fbpx

Порт Франківськ: як рейвери допомагають ЗСУ і розвивають мілітарну економіку

Суспільство 19:18, 29.06, 2022
НА ФОТО: Порт Франківськ: фани електронної музики створили одну з найпотужніших волонтерських організацій в регіоні

Порт Франківськ” – одна з найбільших волонтерських організацій Прикарпаття за трафіком допомоги. Спільнота, що постала з платформи української електронної музики і працює на військо, руйнує стереотипи стосовно волонтерського руху. На відміну від інших ініціатив, вийшла за межі посередників – започатковує проєкти, які не лише мотивують на донейти, а й дають підтримку взамін і розвивають оборонну економіку України. Журналістка КУРСу бачила зсередини, як працює благодійний фонд, що має амбіції згуртувати покоління тридцятилітніх.

Вийти за межі посередництва

Жовто-блакитний і червоно-чорний прапори над столами з лептопами. Стос невеликих коробок – коліматорні приціли готові їхати до замовників. Поруч пакунок, на якому виведено чорним маркером «тестування». Франківський підприємець зробив нашоломник – металеве кріплення для тепловізора. «Щоби носити прилад на голові і мати вільні руки», – пояснює і показує Олексій Мельничук, один із співзасновників волонтерської ініціативи “Порт Франківськ”. Нашоломник мають передати військовим – вони випробують зразок і дадуть фідбек. Якщо все ок, то підприємець організує виробництво, а “Порт Франківськ” підтримає його постійними замовленнями на час війни.

Нашоломники для ЗСУ від Порт Франківськ

Зазвичай обвіс для бойових задач волонтери купують за кордоном. Зменшення потоку донатів змусило їх переглянути формат діяльності і вийти за межі простого посередництва, коли досить схеми: потреби – гроші, придбав – передав.

«Проаналізували процес, який поставили, і помітили: ціни на речі, які закуповуємо, за останні кілька місяців істотно зросли. Зрозуміли, що таким чином підтримуємо і розвиваємо економіку Польщі, Німеччини, США. Вирішили з’ясувати, як можемо допомогти економіці нашої країни. Прийняли рішення підтримувати тих, хто зараз в Україні створює додану вартість, тих, хто буде робити тут усе те, що ми шукаємо за кордоном», – відкриває волонтерську кухню Олексій.

З огляду на таке стратегічне рішення вирішили підтримали друзів – КравБат, волонтерське виробництво тактичної амуніції. «Вони поділилися, що вперлися в стелю через нестачу швейних машинок. Ми придбали для них три машинки», – каже Олексій.

«Також ми підтримали організацію, яка займається виробництвом українських бойових дронів, – включається Олесь, партнер Олексія. – І зараз дивимося, кого і як могли би ще підтримувати, щоби розвивати мілітарну економіку України».

«Навіть якби грошовий потік був таким, як у перші місяці війни, ми би все одно прийшли до такого рішення, – розмірковує Олексій. – Так само, як до проєктної моделі».

Команда і концепція

Олесь також співзасновник волонтерського проєкту. Він і Олексій – учасники промогрупи DETALI, яка до війни розвивала електронну музику в Україні і влаштовувала масштабні рейви. Загалом співзасновників дев’ятеро, частина з них приналежна до музичних та мистецьких формацій – це промогрупи DETALI, Capsule, Kvadrat, ПОТУЖНЯК, креативні агенції Hexagon, Easy та дизайн-студія Metacarbon. У травні ініціатива проявилася офіційно – як благодійний фонд “Порт Франківськ”.

Ідея команди і її мета, пояснюють співрозмовники, допомагати там, де це потрібно якнайшвидше – передусім захисникам. «З перших днів війни було розуміння, що ми якоюсь мірою закриваємо функції держави там, де вона не справляється», – говорить Олексій. Олесь додає, що волонтерство в принципі постає тоді, коли держава не справляється. Обидва сходяться на тому, що головні проблеми української державної машини – загальмованість і недосконала логістика. «Цінність волонтерів у тому, що вони швидко виконують запити. А державна бюрократія сповільнює і ускладнює процеси. Поки запуститься механізм із листами, запитами, печатками, поки укладуть ланцюжок передачі – на передовій не можуть стільки чекати», – зазначає Олексій.

Допомогти ЗСУ – реквізити штабу волонтерів “Порт Франківськ”

В офіс залітає ще один молодий чоловік і без реверансів пірнає в ноут. Це Денис, відповідає за логістику, представляють товариша. Пояснюють, що він – бог логістики, але зараз дуже зайнятий: саме доправляють замовлення з Варшави до Франківська, і його одразу ж треба надіслати на Харківський напрям. Щоби не заважати, всі вступаються робити свою роботу.

Робоча локація волонтерської платформи – колишня квартира у давній камениці у франківському середмісті, передпокій і дві прохідні кімнати. Простір у лофт-стилі з неформальними акцентами – в одній із кімнат збереглася зелена кахельна піч початку минулого століття, навпроти на стіні – репродукція Брейгеля-старшого. Картина не випадкова – ілюструє волонтерство, жартує Олексій. Натомість ділову атмосферу підтримують постери про планування та маркетинг на стінах обох кімнат і фліп-чарт з нагадуваннями про завдання.

Олексій Мельничук Порт Франківськ
Олексій Мельничук, співзасновник волонтерського центру “Порт Франківськ”. Фото Богдана Савлюка

Робочі інструменти волонтерів – інтернет, телефони і голови. “Маємо офіс у Варшаві – там все закуповуємо. Або ж на варшавську адресу замовляємо з інших країн. Знаходимо спосіб, як це передавати напряму до Франківська. Звідси відправляємо безпосередньо на місце – поштою або транспортом, – описує алгоритм Олексій. – Всі процеси оптимізували максимально, щоби раціонально витрачати ресурси. Складу немає, бо переважно працюємо з малооб’ємними товарами, як-от оптика, тюнінг зброї і амуніції”. 

тепловізори для ЗСУ від Порт Франківськ
Фото Detali

Загалом у команді на два офіси 15 людей. Щодня на роботі троє – на повній зайнятості, мають базові зарплати від донаторів – бізнесів співзасновників організації Metacarbon i Hexagon. Решта волонтерів включаються, коли потрібно. Запити на допомогу від початку вторгнення рф від військових незмінні – частина пов’язана з тим, що приходять нові бійці, частина – поновлення. “Наша допомога – це розхідний матеріал, на жаль. Дрони збивають, амуніція псується, обмундирування і берці зношуються, у тепловізорів згорає матриця і так далі”, – пояснює він. Олесь каже, що від березня професіоналізм захисників зріс і вони краще розуміють, що їм потрібно, відтак волонтери ясно бачать, на що витрачати гроші.

Порт Франківськ - співзасновник у Порт Франківськ
Олесь, співзасновник волонтерського центру “Порт Франківськ”. Фото Богдана Савлюка

“Азов”, Десятка, KRAKEN та інші

Волонтерам вистачило півтора місяця активної роботи на “все і одразу”, щоби перейти на проєктну модель.

“Вирішили збирати кошти окремими проєктами, щоби зразу закривати великі потреби та знаходити спонсорів на постійній основі. Беремо під опіку підрозділ, отримуємо від нього запит-завдання, виконуємо “від і до”. Не відволікаємося. Побачили, що таким чином можемо досягти найвищої ефективності”, – розповідає Олексій, поки його товариш розрулює одну з позицій замовлення. Зараз виконують завдання за третім проєктом – забезпечують спецпідрозділ KRAKEN на Харківщині.

Спецпідрозділ Kraken отримує допомогу від Порт Франківськ
Спецпідрозділ Kraken вдячний волонтерам “Порт Франківськ” за допомогу

Волонтер каже, що діяльність спільноти укладалася і змінювалася органічно: “З’явилася нагода допомогти захисникам Маріуполя. І на той момент було логічно перестати займатися усім іншим, щоб сконцентрувати зусилля. Підхід, коли всі працюють на одну задачу, сподобався, бо впродовж місяця ми діяли дуже зосереджено і закрили запит повністю”.

В рамках кампанії допомоги полку “Азов” з 7 квітня по 2 травня придбали та передали амуніції, техніки, одягу, оптики, автомобілів та броні на суму понад 6 мільйонів грн, відзвітували у фейсбуці. В т.ч. 5 дронів з тепловізорами, електростанція та сонячні панелі, бронежилети й каски, павербанки й активні навушники.

Порт Франківськ передав для ЗСУ обладнання і амуніцію на 6 млн грн

Наступним проєктом після спілкування з обласною військовою адміністрацією взяли забезпечення новоствореного стрілецького батальйону 10 гірсько-штурмової бригади. Отримали список потреб, визначили, що можуть закрити, і знову концентровано попрацювали над цим.

“Коли закінчуємо проєкт, проводимо зустріч, на якій обговорюємо попередню роботу і визначаємо, що будемо робити далі – приймаємо стратегічні рішення. Раніше проговорили, що відчуваємо потребу звернути увагу на добровольчі підрозділи. Власне і “Азов”, і новий батальйон Десятки, і KRAKEN – добровольчі формування ЗСУ, всі вони – на самозабезпеченні і потребують підтримки”, – додає Олексій.

Вартість придбаного майна для батальйону Десятки склала майже 900 тисяч грн. Серед іншого стрільців-добровольців забезпечили генераторами, прицілами, тепловізорами, передали бус і дрон.

Допомога армії від Порт Франківськ
Фото Detali

Щоби закрити список потреб підрозділу KRAKEN, потрібно 1,9 млн грн. Бійцям потрібна оптика – коліматори, тепловізійні приціли, тепловізори, магніфаєри, тюнінг зброї та тактична амуніція. “Ми на половині виконання цього проєкту”, – констатують волонтери.

Допомогти ЗСУ – реквізити штабу волонтерів “Порт Франківськ”

В процесі виник супутній інформаційний проєкт #ПорадиПортФранківськ. “За три місяці роботи ми отримали достатньо досвіду, підкріпленого зворотним зв’язком із військовими, щоби почати ним ділитися”, – Олексій демонструє започатковану рубрику у фейсбуці. Експертні відповіді: як придбати авто для армії за кордоном, як вибрати тепловізор, як купити старлінк.

Кредит довіри та інші деталі

“Я цю війну чекав так довго, що коли вона сталася, то нарешті видихнув”, – каже Олексій. Зізнається, готувався до катастрофічного сценарію: що за лічені години зникне світло, інтернет, будь-який зв’язок, що будуть масовані удари та хаос, що армія буде розірвана і почнеться масовий повстанський рух. Коли побачив, що все не так страшно і що Україна з перших же днів вторгнення почала перемагати рф в інформаційній війні, відчув: “окей, давайте щось робити”.

У перші ж дні на офісі почали робити коктейлі Молотова. Коли завзяття трохи пригасло, зрозуміли, наскільки це контрпродуктивно, і переключилися – почали викуповувати розхідники для франківського авіаполку.

Спочатку в соцмережах комунікували від платформи DETALI. Стартували зі сторінки в інстаграмі, яка мала найбільше підписників – 6000. Звітували у фейсбуці та інстаграмі. “В організації волонтерства дуже допомогло наше музичне минуле, – говорить Олексій. – За п’ять років існування промогрупи ми брали участь у сотнях різних за масштабом музичних подій, працювали по всій країні з сотнями артистів, підтримували теплі стосунки зі своїм ком’юніті, тож у нас були тисячі людей, які моментально дали нам кредит довіри”. А з ним і донати.

каски для ЗСУ від Порт Франківськ
Фото Detali

“Порт Франківськ” стався, коли волонтери зрозуміли, що не можуть продовжувати як DETALI. По-перше, тому, що промогрупа хотіла мати майбутнє і була не готова трансформуватися на цілком волонтерську організацію.

По-друге, ініціативою зацікавилися силові структури. “Був період, коли до нас почали стукати з різних сторін – СБУ, поліція, внутрішня служба безпеки деяких військових підрозділів: хто ми такі, чому і як збираємо гроші, – приєднується до розмови ще один волонтер Стас. – Все було етично, без тиску, але ми зрозуміли, що потрібно реєструвати благодійний фонд – формально легалізуватися. Крім того, вже мали досвід, що деякі крупні донатори хочуть мати справу із зареєстрованими організаціями”.

Порт Франківськ купує бронежилети для ЗСУ
Фото Detali

По-третє, то був час, коли поширювалися спочатку чутки, а потім інформація в медіа, що деякі організації волонтерять і крадуть – беруть собі гроші або майно, перепродують допомогу. В цій площині реєстрація благодійного фонду “Порт Франківськ” мала підтвердити добру репутацію волонтерської платформи.

“Чи продаємо ми допомогу?” – переглядаються волонтери. “Ні, допомогу ми не продаємо. Інколи ми допомагаємо із закупівлею необхідного людям за їхній кошт”, – говорить Олексій.

Стас пояснює, як технічно відбувається допомога із купівлею. Наприклад, зголошується боєць, чи офіцер забезпечення, чи знайомий волонтер: для хлопців, що воюють, треба терміново, воєнна необхідність плитоноски. “Людина вже має зібрані кошти, кидає їх нам, і ми купуємо для неї те, що вона просить. Виходить, що людина через нас купує плитоноски в Польщі”, – розтлумачує волонтер. Підкреслює, що такі рішення приймають колегіально і тільки в тих випадках, коли є гостра необхідність. “Такого, як “заходьте, ми продаємо”, не було і не буде”, – додає Стас.

Стратегія давати взамін

Ще одним стратегічним рішенням команди “Порт Франківськ” є заохочення донаторів. Обміркували, як можна мотивувати людей до внесків, і зараз розглядають кілька варіантів, що можна давати взамін.

Один із таких проєктів, що генерують донати, – win-win пропозиція від співзасновника фонду Дмитра Бойчука. У нього 10-річний досвід створення діджитал-продуктів та співпраці зі світовими брендами, престижні міжнародні нагороди. За внесок у “Порт Франківськ” Дмитро надасть текстовий фідбек про айдентику, сайт чи соцмережі бізнесу, дасть фахові поради, що можна покращити, не докладаючи багато зусиль.

Ще один напрям – мистецькі акції. Зараз “Порт Франківськ” спільно з мистецтвознавицею, кураторкою простору “Асортиментна кімната” Анною Потьомкіною та художником Євгеном Самборським готує міжнародний аукціон українських творів сучасного мистецтва, створених в час війни. Подія запланована на жовтень. Її мають намір провести фізично та онлайн. Фізично – за кордоном. Працюють, щоби відкрити виставки у кількох містах Європи – точно буде Берлін, думають про інші культурні столиці – Рим, Париж, Мадрид, Лондон.

“Тут наша ціль – створити максимальну цінність виставленого і заробити якомога більше грошей. Окрім того, задати нову тему України. Враховуємо, що на той час міжнародний інтерес до війни може спасти, потік допомоги сповільнитися, тому треба буде заходити на Захід з новими месенджами. Зараз є інформаційний шум, а через пів року війни цілком ймовірна тиша, яку треба буде якісно порушити”, – ділиться Олексій.

Паралельно “Порт Франківськ” розпочав роботу над платформою, що збиратиме кошти для соціально орієнтованих проєктів, які працюють в мілітарному сегменті економіки. “Якщо хтось щось класне придумав, що може бути корисним для армії, окремих військових підрозділів, і йому для прототипу потрібне інвестування – ласкаво просимо. Під це хочемо зробити краудфандингову платформу”, – інтригує Олексій.

Нові меседжі новим спільнотам

Окрім проєктів, які генерують гроші для ЗСУ, “Порт Франківськ” підтримує задуми, що не дають прямих донатів, але створюють нові спільноти. Як-от реабілітаційний табір для військових “З любов’ю в серці” на Косівщині.

До вторгнення це був майданчик для відпочинку і відновлення бійців АТО-ООС. З початком фази активної війни табір відкрив двері родинам військових з районів бойових дій. На літо готувався знову запрацювати як реабілітаційний центр для поранених і мав незакриті потреби. “Порт Франківськ” організував допомогу табору спільно з друзями із Телебачення Торонто. Разом зібрали 200 тисяч грн.

“Проєкт мегаважливий, через нього пройшло понад 3000 військових – я передивися сотні знімків у фейсбуці і був вражений: дорослі суворі мужики, в очах яких читається пережите, тут радісні, усміхнені, легкі і бавляться, як діти. Хочеться, щоби такий табір масштабувався – був відтворений в інших місцях рекреаційної зони нашого Прикарпаття”, – зазначає Олексій.

Допомогти ЗСУ – реквізити штабу волонтерів “Порт Франківськ”

Ще один проєкт, що його запропонували франківцям, позиціонується як культурний і межує з рекреацією. Волонтери повернули електронну музику, але змінили концепцію – і перший досвід виявився вдалим. 

Рейвери створили волонтерський центр Порт Франківськ

Друзів і найближчу спільноту зібрали на музичну подію у лісі. Встановили генератор, аудіосистему, запросили виконавців, які спеціалізуються на нетанцювальній електронній музиці. “Так само бітова, але не така ритмічна музика”, – пояснює Олексій. За його словами, було схоже на величезний пікнік: між деревами розмістили гамаки, каримати, люди приїхали з наметами. Пили пиво, говорили про те, що відбувається, рефлексували, ділилися особистим. “Формат був дуже особливий – я би назвав його терапевтичним: природа, класна погода, добра музика, яка не про веселощі, а власне про музичну естетику, та дружнє коло”, – ділиться враженнями Олексій.

“А ще в нас була ціль адаптувати людей, які вимушено переселилися,–- додає Олесь. – Хотіли об’єднати нашу спільноту і новоприбулих людей”. Волонтери, організатори лісової вечірки, говорять, що у внутрішній комунікації обговорювали модель стосунків свій-чужий, яка виникла до переселенців зокрема у Франківську. Згадували середовище єдності, що його раніше створювала музика, де не було агресії, поділу і відчуження.

“Нас, як представників покоління 30-річних франківців, турбує, що в час війни виникає поділ на своїх і чужих. Коли у Франківськ приїздять харків’яни, кияни, жителі Донбасу і виявляється, що тут в Україні вони не вдома, а типу в гостях. Нам здається, що до 24 лютого ще можна було допускати дискусії на тему схід-захід, але тепер такі суперечки зайві. Переконані, що маємо ділитися тільки на тих, хто за безпечну Україну, де ти можеш почуватися українцем, і на інших – хто має питання до цього. Якщо людина з Франківська має уявлення, що харків’янин чи мешканець Запоріжжя не такий українець, як він, – то про це треба говорити”, – озвучує Олексій позицію волонтерів та ком’юніті.

Подяка волонттерам Порт Франківськ

“Ми погоджуємося ділитися тільки на тих, хто за Україну і хто проти України, – підтримує Олесь. – Така проста і зрозуміла всім градація вирішує проблеми з порозумінням. Пробуємо донести і утвердити цю позицію з допомогою музики. Хочеться, щоби лінія розділення поступово стиралася. У нас такий меседж: ми всі свої”.

“Відчуваємо силу в тому, що ми всі – молоді люди з успішними досвідами, що маємо певний кредит довіри серед молоді і можемо виносити на рівень суспільного обговорення важливі для молодих людей теми. Зараз – саме той момент, коли все більше молоді включається в державницькі процеси. Тепер – наш час, і ми хочемо згуртувати молодих українців”, – підсумовує від спільноти “Порт Франківськ” Олексій Мельничук.

Порт Франківськ і журналістка Курсу
Фото Богдана Савлюка

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проекту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: