fbpx

Індійський штам «Дельта»: як не допустити нової хвилі COVID-19

Здоров'я 11:59, 19.07, 2021

Влітку європейці забили на сполох через новий штам коронавірусу – «Дельта». Він набагато заразніший від попередніх і швидко поширюється Європою та світом. В Україні також виявлені перші випадки. Чим небезпечна нова мутація коронавірусу і як не допустити його поширення в Україні, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Небезпека штаму «Дельта»

«Дельта» – четвертий із відомих нині штамів коронавірусу. Цю назву він отримав за аналогією із попередніми штамами, які були найменовані за літерами грецького алфавіту. Перший – британський штам – став «Альфою», другий – південноафриканський – «Бетою», третій – бразильський – «Гаммою». «Дельту» називають індійським штамом, оскільки вперше його виявили в Індії наприкінці 2020 року.  

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), «Дельта» має власні мутації, які іноді посилюють, а іноді послаблюють вірус. Для прикладу, мутація «Дельта плюс» вважається значно заразнішою. Втім, науковці ще не встигли глибоко дослідили, чим відрізняють варіанти «Дельти».

Наразі британські медики кажуть, що «Дельта» часто схожа на сильну застуду і не нагадує оригінальний коронавірус. Майже немає кашлю чи втрати нюху. Натомість пацієнти відчувають головний біль, біль у горлі, нежить та лихоманку. Крім того, спостерігаються більш виражені симптоми у шлунково-кишковому тракті: шлункові болі, втрата апетиту, діарея, нудота.

Сьогодні медики різних країн одноголосно заявляють, що індійський штам коронавірусу є найбільш небезпечним.

«Характеристики цього штаму такі, що новий випадок відтворюється упродовж 24 годин. Раніше новий випадок уханського штаму відтворювався в середньому через 6 днів. До того ж, контагіозність (здатність заражати) «Дельти» – практично 100%, що характерно, наприклад, для кору», – зауважила епідеміологиня та експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград у коментарі Укрінформу.

Згідно з дослідженнями, індійський штам у 1,6 раза заразніший, ніж британський. У 2,26 раза частіше спричиняє госпіталізацію пацієнта та у 1,45 раза частіше призводить до реанімації.

“Дельта” вже в Україні

На початок липня «Дельту» виявили в 111 країнах, включно з Україною. Спалахи індійського ковіду зафіксували в країнах Африки, Тихоокеанського регіону, Європи, у Китаї, США тощо. Через «Дельту» нові хвилі епідемії охопили Росію, Велику Британію і Португалію. Європейський центр профілактики та контролю захворювань вважає, що до кінця серпня індійський штам сягне 90% усіх заражень COVID-19 у Європі, витіснивши всі інші штами.

«В Україні є штам «Дельта» – як і багато інших штамів. У коронавірусу вже є більше як 12 000 мутацій. Ще місяць-два – і штам «Дельта» витіснить інші штами», – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

В Україні на 18 липня було зафіксовано лише 4 випадки індійського вірусу. По 2 у Києві та Ужгороді. Однак реальну кількість випадків індійського штаму в Україні складно визначити.

«У нас є чотири лабораторії, які можуть виявляти новий штам, 2 приватних і 2 державних, у нас немає в достатній кількості саме тестів, які виявляють індійський штам. Ми зараз над цим працюємо, зараз співпрацюємо із ВООЗ», – прокоментував ситуацію секретар РНБО Олексій Данілов.

Зважаючи на це, необхідно вжити всіх заходів, щоб попередити поширення небезпечного вірусу.

Вакцини діють, а карантин під питанням

У ВООЗ вже заявили про початок третьої хвилі епідемії через поширення «Дельти». Представники організації зазначили, що ситуація настільки тривожна, що може призвести до нових локдаунів. Щоб знизити ризики зараження, потрібно пришвидшити вакцинацію і обов’язково дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції. Адже навіть люди, які отримали одну дозу вакцини, можуть інфікуватися і заразити інших.

Згідно з прогнозами Національної академії наук України, нова хвиля поширення COVID-19 в Україні може початися зі Сходу, де є велика міграція людей з Росії. «При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені», – зауважили науковці.

Щоб зменшити ризик поширення «Дельти» в Україні, уряд уже заборонив перетин кордону без негативного результату експрес-тесту для осіб, які прибувають з Індії, Великої Британії, Росії і Португалії. Водночас МОЗ збільшив кількість центрів масової вакцинації українців.

«За даними останніх досліджень, вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech продемонструвала ефективність у 83,5% у запобіганні симптоматичних захворювань на COVID-19 та 100%-ефективність у попередженні госпіталізації та смерті. Тож не зволікайте, допоможіть своїм літнім родичам та знайомим записатися до зручних для них пунктів щеплень та за можливості робіть щеплення самі, поки до нас не дісталася хвиля захворювань на новий небезпечніший штам коронавірусу «Дельта»», – наголосив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Щодо ефективності вакцин проти нового штаму, то управління охорони здоров’я Великої Британії заявило, що вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech демонструє ефективність 88% до штаму «Дельта», а вакцина AstraZeneca – 67%. Водночас Pfizer запобігає госпіталізації пацієнтів із «Дельтою» у 96% випадків, а AstraZeneca – у 92%.

Медики наголошують, що без свідомої участі українців стримати розповсюдження нового штаму не вдасться. Необхідно максимально обмежити подорожі і масові контакти, носити маски у публічних місцях, користуватися антисептиками, дотримуватися соціальної дистанції і, звісно, вакцинуватися.

Отримати вакцину проти COVID-19 можна у сімейного лікаря, кабінеті щеплень або центрі масової вакцинації. Непріоритетні групи населення попередньо повинні записатися на щеплення у «Дії» або зателефонувавши у контакт-центр МОЗ: 0 800 60 20 19.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: