fbpx

Хто їздить на машинах, які придбали збиткові комунальні підприємства Франківська

Політика 07:54, 17.10, 2019

За каденції міського голови Руслана Марцінківа автопарк мерії поповнився двома «Шкодами». Цікаво, що придбали їх комунальні підприємства "Водоекотехпром" та "Теплокомуненерго", які працюють з багатомільйонними збитками.

Автомобілі за посадовими особами виконкому закріплює сам міський голова. Він у розпорядженні визначає, скільки кілометрів можуть намотати за місяць на службових авто його заступники, секретар міськради, керуючий справами виконкому та ін.

Подібні розпорядження на сайті міської ради збереглися ще з каденцій попередніх міських голів Віктора Анушкевичуса і Зіновія Шкутяка. Порівнявши документи, ми помітили, що у розпорядженнях нинішнього міського голови Руслана Марцінківа автопарк поповнився трьома новими автомобілями, два з яких придбали підприємства, які мають мільйонні борги.

Кому дісталися новенькі авто

Нещодавно міський голова Руслан Марцінків підписав розпорядження, яким закріпив автомобіль Шкода Октавія А7 2017 року випуску з номерним знаком АТ0042СЕ за новопризначеним секретарем міської ради Віктором Синишиним. Судячи з інших розпоряджень Марцінківа, донедавна цей автомобіль був закріплений за попередницею Синишина, яка стала народною депутаткою, Оксаною Савчук.

Хто їздить на машинах, які придбали збиткові комунальні підприємства Франківська 1

Як з’ясувалося, це саме той автомобіль, який наприкінці 2017 року придбало комунальне підприємство “Івано-Франківськводоекотехпром” майже за 600 тис. гривень.

Варто зазначити, що у тендерній документації серед характеристик безпеки замовник прописав підготовку для кріплення 2 дитячих крісел на задньому сидінні (ISOFIX) та дитячі замки в задніх дверях. Також усі технічні характеристики були прописані під конкретну модель машини.

Тоді директор КП “Івано-Франківськводоекотехпром” Роман Кімачук відмовився коментувати, за які кошти і для чого збиткове підприємство придбало автомобіль.

До речі, 2017 рік, відповідно до фінансового звіту, підприємство завершило зі збитком 26,4 млн грн.

Після того як соцмережі вибухнули обуренням через таку покупку, Кімачук у коментарях ЗМІ сказав, що автомобіль буде обслуговувати службу охорони праці і центральну бухгалтерію водоканалу.

Попри те, що керівник водоканалу так старанно намагався приховати, для кого насправді купили авто, і мовчки приймав гнівні коментарі у соцмережах, як тільки постачальник доставив автомобіль, міський голова закріпив його за тодішнім секретарем Оксаною Савчук, а старий “Фольксваген Шаран”, яким вона користувалася до того, передав на баланс адміністративно-господарському управлінню.

Того ж року “Шкоду” такої ж моделі придбало КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Закупівлю оголосило на початку червня 2017 року з початковою ціною 580 тис. грн. З двох учасників торги виграло ТОВ “Торговий Дім “Євромоторс” з ціною 558 400 гривень.

Але і це підприємство автомобілем не користується. Відповідно до розпорядження мера він закріплений за першим заступником міського голови Миколою Вітенком.

За результатами 2017 року “Івано-Франківськтеплокомуненерго” задекларувало збиток майже 28 млн грн.

За каденції Марцінківа ще одне підприємство придбало новий автомобіль – щоправда, втричі дешевший за “Шкоду”. Наприкінці 2016 року КП “Центр розвитку міста та рекреації” купило автомобіль “ЗАЗ Ланос Седан” за 176 тис. гривень. Його Марцінків закріпив за Центром надання адміністративних послуг. Цей автомобіль ЦНАП використовує для послуги “Мобільний адміністратор” – адміністратори виїжджають додому до  мешканців, яким складно пересуватись.

Хто їздить на машинах, які придбали збиткові комунальні підприємства Франківська 2

Практика попередників

Міський голова Руслан Марцінків нічого поганого не бачить у тому, що службовці виконкому їздять на автомобілях, придбаних за кошти збиткових комунальних підприємств. Каже, що таку практику успадкував від попередників.

“Колись така була практика ще за Шкутяка – брали автомобілі на комунальні підприємства, а використовували заступники. Тому це десь по старинці пішла така практика”, – коментує Марцінків.

Та й дві “Шкоди”, на переконання міського голови, це не є значне оновлення.

“Я їду на “Мітсубісі”, яка, по-моєму, за “Вежею” (ТРК “ВЕЖА”. – Ред.) закріплена. Але вона ще куплена за Шкутяка. Ще Синютка (2002–2006 роки – заступник міського голови. – Ред.) на ній їздив», – каже Руслан Марцінків.

Інші посадовці виконкому якось їздять на авто, якими користувалася команди попередніх мерів. До прикладу,  за заступником міського голови Русланом Гайдою закріплений автомобіль “Форд Е” 2000 року випуску, за іншим заступником Олександром Левицьким – “Шкода Октавія” 2003 року випуску, за керуючим справами Ігорем Шевчуком – старенький ВАЗ-21099. Ще один автомобіль Руслан Марцінків закріпив за заступником Олексієм Кайдою, який зараз перебуває в декреті. Це “Шкода Суперб”, на якій їздив Віктор Анушкевичус, а перед ним – Зіновій Шкутяк.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: