fbpx

Наша мета – щоб соціальні проєкти Нафтогазу давали громадам поштовх до розвитку, – представник компанії

Економіка 19:15, 14.09, 2021

У 2020 році більше як 13% доходів бюджету України становили податки, сплачені національною компанією Нафтогаз. Цих коштів цілковито вистачило б на забезпечення річних видатків оборони або медицини України. Крім цього, долучившись до глобального договору ООН щодо досягнення 17 цілей сталого розвитку, Нафтогаз успішно впроваджує додаткові соціальні проєкти для громад.

НА ФОТО: Олексій Сердюченко на V Форумі місцевого розвитку у Трускавці

Про аналіз впливу газовиків на економіку країни, а також про те, що саме вони пропонують громадам і як це працює в нашій державі, у Трускавці на V Форумі місцевого розвитку розповів Олексій Сердюченко, заступник директора з земельних та соціальних питань газопромислового управління Львівгазвидобування (львівська філія газовидобувної компанії Укргазвидобування, що входить до складу Нафтогазу).

– На форумі, в якому брали участь очільники профільних державних та приватних структур, депутати Верховної Ради України та представники місцевих органів влади, ми презентували те, що зробили, окреслили наявність інтересів та виробничих планів на території Західного регіону країни. Відповідно до цих планів, ми реалізуємо там і проєкти регіонального розвитку, – розповів Олексій Сердюченко.

Газовидобування дає потужний стимул для розвитку економіки в місцях своєї діяльності. Це нові робочі місця, рентні та податкові надходження до місцевих бюджетів, розвинена інфраструктура. Видобуванням газу у Нафтогазі займається компанія Укргазвидобування. Вона володіє ліцензіями на користування надрами у 12 областях. Виробництво розміщене в 11 областях, з них – у п’яти на заході України. У держбюджет Нафтогаз минулого року сплатив близько 30 млрд грн.

Орієнтир на Цілі сталого розвитку ООН

– Коли минулого року Нафтогаз приєднався до глобального договору ООН щодо досягнення 17 цілей сталого розвитку, ми активізували функцію корпоративно-соціальної відповідальності, – розповідає Олексій Сердюченко, – Глобальний договір об’єднує бізнес, котрий націлений не лише на прибуток, а й підтримує соціальні цінності. Найважливіша з них – дотримання балансу інтересів: щоб ми в цілому як людство стабільно розвивалися і не було перекосу в бік прибутків за будь-яку ціну. У підсумку, вже у 2020 році у проєкти сталого розвитку Нафтогаз проінвестував 674,3 млн грн.

Цілі сталого розвитку (ЦСР), які ще називають “Глобальними цілями”, — це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. Компанії, котрі приєднуються до цього договору, роблять це добровільно, обирають кілька пріоритетних цілей на кожен рік і здійснюють фінансування та реалізацію цих проєктів.

Із 17 зазначених Нафтогаз визначив як пріоритетні три основні цілі: «Якісна освіта», «Сталий розвиток міст і спільнот» і «Міцне здоров’я та благополуччя». Частково здійснюють проєкти ще із трьох цілей: «Партнерство заради сталого розвитку», «Доступна та чиста енергія», «Чиста вода та належні санітарні умови».

Львівгазвидобування перекрило дах школи в с. Тихий
Один з проєктів Нафтогазу: діти вчитимуться під надійно перекритим дахом, с. Тихий, Закарпаття

Найбільшою за бюджетом із обраних напрямків була допомога у протидії пандемії COVID-19. На початку травня 2020 року, коли світ опинився перед тотальним дефіцитом засобів захисту, газовики реалізували проєкт «Мрія». Нафтогаз придбав 200 тонн благодійної допомоги на понад 580 млн грн для 287 медичних закладів. Усього компанія закупила і передала медикам 500 тис. захисних костюмів, 700 моніторів пацієнта, 50 мобільних цифрових рентген-апаратів і 50 портативних УЗД-пристроїв для українських лікарень. Чимала частка, згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, надійшла саме у західні регіони держави, де вірус лютував особливо активно. Це безпрецедентний випадок благодійної допомоги бізнесу українському народові.

Від розвитку громад до розвитку Держави

– В Укргазвидобуванні, що є частиною Нафтогазу, продовжує активно розвиватися функція корпоративної соціальної відповідальності. До прикладу, минулого, 2020, року в межах програми «Сталий розвиток» реалізовано 65 проєктів. Йдеться про допомогу школам, закладам культури, медицини, покращення інфраструктури містечок і сіл. Ми надаємо підтримку всюди, де проводимо свою виробничу діяльність, – пояснює Олексій Сердюченко.

Потребу у підтримці конкретного проєкту визначає сама громада. Таким чином йде рух до розвитку громад. У Нафтогазі зацікавлені в тому, щоб громада отримала не лише кошти, а й поштовх до розвитку, нові знання. Аби знати, як залучити інвестиції із різних джерел, не лише від газовиків. Для цього компанія реалізовує спеціальні освітньо-грантові проєкти.

Цього, 2021, року провели вже 8 модулів навчань в межах такого конкурсу «Енергія Розвитку». Це дало змогу громадам сформувати свої потреби та розробити відповідні проєкти. Проєктні команди громад пройшли освітні модулі, у тому числі і з проєктного менеджменту, отримані знання стануть у пригоді при плануванні подальших ініціатив. До конкурсу залучили близько 240 громад із 11 областей України. Переможців було 50. Кожен отримав на реалізацію своїх проєктів грант у 100 тис. грн. Із 50 громад-лідерів 14 – із Західної України.

– Розвиваємо ділові відносини з лідерами громад. Заради спільної мети – розвитку регіону і держави в цілому. Головна наша місія – видобути ресурси з надр і забезпечити країну газом. Паралельно з цим ми сплачуємо податки державі та місцевим громадам. Крім того, ми фактично виконуємо підтримку реформи децентралізації. Розвиваємо громади, котрі швидше стають самостійними, – розповідає Олексій Сердюченко.

Газовики віддають пріоритети проєктам, до втілення яких долучається сама громада. Тобто можуть профінансувати частину закупівлі матеріалів. До прикладу, для навчально-виховного закладу. А батьки учнів чи вихованців візьмуть участь у реалізації проєкту безпосередньою роботою.

Львівгазвидобування - проекти в Яворівській громаді
Представники Львівгазвидобування спільно з Яворівською територіальною громадою визначають майбутні проєкти

– Це важливо, тому що в результаті, коли люди долучені до проєкту, для громади він має вищу цінність. До прикладу, садочок «Червона Калина» у селі Вроблевичі на Львівщині. Там ми працювали разом із батьками. Окрім того, саме там уперше залучили до співфінансування іншу компанію, що працює на території громади, – благодійний фонд агроіндустріального холдингу МХП («Миронівський хлібопродукт»). Практика залучення до співпраці великих компаній, що працюють поряд з нашими об’єктами, – теж позитивний досвід, що варто практикувати і на майбутнє, – зазначив Олексій Сердюченко.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: