fbpx

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі

Суспільство 12:41, 16.11, 2021
НА ФОТО: Остап Стахів, Віктор Серенков та Олександр Надьожа у Єзуполі

Ще рік тому на Прикарпатті всерйоз не сприймали рух так званих ковідних дисидентів. За період пандемії вони провели в Івано-Франківську дві малолюдні акції, які пройшли загалом непоміченими.

Однак із впровадженням жорсткіших карантинних обмежень, зокрема для невакцинованих, тези антимасочників та антивакцинаторів отримали підтримку і поширення. Живильним середовищем, в якому народжуються і поширюються фейки, фобії та маніпуляції заперечників коронавірусної пандемії та антивакцинаторів, стали соціальні мережі.

Останнім часом антиковідники, мобілізовані й «прокачані» у своїх мережевих спільнотах і чатах, виходять в офлайн. Вони влаштовують вже не лише мирні протести, значно масовіші, ніж раніше, а й інші «акції прямої дії», що межують із порушенням закону.

Рух антиковідників, попри на позір мережевий горизонтальний характер, має своїх лідерів та ідеологів. Хто ці люди?

Провокація в Єзуполі

У понеділок, 8 листопада, до ліцею в містечку Єзуполі на Прикарпатті увірвалися два десятки молодиків. Групу очолював львів’янин Остап Стахів. Усі були без масок, бо «підгузки і намордники не носять», і приїхали захищати від «репресій» і «геноциду» свою прихильницю, вчительку ліцею.

Вчительку початкових класів Галину Бусько того дня відсторонили від роботи відповідно до «карантинної» постанови № 1236 та наказу МОЗ №2153 від 04.10.2021, які зобов’язують керівників освітніх закладів з 8 листопада не допускати до роботи працівників освіти без щеплень проти COVID-19, негативних ПЛР-тестів або довідки про перенесену хворобу.

В Єзупільському ліцеї з 62 працівників жодного з цих документів не мали лише працівниця їдальні та вчителька Бусько, яка вважає вакцинацію «медичним експериментом». Остання й покликала на допомогу Стахіва.

«Захисники» взялися тиснути на директора ліцею Михайла Трушика, звинувачуючи його в свавіллі і «геноциді».

 «Ми, українці, прийшли захищати українців від свавілля чиновників, ми, українці, будемо захищати українців, яких будуть геноцидити будь-які злочинці», – заявив один із соратників Стахіва Віктор Серенков.

У цей час в ліцеї з’явився селищний голова Єзуполя Ігор Лукашевич.

– Перепрошую, де ваші маски? – поцікавився він.

– А ви хто?

– Голова громади.

– Тоді чемно чекайте.

– Ти хочеш мене заставити вдіти маску? Ти мене заставляєш щось на себе одіти? Застав мене вдіти маску! Застав! Ти хто?! – накинувся на Лукашевича Серенков.

Спроби Лукашевича закликати до толерантності закінчилися новими образами.

– Майте якусь культуру, – вже не витримала і Бусько, звертаючись до  своїх захисників. – Я вас прошу.

– В першу чергу йому потрібно зробити зауваження, він тут не феодал, – вказав на Лукашевича Серенков та закликав вчительку не захищати «геноцидника».

Бусько розповіла своїм заступникам, що прийшла на роботу, як завжди, але уроки їй проводити не дали.

Директор ліцею показав Стахіву постанову та свій наказ про відсторонення вчительки.

Стахів заявив, що вони не мають ніякої сили, бо постанова не має підпису і печатки (!), і почав повчати директора, як не виконувати «злочинні накази».

«Подивіться, як вас принижують, чоловіків, вас поодівали в намордники, якісь папірці видають, щоб ви накази видавали. Ну, ви хочете в такій країні жити? Який приклад ви як директор подаєте дітям», – виголошував Стахів, ведучи відеотрансляцію.

«Подивіться, як ви сидите – в тряпкє!» – додав ще один соратник Стахіва Олександр Надьожа.

Десь через годину в кабінеті директора з’явився поліцейський офіцер громади, і молодики переключилися на нього.

«Я вам даю вимогу викликати на місце події слідчо-оперативну групу. Тут вчиняється злочин, тут йде порушення прав людини і геноцид», – звернувся до поліцейського молодий чоловік, який називав себе Тарасом з роду Соляревич.

Згодом під’їхав і екіпаж патрульної поліції, що їх викликав селищний голова. Антивакцинатори вийшли на вулицю. Там Бусько викликала слідчо-оперативну групу. Коли оператор на лінії уточнювала інформацію, телефон вихопив Серенков.

«Я вбачаю, що поліціянти стали на бік гєноцидників, тих, хто гєноцидить укрАїнський народ, побіжали туда, на звернення українців не відреагували, побіжали до них. Я вбачаю це як і корупцію, хочу, щоб про наше звернення було повідомлено СБУ України, Національну поліцію, – прокричав у телефон Серенков. – Про це повідомлення повідомите СБУ країни, МВС країни, ДБР країни і ВВП України! Зрозуміли мене? Про повалення конституційного ладу і про корупційні дії працівників поліції!».

«Падимайтє жопи свої, нє смєшно уже», – додає на відео Надьожа.

Після цього захисники відстороненої вчительки повернулися у ліцей ображати селищного голову, а поліцейським погрожували «народним затриманням».

Слідчо-оперативна група таки прибула. Доки поліція відбирала пояснення, антивакцинатори, заявивши, що захистили вчительку, роз’їхалися.

Директора школи госпіталізували в кардіоцентр з передінфарктним станом.

Наступного дня випадок у Єзуполі обговорили на нараді в Івано-Франківській ОДА. Про цю історію написали не лише місцеві, а й всеукраїнські ЗМІ. Лише правоохоронні органи не відреагували і навіть не прокоментували, чому дозволили стороннім людям п’ять годин дебоширити у школі у той час, коли через карантинні обмеження до навчальних закладів не допускають навіть батьків.

Хто такий Стахів і Ко

Найчастіше Стахів і його соратники називають себе журналістами, за сумісництвом вони бувають юристами. Знаходяться серед них і самоназвані лікарі, які не визнають існування коронавірусу та борються з карантином і вакцинацією.

Про Остапа Стахіва в Івано-Франківську почули у квітні минулого року, коли він вирішив «проінспектувати» франківські лікарні. Тоді Івано-Франківськ перебував у «червоній зоні» – лікарні були переповнені, медиків не вистачало.

В Івано-Франківській міській центральній лікарні Стахів представився журналістом. Директор лікарні Тарас Масляк розповів йому про ситуацію з ковідом і показав лікарню. На той час у ЦМКЛ перебувало 186 хворих з пневмоніями. Вийшовши з лікарні, Стахів заявив, що хворих з ковідом у франківській ЦМКЛ немає, бо в коридорах дуже тихо і лікарі ходять спокійно.

«Заходьте, знімайте на відео, що відбувається в лікарнях, бо те, що показують на відео, – це не те», – закликав у відео Стахів.

Тоді ж він спробував потрапити і в Івано-Франківську обласну інфекційну лікарню. Коли ж його туди не пустили, зробив висновок: «бо там нема хворих».

Зрештою, Стахів не обмежився заявами, що в Івано-Франківську немає коронавірусу, а висунув припущення, що у франківській лікарні людей продають на органи.

«Мені здається, що я зачепив більше, як коронавірус. Мені вже люди з Івано-Франківська пишуть, що там, може, людей на органи продають. Я не знаю, ну щось більше, розумієте? Але не просто так почалася ця істерика», – говорив Стахів.

Маловідомий на той час Стахів називав себе засновником незареєстрованого руху «Права людини». На місцевих виборах минулого року він балотувався у мери Львова від партії «Ідея нації», створеної у серпні того ж року. Однойменну громадську організацію Стахів зареєстрував ще у 2012 році.

Але політичну кар’єру Стахів намагався розпочати набагато раніше. У 2007 році він балотувався до Верховної Ради України за списком партії «Свобода». Зі «Свободи» у 2008 році він пішов в «Українську партію» та очолив її Львівську міську організацію. Але у 2010 році Стахіва з партії виключили з формулюванням «за шахрайські, авантюристичні дії та привласнення коштів організації, продаж місць в партійному списку».

У 2014 році Стахів кандидував до ВРУ вже як самовисуванець, у 2015-му  балотувався у мери міста Винники та до Винниківської міської ради від «Української республіканської партії», у 2019-му – знову як самовисуванець до ВРУ.

Всі свої виборчі кампанії Стахів програв.

За даними реєстрів, Стахів також є керівником ТОВ «Добра ідея», ГО «Ідея Нації», головою ГО «Ідея – хаб», ГО «Народне телебачення», засновником БО «Фонд “Червона Русь“», був співзасновником ГО «Асоціація підприємців Львівщини».

У 2016 році у мережі поширили відео, на якому кілька хлопців кидають Стахіва у смітник і обливають зеленкою, звинувачуючи в організації проплачених акцій.

Остап Стахів у смітнику
Стахів у смітнику

Окрім антивакцинаторських акцій, тиску на керівників лікарень і шкіл, Стахів займається захистом своїх соратників із сумнівною репутацією. До прикладу, у серпні 2020 року він активно підтримував проросійського агітатора Кирила Стремоусова з Херсона, в якого за підозрою в сепаратизмі проводила обшуки СБУ. А у березні цього року Стахів їздив на Закарпаття підтримувати керівника ГО «Доста» Павла Павлова, який на смерть збив людину та залишив її помирати.

***

Віктор Серенков, який відзначився в Єзуполі, теж називає себе журналістом. Насправді це колишній міліціонер, звільнений  з правоохоронних органів за грубі порушення службової дисципліни.

У 2013 році, працюючи старшим оперуповноваженим відділу карного розшуку Львівського міського управління ГУ МВС України, пішов у декретну відпустку. Але у декреті підпрацьовував водієм і охоронцем тодішнього мера міста Винники Сергія Уварова. У серпні 2015 року Серенков побив шеф-редактора газети «Винники Plus», що знімав репортаж про порушення ПДР автомобілем «Toyona Sequoia». Автом користувався винниківський мер, а керував ним саме Серенков.

Через місяць після цього інциденту надійшла заява у міліцію, що Серенков під приводом захисту інтересів мера роз’їжджає на його автомобілі та, порушуючи правила ПДР, лякає місцевих мешканців.

Після службового розслідування на Серенкова було накладено дисциплінарне стягнення – звільнення з органів внутрішніх справ. Щоправда, ніякої відповідальності він тоді не поніс: журналіст, на якого він напав, чомусь відмовився від обвинувачення, і суд закрив кримінальне провадження.

А зараз у Галицькому районному суді міста Львова перебуває кримінальне провадження про обвинувачення Віктора Серенкова у підробці документів та шахрайстві. За версією обвинувачення, він підробив медичні документи, щоб отримати інвалідність, начебто пов`язану з проходженням служби в органах внутрішніх справ. Відтак звернувся до ліквідаційної комісії ГУ МВС України у Львівській області для оформлення і виплати одноразової грошової допомоги. Але аферу правоохоронці викрили, і Серенков опинився на лаві підсудних. Втім, на судові засідання він не з’являється, а правоохоронцям чомусь не вдається виконати постанову суду про примусовий привід.

Крім того, Віктор Серенков належить до проросійського руху під назвою МОД «Народное Единство». Це офіційно не зареєстрована організація, яка вважає себе «наддержавним об’єднанням».

Своєю метою МОД «Народное Единство» називає «вихід з рабства і кабали, в якому перебуває народ всього світу у «держав»-транснаціональних корпорацій». Щоб приєднатися до цього руху, треба зачитати на відео декларацію «Я – Человек». Після оприлюднення відео «кожна декларована людина» начебто стає співзасновником руху.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 1

Відеодекларація Серенкова розміщена у мережі 11 червня 2020 року

В описі до відео вказано, що МОД «Народное Единство» об’єднує «російський народ і народи-побратими для відновлення істинного народовладдя та спільного відродження людства».

Члени руху «Народное Единство» просувають конспірологічні теорії, пов’язані не лише з пандемією та вакцинацією, а й про світову змову, хімтрейли, шкоду від 5G та подібні. Зрештою, як і багато послідовників Остапа Стахіва.

***

Олександр Надьожа – ще один однодумець і помічник Стахіва, який представляється журналістом. Після акції антивакцинаторів, що відбулася 3 листопада у Києві, мережею поширилося відео, де Надьожа з лідеркою так званого руху STOP Fake Pandemic Оленою Фаіст з Черкас передали «низький уклін» братам-слов’янам з країни-агресора.

«Москва, Пітер, хочу передати братам-слов’янам привіт. Мені пересилали гроші навіть з Росії. Низький вам уклін, що ви нас підтримуєте, що ви розумієте, що ми єдиний народ, що нас розділили, що ми в одному човні пливемо, що нас розділяли спеціально і стравлювали всі ці роки. Нав’язали нам штучну війну, якої насправді немає», – озвучила тези російських пропагандистів Фаіст.

У той день, коли антивакцинатори зірвали навчання в Єзупільському ліцеї, до Фаіст з обшуками прийшли працівники СБУ, а Стахів з Серенковим, Надьожою та іншими прямо з-під ліцею записали звернення на її підтримку: «Оленка, ти не сама – ми з тобою».

Надьожа родом з Луганська, живе в Южноукраїнську Миколаївської області. За даними аналітичної системи Youcontrol, у 2017-2018 роках керував КП “Критий ринок м. Южноукраїнська”. На місцевих виборах 2020 року безуспішно балотувався у мери Южноукраїнська від “Лібертаріанської партії 5.10”.

Так звана журналістська діяльність Надьожі – це здебільшого провокації у торгових закладах. Він називається журналістом, відмовляється вдягати маску і вимагає у продавців продати товар з порушенням карантинних обмежень. Все це знімає на відео і закликає своїх підписників брати з нього приклад.

Минулого року Надьожа навіть позивався до мережі «АТБ». Він прийшов у магазин без маски, і його відмовилися обслуговувати. Надьожа вимагав відшкодувати йому 15 000 грн моральної шкоди. Але суд програв.

Із судового реєстру ми також дізналися, що Надьожа у 2010 році отримав два вироки за побиття колишньої цивільної дружини.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 2

Олександр Надьожа з обвинуваченим у державній зраді франківцем Русланом Коцабою

В одному зі своїх відео Надьожа критикує місцеву владу за відсутність параду до 9 травня в Южноукраїнську, хвалить представників партії «Опозиційна платформа За життя», які влаштували автопробіг з радянською символікою, а у підписі до відео зазначає, що народився в СРСР і жодна «нелегальна влада» не зможе заборонити йому бути громадянином Союзу.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 3

У червні цього року Стахів з Надьожою записали спільне відео та заявили про об’єднання. З цієї нагоди Стахів вручив Надьожі посвідчення журналіста від незареєстрованого видання «Ідея нації». З такою назвою зареєстрована лише громадська організація, але не ЗМІ. Надьожа ще похвалився, що це вже його третє посвідчення журналіста.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 4

«Що дає третє посвідчення журналіста? Це дає, я так розумію, пропуск на западну Україну. І це дає те, що я за Остапа, а Остап за мене. Якщо буде якісь проблеми, негаразди, я приїду. Якщо в мене будуть, Остап тоже мене підтримає, і це називається, рєбята, об’єднання. Я показав себе в дії, і мені приємно, що Остап це оцінив-зацінив», – говорить Надьожа.

Звичайно, посвідчення не робить з Надьожи журналіста, оскільки його діяльність суперечить журналістським стандартам.

«Один народ» Стахіва

Стахів комунікує зі своїми прихильниками в усіх популярних соціальних мережах. У фейсбуці веде прямі трансляції. У ютубі публікує звернення до прихильників. Telegram та Viber у нього – майданчики для обміну думками. Але за особливими правилами, серед яких є й таке: «не постити новини з центральних каналів і виступи на них депутатів і їхніх прислужників».

Взагалі, це правило стосується не лише центральних, а всіх ЗМІ, які подають про Стахіва інформацію не так, як йому подобається. Українські ЗМІ Стахів називає «журнашлюхами» та «стічними канавами», натомість не гидує виступати на проросійських «КРТ», «17 каналі», «ДНК» тощо. Перші два – це колишні телеканали, які перемістилися після закриття у YouTube. «ДНК» створений кілька місяців тому пропагандистами з того ж КРТ. Це майданчик для соратників Віктора Януковича, спікерів вже закритих каналів Віктора Медведчука та проросійських блогерів на кшталт Анатолія Шарія.

Ще одним правилом у Telegram та Viber-каналах Стахіва є «не сперечаємось щодо релігії, історії, мови».

Таке правило дозволяє посилатися на російських псевдоекспертів та залучати до своїх акцій прихильників Московського патріархату. Прикладом є участь вірян російської церкви в акції антивакцинаторів, яку Стахів організував у Києві 3 листопада. Громадська організація «Миряни», створена церквою Московського патріархату, через свою сторінку закликала прийти на мітинг 3 листопада.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 5

Щодо релігійних поглядів, то Стахів заявляє, що не є прихильником конкретної конфесії і просто вірить в Бога, але і себе не соромиться асоціювати з Богом.

«Ви не раби – ви діти Божі… Друзі, нам нічо нереально зробити, бо ми – Боги, так каже Христос, ми – Боги. Ми творці, тому нічого не бійтеся», – заявляє він в одному з останніх відео.

Інформацію, яку поширює Стахів, неодноразово спростовували фактчекери, зокрема VoxUkraine, StopFake, «По той бік новин».

Це і фейки про те, що карантин і вакцинація проти COVID-19 – це війна проти людства та геноцид, і про те, що начебто маски спричиняють грибкове зараження легенів. Пояснювали, чому карантинні обмеження не порушують Конституції України. Але Стахів не втомлюється вигадувати нові фейки. Брехню про те, що від вакцини проти COVID-19 масово помирають люди, Стахів почав поширювати ще до того, як вакцина з’явилася в Україні. Потім він говорив, що першу дозу вакцини вводять безкоштовно, щоб люди стали залежними і придбали другу. Далі була брехня про те, що вакцини замінюють природний білок в організмі та призводять до наркозалежності, і багато іншого.

Чимало дописів Стахіва у фейсбуці промарковані як такі, що містять недостовірну чи маніпулятивну інформацію.

Хто такий антивакцинатор Остап Стахів та його друзі 6

Днями фейсбук один із профілів Стахіва заблокував, а інший – назавжди видалив.

Через антивакцинаторські акції Остапа Стахіва депутат Львівської міської ради Ігор Шолтис звернувся в Службу безпеки. На його переконання, своїми діями Стахів порушує статті Кримінального кодексу України, які стосуються громадського порядку, та намагається повалити конституційний лад. Шолтис впевнений, що саме через поширення неправдивої інформації про коронавірус та російських пропагандистських наративів від хвороби гинуть тисячі українців. Подібні звернення до СБУ направили і четверо народних депутатів України.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: