fbpx

Хроніка війни за центральний ринок Франківська: розповідаємо, як все було

Суспільство 14:34, 27.10, 2019

Центральний продуктовий ринок Івано-Франківська – надзвичайно цінний актив, надійний і невибагливий в експлуатації “генератор кешу”. Тому за контроль над ним роками боролися різні угруповання – місцеві і не тільки. Ці війни супроводжувалися скандалами, судами, корупцією, стріляниною і трупами.

Події останніх днів в Івано-Франківську свідчать, що війна не закінчилася. Почалося нове загострення.

Щоб зрозуміти, як до цього дійшло і чим може закінчитися, нагадаємо недовгу, але буремну історію боротьби за головний франківський базар.

Суди

Ринок “Центральний” (франківці називають його просто “критий” чи “продуктовий”) відкрили на вулиці Будьонного (сьогодні – вул. Дністровська) у березні 1989 року. Будувався він за державні кошти і обійшовся у 3 мільйони рублів.

Місто передало новий ринок на баланс центрального колгоспного ринку, який в той час перебував у віданні Івано-Франківської облспоживспілки. Спілка адмініструвала базар до початку 2000-х.

У 2002 році Ігор Халаменда, тоді більше відомий в місті за прізвиськом Бура, створює фірму “Торговий сервіс”, і облспоживспілка передає ринок йому в оренду.

Хроніка війни за центральний ринок Франківська: розповідаємо, як все було 1
 Депутати міської ради від Партії регіонів Ігор Халаменда (Бура) і, позаду, Ігор Дутка, колишній директор ТОВ “Торговий Сервіс”. Сесія міськради, лютий 2007 року.

Але того ж року виконком Івано-Франківської міської ради приймає рішення про оформлення права власності на колгоспний ринок на Івано-Франківську міську раду. Облспоживспілка оскаржує рішення виконкому у судах. Починається боротьба в судах, яка тривала 13 років. Крапку у цьому спорі поставив Вищий господарський суд аж наприкінці 2015 року: визнав право власності на ринок за міською радою. А в січні 2016 року суд позбавив облспоживспілку права постійного користування земельною ділянкою на вул. Дністровській, 5 під центральним ринком.

Як йдеться у рішенні судів, Івано-Франківська облспоживспілка не зуміла довести, що спірний ринок був переданий їй у користування, а згодом у власність. Суд також вирішив, що державний акт на право постійного користування землею втратив чинність.

Розбірки

Судова тяганина супроводжувалася кривавими розбірками між угрупованнями, які боролися за контроль над ринком.

У центрі Івано-Франківська 29 квітня 2007 року Ігоря Халаменду, який на той час був депутатом Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів, обстріляли у його автомобілі “Mercedes-Benz Gelenvagen”. На місці злочину міліція знайшла вісім гільз. Халаменду важко поранили в груди і шию. Врятували його ізраїльські лікарі з досвідом військової хірургії.

У липні 2007 року міськвиконком вирішує передати ринок “Центральний” в оренду ТОВ “Торговий дім “Горгани”, співвласником якого на той час був надвірнянський бізнесмен Володимир Олійник, якого пов’язують з львівським авторитетом Богданом Копитком на прізвисько Копито.

На трасі Львів – Івано-Франківськ підірвали кортеж відомого кримінального авторитета. ФОТО

Після прийняття цього рішення Халаменда увірвався в кабінет тодішнього міського голови Віктора Анушкевичуса та пригрозив йому розправою. Анушкевичус звернувся до правоохоронців за захистом: у його приймальні чергували міліціонери, а Олійник винайняв для себе особисту охорону.

Місцеві представники Партії регіонів та “Торгового сервісу” тоді пояснювали, що львівські бандити намагаються “пустити коріння” в Івано-Франківську. Невдовзі рішення виконкому про передачу ринку “Горганам” скасував суд. Війна на кілька років наче пригасає.

Але вже в лютому 2010 року в Надвірній застрелили Володимира Олійника. Через п’ять днів після вбивства міліція затримала одного з підозрюваних – підприємця Віталія Войцеховського, який торгував на франківському центральному ринку. Його відправляють у в’язницю на 10 років з конфіскацією майна. Але на початку 2016 року Войцеховський вийшов на волю за рішенням Коломийського міськрайонного суду.

Смерть Олійника не зупинила “львівських”. Наприкінці 2010 року ТОВ “Торговий дім “Горгани” звертається до суду з позовом про скасування договору оренди приміщень між спільним підприємством “Івано-Франківський центральний ринок” облспоживспілки та ТзОВ “Торговий сервіс”, укладеного до 1 жовтня 2022 року. Третьою стороною у справі була Івано-Франківська міська рада, яка тоді підтримала вимоги позивача.

22 лютого 2011 року суд відмовив ТОВ “Торговий дім “Горгани” та виніс окрему ухвалу, якою затвердив мирову угоду між Івано-Франківською міською радою та ТОВ “Торговий сервіс”.

За мировою міська влада відмовляється від вимог у справі за позовом ТОВ “Торговий дім “Горгани” і в подальшому – від вимог щодо визнання недійсним договору оренди приміщень критого ринку. А ТОВ “Торговий сервіс”, згідно з мировою угодою, визнає право власності на приміщення критого ринку за Івано-Франківською міською радою. Сторони зобов’язалися укласти договір оренди на майно критого ринку до 2023 року. 29 грудня 2011 року сесія міської ради схвалює цей договір. Це мало б також означати кінець кримінальної війни за головний франківський базар.

Але вибухнула Революція Гідності, і належність до партії Януковича ледь не обернулася для Бури втратою ринку. 25 лютого 2014 року підприємці, яким давно набридли незаконні побори господарів базару, разом з місцевою “Самообороною” увірвалися в офіс ТОВ “Торговий сервіс”. Тодішнього директора підприємства депутата міської ради від Партії регіонів Ігоря Дутку вивели на вулицю та поставили на коліна перед розлюченим натовпом.

Дутку змусили покаятися за хабарі і… написати заяву про розірвання договору оренди. Коли мітингувальники розійшлися, Дутка заяву відкликав. Наступного дня, 26 лютого, офіційним керівником “Торгового сервісу” став Сергій Ковальчук. Конфлікт з торговцями “замнули” – декого побили, інших залякали й пообіцяли зменшити тарифи. Ринок залишився в оренді “Торгового сервісу” Халаменди.

У 2016 році Халаменда засвітився ще в одному скандалі. Його впізнали під час перестрілки на літній терасі “Pasage Gartenberg” . У перестрілці поранили одного з її учасників. В ухвалах суду фігурувало щонайменше п’ятеро осіб, причетних до стрілянини. Втім, про підозру повідомили лише двом з них – відбулися умовними термінами. Халаменда не проходив у справі ні як обвинувачений, ні як свідок, ні як потерпілий. Що саме стало причиною цієї стрілянини, загалу лишилося не відомо. Але зрозуміло, що ворогів у Бури не бракує і війна за його “спадщину” не припиняється.

Бура плюс Марцінків дорівнює “реконструкція”

Міський голова “свободівець” Руслан Марцінків з авторитетом і ексрегіоналом Халамендою на диво швидко порозумівся. Таких теплих і плідних стосунків з міською владою у Бури не було до цього ніколи.

У квітні 2016 року Марцінків запросив місцеві ЗМІ на ринок, де на камери поспілкувався з власником компанії-орендаря ринку Ігорем Халамендою. Бура пообіцяв зробити повну реконструкцію торгового приміщення. І навіть облаштувати підземний паркінг.

Хроніка війни за центральний ринок Франківська: розповідаємо, як все було 2
Руслан Марцінків та Ігор Халаменда

Вже за кілька місяців ТОВ “Торговий сервіс” передало у міську комунальну власність колишні свинарники на території Хриплинської сільської ради, землю під якими обіцяли роздати учасникам АТО або ж збудувати для них житло. Підприємство “Торговий сервіс” викупило колишні колгоспні свинарники на початку 2000-х років. 

Місто навзамін дозволило Бурі “реконструкцію” – фактично забудувати ринок по периметру. Так в рамках “реконструкції” поруч з критим ринком виросли будівлі з новими торговими павільйонами.

Хроніка війни за центральний ринок Франківська: розповідаємо, як все було 3

У травні 2017 року “Торговий сервіс” очолив Геннадій Ахтирський, кінцевим бенефіціарним власником залишився Ігор Халаменда.

Власником землі і майнового комплексу на Дністровській, 5 поки що залишається місто – громада Івано-Франківська. Окрім, звісно, новобудов, які його обступили: вони вже належать ТОВ “Торговий сервіс”. Договір оренди на землю та майно ринку дійсний до 31 грудня 2022 року.

Але на хвилі братання з Бурою мерія Марцінківа почала готувати ринок до передачі в приватну власність. У грудні 2017-го виконком приймає рішення про включення центрального ринку у список об’єктів для приватизації, але міська рада це рішення не підтримала.

Рейдери прийшли

25 жовтня 2019 року “Торговий сервіс” заявив про спробу рейдерського захоплення.

Напередодні, 24 жовтня, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб змінилися власники і керівники ТОВ “Торговий сервіс”.

Засновником з 24 жовтня замість Ігоря Халаменди стала Тамара Вікторівна Казанцева, а фірму перереєстрували у Дніпрі, за адресою: вулиця Шинна, будинок 10 А. До речі, за цією адресою зареєстровано ще 40 організацій. За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, Казанцева зареєстрована в селищі Андріївка Волноваського району Донецької області.

Новим керівником ТОВ “Торговий сервіс” став Туяхов Олександр Леонідович. До 2011 року був зареєстрований як ФОП в місті Авдіївка Донецької області. За даними реєстрів, він є засновником або керівником ще 13 фірм та проживає, як і Казанцева, у Андріївці Волноваського району на Донеччині. До речі, керівник у “Торговому сервісі” змінився ще 5 серпня цього року. Але цю зміну у Халаменди помітили лише тепер.

У самій компанії стверджують, що Ігор Халаменда підприємство не продавав, також не було і жодних судових рішень стосовно зміни засновників. Зміни в реєстр внесла реєстратор з Кіровоградської області Наталія Юріївна Шилова.

Ігор Халаменда особисто ситуацію не коментував: за словами працівників “Торгово сервісу”, він зайнятий “юридичними справами з приводу рейдерського захоплення”, з України виїжджати не збирається, планує продовжити реконструкцію ринку.

Тим часом на ринок намагаються зайти “нові власники”: у “Торговому сервісі” повідомляють про спроби “невідомих молодиків” збирати гроші з торговців та захопити офіс компанії.

У “Торговому сервісі” стверджують, що попри реєстрацію нового керівника та власниці на Донеччині, за цим стоять франківські бізнесмени. Жодних імен поки що не називають – кажуть, бояться за своє життя.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків події навколо ринку вважає наслідком “приходу нової влади” і, відповідно, “перерозподілом сфер впливу”. Просить не повертатися “у нашому спокійному місті до бандитських методів”.

Далі точно буде

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: