fbpx

Лазер повертає зір: як в Івано-Франківській ОКЛ лікують найважчі хвороби очей

Здоров'я 12:29, 19.06, 2023

У відділенні мікрохірургії ока Івано-Франківської ОКЛ проводять найскладніші операції, які ще кілька років тому вважалися неможливими. Обладнання відділення не має аналогів у регіоні.

Пацієнти, які мають офтальмологічні проблеми, отримують в ОКЛ повний спектр допомоги – від лікування запальних захворювань очей до складних операцій на кришталику чи сітківці.

Щоби повернути зір пацієнтам, у відділенні працюють досвідчені лікарі-офтальмологи, які мають у своєму розпорядженні новітнє діагностичне обладнання та найсучасніший лазерний кабінет.

Найсучасніший лазер творить дива

За словами лікаря-офтальмолога Сергія Вершиніна, сьогодні найбільш актуальним є лазерне лікування очей. Це інноваційна методика лікування без болю, розрізів і шрамів.

Лазер повертає зір: як в Івано-Франківській ОКЛ лікують найважчі хвороби очей 1
Сергій Вершинін

«В сучасному світі й медицині зокрема всі хочуть отримати швидкий результат та лікуватися швидко й безболісно. Всі хочуть, щоб операції були або взагалі без інвазії, або з мінімальним втручанням в око. От тому лазерні втручання набувають все більшої актуальності як такі, що можуть проводитися в амбулаторних умовах. Тобто людина прийшла, ми обстежили, визначилися з типом, необхідним об’ємом втручання, виконали процедури – і можемо відпустити людину додому. Вдома треба лише закапувати краплі», – каже Сергій Вершинін.

Щоб бути впевненим у результаті, необхідні кваліфіковані спеціалісти та індивідуальна методика лікування для кожного пацієнта, каже лікар.

У відділенні мікрохірургії ока Івано-Франківської ОКЛ офтальмологи, які працюють на лазерах, пройшли додаткове спеціальне навчання. Вони успішно практикують вже кілька років. А нещодавно відділення доукомплектували найсучаснішими лазерами.

«Це обладнання – найсучасніше, яке лише існує на сьогодні. І ми говоримо не про Україну, а загалом про Європу та про світ. Завітавши до клініки десь у Франції чи Німеччині, ми можемо побачити точно такий самий лазер, який є в нас. До прикладу, лазер для лікування кератоконусу – італійського виробництва. Такий лазер в Івано-Франківській області єдиний, більше ніхто ніде тут не займається лікуванням кератоконусу», – зазначає Сергій Вершинін.

лазерне лікування очей в Івано-Франківську

Також у відділенні мікрохірургії ока є обладнання, яке дозволяє проводити панретинальну лазерну коагуляцію при цукровому діабеті, тромбозі вени сітківки. YAG-лазер використовують для дисцизії вторинної катаракти, SLT-лазер – при лікуванні глаукоми. Також проводяться процедури для зниження внутрішньоочного тиску.

«В нас є практично всі можливі методики лікування, і ми можемо обрати оптимальну для пацієнта. А якщо ми бачимо, що йому непотрібно чи недоцільно проводити лазерне лікування або воно не буде ефективне, про це відверто треба  сказати й обрати інший метод – або консервативний, або хірургічний», – пояснює лікар.

Сам Сергій Вершинін спеціалізується на хірургії катаракти та глаукоми. За свою практику він провів понад п’ять тисяч операцій.

Лікування глаукоми і катаракти

З лазерами, які використовують для лікування катаракти та глаукоми, у відділенні мікрохірургії ока ОКЛ працює лікар-офтальмолог Мар’яна Павлюк.

Лазер повертає зір: як в Івано-Франківській ОКЛ лікують найважчі хвороби очей 2

Глаукома посідає перше місце в світі серед причин незворотної сліпоти. Тому цю хворобу дуже важливо виявити на ранніх стадіях. Це захворювання, при якому пошкоджується зоровий нерв із поступовим звуженням поля зору та погіршенням зору до повної сліпоти. Найчастіше глаукома пов’язана з підвищенням внутрішньоочного тиску.

За словами Мар’яни Павлюк, першими ознаками глаукоми може бути почервоніння очей та туман.

«Може бути, що людина не зауважує проблеми, тому що глаукома на обох очах розвивається нерівномірно. Деколи випадково, заплющуючи одне око, людина помічає, що вже сліпа на друге. Тому основне – звертатися до офтальмолога хоча би раз на рік, щоб перевірити зір. Якщо в когось із батьків, дідусів чи бабусь є глаукома, обов’язково треба раз-два у рік міряти очний тиск. Хоча тиск може бути нормальний, а механізм недуги вже запущений. Виявити проблеми допоможе сучасний метод дослідження – оптична когерентна томографія (ОКТ), при якому сканують сітківку», – каже лікарка.

Пацієнтам з глаукомою призначають стаціонарне лікування з індивідуальним підбором препаратів.

«Якщо протягом 5-6 днів бачимо, що ніякі краплі не допомагають, тоді ми пропонуємо вид лазерного лікування і проводимо оперативні втручання. Коли ж, наприклад, і лазер не допомагає, – а бувають і такі випадки, – тоді ми виконуємо вже самі операції при глаукомі. Але все-таки це вже крайній варіант, коли немає іншого виходу з ситуації. І при глаукомі ніхто не обіцяє зір, а обіцяють, що він не буде ставати гіршим. Основне завдання при глаукомі – це зберегти той зір, який є зараз», – каже офтальмолог.

Катаракта може утворюватися при старінні організму. Профілактика катаракти неможлива, але позбутися її та повернути повноцінний зір можна за допомогою хірургічного втручання – операція триває приблизно 15 хвилин.

Трапляється, що після хірургічного втручання у пацієнтів утворюється вторинна катаракта. У таких випадках медики відділення мікрохірургії ока в Івано-Франківській ОКЛ повертають зір за допомогою лазера. Такі процедури проводяться швидко і безболісно.

«Це YAG-лазерна дисцизія вторинної катаракти. Вона проходить швидко і безболісно в амбулаторних умовах. І в той же день ми людину відпускаємо додому. Зір покращується через кілька годин, коли проходить дія крапель, які ми закапуємо. Це за умови, що здорова сітківка, здорове око, немає ніяких проблем із сітківкою, немає супутніх проблем – діабету, глаукоми», – пояснює Мар’яна Павлюк.

Лазер повертає зір: як в Івано-Франківській ОКЛ лікують найважчі хвороби очей 3

Видалення катаракти проводять під впливом анестезуючих крапель. Вік не є протипоказанням до операції.

«Якщо сітківка здорова, то зір повертається у будь-якому віці – може бути і 90, і 100 років – можемо помогти запросто. Головне, щоб не були діагностовані проблеми з очима», – каже офтальмолог.

Зміцнення сітківки лазером

Лікар-офтальмолог Ірина Панько спеціалізується на лазерній хірургії сітківки – проводить лазерну коагуляцію сітківки за допомогою зеленого лазера.

Лазер повертає зір: як в Івано-Франківській ОКЛ лікують найважчі хвороби очей 4
Ірина Панько

Першими ознаками захворювань сітківки можуть бути порушення чіткості зору, розмитість контура предметів, спотворені кольори.

«Буває, що людина помічає блискавки час від часу, посилюються або появляються мушки, або вже плавають мушки – їх стало більше раптово. При таких симптомах треба обов’язково обстежуватись, робити УЗД, дивитися очне дно. Ці спалахи можуть попереджати відшарування сітківки. Можливо, йде відшарування скловидного тіла, що є фізіологічною нормою десь у віці 50-60 років, але в когось воно відшаровується безсимптомно, а в когось може тягнути за собою сітківку, розривати її, відшаровувати, тому на такі спалахи варто звертати увагу і спостерігатися у лікаря», – застерігає Ірина Панько.

Лазерна хірургія ока є найбільш ефективним методом у лікуванні діабетичної ретинопатії, периферичної ретинальної дистрофії, периферичного розриву сітківки або периферичної дистрофії.

«Та патологія, яка найчастіше потребує лазеркоагуляції, – це цукровий діабет. Пацієнти, які мають цю недугу, навіть якщо їх нічого не турбує і вони бачать на 100%, повинні відвідати офтальмолога із обов’язковим обстеженням, яке називається ОКТ сітківки з ангіорежимом. Тобто спеціаліст, який робить ОКТ, має прослідкувати, як функціонує судинна сітка», – говорить Ірина Панько.

Лазеркоагуляція сітківки проводиться у два-три етапи. Процедури є безболісними та не потребують стаціонарного лікування.

«Десь протягом 15-20 хвилин обстежують пацієнта, перевіряють зір. Через хвилин 15-20 пацієнт сідає за лазер, йому на очі ставлять спеціальну контактну лінзу для того, щоб можна було контролювати рухи очей, щоб добре бачити очне дно і розуміти, куди попадає промінь. Процедура триває 15-20 хвилин, вона контрольована та не несе небезпеки для пацієнта», – розповідає Ірина Панько.

Лікарі наголошують, що у багатьох пацієнтів очні хвороби виявляють при профілактичних оглядах. Тому важливо хоча би раз у рік відвідувати офтальмолога, а людям, яким за 40, – раз у пів року. А при виявленні відхилень довіртеся офтальмологам у відділенні мікрохірургії ока Івано-Франківської ОКЛ.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: