fbpx

Працювати для тих, з ким жити: клініка «Нейроглобал» бажає здоров’я

Здоров'я 14:50, 10.08, 2020

Серед переваг життя у закритому містечку європейського типу, як-от Калинова слобода чи Опришівська слобода, – доступність послуг. Зокрема й медичних. Лікарі Олександр Дорошенко та Ірина Лопушанська відкрили клініко-діагностичний центр «Neuro Global» у мікрорайоні, де живуть, – у Калиновій слободі. Втілюють концепцію відповідальної медицини, пише sloboda.if.ua.

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
Засновники клініко-діагностичного центру “Нейроглобал” Ірина Лопушанська і Олександр Дорошенко

Коли і стіни лікують

Клініка «Neuro Global» упізнавана за характерною емблемою на першому поверсі однієї з дев’ятиповерхівок обабіч головної алеї мікрорайону. Поруч автостоянка. На вході також привертають увагу ширші, ніж звичайно, двері.

«Тому що наш профільний напрям – неврологічний, – ще до того, як звучить запитання, пояснює гендиректорка клініки Ірина Лопушанська. – Хоч медичний заклад – багатокомпонентний. Окрім неврологічної служби, маємо і сімейного лікаря, і педіатра, і кардіолога, і хірурга, і залучаємо інших фахівців в разі потреби».

Ірина Лопушанська розповідає, що з чоловіком Олександром Дорошенком вирішили створити клініку в мікрорайоні, де живуть, виходячи з власного досвіду пацієнтів.

Більшість медичних закладів Франківська розташовані у центральній частині міста. Нові клініки і кабінети відкриваються також максимально близько до центру. Це модно і престижно, а ще вважається частиною бізнес-плану – має привертати нових клієнтів. Але для клієнтів, які є хворими, за цим стоять дошкульні проблеми.

«У нас двоє малюків, ми також зверталися в ряд медичних центрів. Коли я їхала на прийом з чоловіком, то ще було пів біди – він накручував кола по центру в пошуках стоянки, а я бігла на прийом з малюком. Біда була, коли доводилось їхати самій із дитиною. Машину в кишеню взяти не можу, година горить, не факт, що взагалі потрапимо на прийом. Навіть коли здоровий, складно так діставатися до лікаря. А для недужих людей, то узагалі травматична ситуація», – ілюструє медик на власному прикладі.  

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
Ірина Лопушанська

«Для лікування має бути сформована сприятлива атмосфера, – підхоплює лікар-невролог, доцент ІФНМУ Олександр Дорошенко. – Шум, гам, багато людей довкола створює відчуття конвеєра, яким протягують пацієнтів. І це не сприяє адекватному сприйняттю діагнозу та лікарського призначення. Неврологічні пацієнти – важкі хворі: з розсіяним склерозом, після інсульту, з хворобою Альцгеймера, руховими розладами, хворобою Паркінсона, дітки з ДЦП. Для них дуже важлива атмосфера в клініці і щоби було легко добратися. Щоби не йти до дверей кількасот метрів, не підніматися сходами. Хворим фізично важко і морально некомфортно. У нас пацієнтів підвозять під двері. Вхід облаштований з дотриманням норм доступності. Так само вбиральню ми робили під важких хворих і хворих на візках – із врахуванням того, щоби пацієнти почувалися спроможними, щоб обстановка та устаткування не підкреслювали, а згладжували вади. Поставили собі за мету: люди, які звертаються до нас по медичну допомогу,  не повинні відчувати, що вони в чомусь неповноцінні. Про це дбаємо на всіх етапах прийому. За рахунок доступності до кабінетів і спеціалістів забезпечуємо такі умови і створюємо таку атмосферу, щоби пацієнти почувалися на рівні зі здоровими. Це для нас принципово як частина терапевтичної стратегії клініки».

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
Олександр Дорошенко

Лікар розповідає, що кілька місяців роботи дали досвід: стратегія правильна. «Бачимо, що пацієнти перед прийомом заспокоюються і розслаблюються. Вони самі це озвучують. Кажуть, що тут по-доброму, немає відчуття фабрики. Ми розуміємо, що така атмосфера, плюс співпереживання і піклування, сприяє формуванню довіри. А якщо пацієнт довіряє лікарю, значить, буде ефективне лікування».

Комплексний підхід

Ірина Лопушанська каже, що початкова ідея відкрити неврологічну клініку, яка би працювала за вузькими напрямками, трансформувалася у створення комплексного клініко-діагностичного центру також з урахуванням інтересів пацієнтів.

«Коли ми розбирали, як маємо провести пацієнта від першого прийому до завершення лікування і реабілітації, зрозуміли, що так звана вузька спеціалізація обмежує лікаря і є незручною для хворого, – озвучує принципові моменти організації клініки її директорка. – Для диференціації точного неврологічного діагнозу зазвичай потрібні консультації інших спеціалістів, як-от кардіолога, інфекціоніста, хірурга. Плюс діагностика – УЗД, «ехо» та інші обстеження. Якщо пацієнт до нас звернувся з симптомами, а ми хочемо його вивести з хвороби – то забезпечуємо комплексне обстеження, діагноз, лікування і подальший супровід. Хочемо, щоби пацієнт від нас виходив максимально оздоровлений і задоволений. Водночас, якщо пацієнту потрібен тільки невропатолог, ми не спонукаємо його до всеможливих оглядів. Мовляв, ідіть заодно зробіть УЗД шлунка, будете знати, що там, – свідомо не хочемо заробляти в такий спосіб. Наша ціль – відповідальна медицина: щоби пацієнт був мінімально фінансово навантажений і максимально якісно пролікований».

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ

Ще один принциповий момент в стратегії лікувально-діагностичного центру «Neuro Global» – етичний. Коли пацієнт звертається в клініку, то дає інформовану згоду на обстеження і лікування та згоду на обробку персональних даних. Це потрібно, щоби лікар міг поставити перше головне запитання «що болить?» і зберегти при цьому конфіденційність, пояснює Олександр Дорошенко. Конфіденційність – правило клініки.

«Навіть якщо пацієнти не висловлюють прохання спеціально, ми запитуємо, чи повідомляти діагноз близьким та сім’ї. Часто пацієнти приходять з родичами, і з ними ж заходять у кабінет до лікаря. Діагнози не завжди є позитивні в подальшому перебігу. Є патології, які не лікуються або такі, що розвиваються до гіршого. Ми забезпечуємо лікування, яке призупиняє прогресування захворювання. Але не всі хочуть ділитися неприємними нюансами з родиною. Завжди попередньо проговорюємо з пацієнтом, чи лікар має право озвучувати діагноз в присутності родичів. І надалі впродовж усього процесу терапії відслідковуємо етичну складову».

До лікаря по-сімейному

Відповідальна стратегія клініки «Neuro Global» поширюється і на решту напрямків. Один із найбільш важливих для мешканців мікрорайону – спостереження у сімейного лікаря. 

Медичний заклад має угоду з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) – відповідно послуги сімейного лікаря надаються безкоштовно в межах гарантованого пакета.

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
У центрі “Нейроглобал” сучасний апарат УЗД

«Зараз всі державні і приватні медичні заклади – в рівних умовах, відтак у нас доступні ті самі послуги сімейного лікаря, що й у міській комунальній поліклініці. І на тих самих умовах, – пояснює директорка клініки. – Багато хто ще не може зрозуміти: як сімейний лікар може бути безкоштовним у приватній клініці? Доводиться пояснювати, як – для цього потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем. Щоб донести цю інформацію до широкого кола мешканців «Калинової слободи», ми влаштовували дитячу акцію. У «Лікарні для ведмежат» педіатри розповідали батькам, як працюють медики, і  пояснювали, як підготувати дитину до прийому у лікаря.

Клініка надає безкоштовно пакет послуг від сімейного лікаря відповідно до переліку НЗСУ, але з однією суттєвою перевагою, підкреслює Олександр Дорошенко. Це – кращі умови: доступність, можливість записатися по телефону чи онлайн і прийти без черги на призначену годину, визначений час прийому, телефонні консультації стосовно призначеного лікування, виклик лікаря додому, можливість швидко отримати довідку тощо.

Дитину одразу після народження може взяти на патронаж педіатр клініки.

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
Лікар-педіатр центру “Нейроглобал” Мирослава Климюк

«Пропонуємо пакет «Сімейний»: якщо вся родина має декларації з сімейним лікарем, то бонусом педіатр веде діток безкоштовно», – акцентує Ірина Лопушанська. Пояснює, що передбачили таку можливість, щоби спростити батькам із дітьми спостереження і лікування.

«Часто сімейний лікар скеровує дитину до педіатра. В комунальних закладах треба бігти в два різних боки – спочатку щоби педіатр обстежив дитину, а тоді до сімейного, щоби відкрити лікарняний. Ми запропонували пакет, щоби уникнути такої біганини і бюрократії. Виходили з того, як би було нам самим зручно, щоби сім’я була комплексно забезпечена медичним спостереженням».

Побажання і настанова

Девіз клініки «Neuro Global» – «Будьте здорові!» Ці слова супроводжують не тільки візитки і буклети, сайт і сторінку в фейсбуці. Такою настановою завершується кожен прийом у клініці. А починалося все з прощального побажання.

«Коли пацієнт виходив від нас, ми щиро побажали йому: «Будьте здорові!». Чоловік зупинився і подякував. Зауважив, що в клініках раніше чув «до побачення» – так, ніби там чекають, аби хворі  поверталися. А побажання здоров’я дало йому підсвідоме відчуття впевненості, що так і буде – хвороба відступить. Ми взяли собі це на замітку. Пізніше зробили правилом – бажаємо здоров’я  пацієнтам після діагностики і призначеного лікування з усвідомленням, що це їм також має допомогти», – розповідає Ірина Лопушанська.

Олександр Дорошенко вважає, що емпатія – складова роботи медика, яка визначає його професійність. «Допомогти пацієнту вийти з хвороби і стати здоровим – це призначення медицини, а не сам процес лікування як такий», – наголошує лікар.

Разом із Олександром Дорошенком та Іриною Лопушанською пацієнтам клініки допомагають стати здоровими лікар загальної практики сімейної медицини Тарас Скринник; лікарневролог, доктор медичних наук, професорка Вікторія Гриб; лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор Сергій Федоров.

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ
Лікар-невролог, доктор медичних наук, професорка Вікторія Гриб

Підстави звернутися – такі:

  • Головні болі (головний біль напруги, мігрень та інші)
  • Біль у спині
  • Первинна та вторинна профілактика судинних захворювань нервової системи та їх наслідків (інсульт та інші)
  • Епілепсія
  • Порушення емоційної та поведінкової сфери
  • Розлади сну
  • Дистонія

Відповідально працювати для тих, із ким живеш, – це також принцип компанії «Ярковиця», яка збудувала «Калинову слободу» і зводить ще одне містечко європейського типу «Опришівська слобода» на вулиці Блавацького. Серед іншого перевагою нового мікрорайону буде доступна інфраструктура – перші поверхи будинків відведені під офіси, магазини, дитячі заклади, заклади харчування, аптеки та медичні центри.

Клініка Нейроглобал в Калиновій слободі Івано-Франківськ

Партнерська публікація з «Опришівська слобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: