 

Щодо партії “Свобода”, то в Івано-Франківській міській раді вона має своїх представників уже третє скликання поспіль. Якщо раніше для коаліції їй були потрібні БПП (нині ЄС) та ВО “Батьківщина”, то зараз у неї монобільшість. Секретарем ради повторно обрали Віктора Синишина зі “Свободи”. У 2019 році він замінив на цій посаді “свободівку” Оксану Савчук, яку обрали нардепом по 83-му мажоритарному округу (м. Івано-Франківськ). 

У складі міськради утворили шість постійних депутатських комісій. Чотири з них очолили депутати від “Свободи”, земельну комісію очолив Руслан Терешко – голова фракції ВО “Батьківщина”, а комісію з питань депутатської етики – Олексій Петечел, голова фракції ЄС. 

Троє депутатів ради не увійшли до жодної комісії: це секретар ради Віктор Синишин зі “Свободи”, Мар’яна Вершиніна та Сергій Палійчук з ЄС. 

Мар’яна Вершиніна у коментарі Руху ЧЕСНО пояснила, що подавала заяви у три комісії, але в жодну її поки не прийняли. Депутатка пов’язує це зі зловживанням “Свободою” правом монобільшості.

Після обрання Марцінківа головою міста вдруге він суттєво розширив склад своїх заступників. Якщо у 2015 році їх було п’ятеро, то у 2020 році міська рада проголосувала аж за дев’ятьох заступників міського голови. 

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: