fbpx

Процес зміни зубів у кошеняти: що потрібно знати

Суспільство 14:09, 28.12, 2023

Як і у людей, у кошенят є період, коли молочні зуби змінюються на постійні. Що варто знати про цей процес і як допомогти вашому улюбленцю пережити цей період із мінімальним стресом?

Етапи появи та зміни зубів у кошеняти

  • Початковий етап: у новонароджених кошенят зуби відсутні. Перші молочні зуби починають прорізуватися у кошенят приблизно на 2-3 тижні життя.
  • Наявність молочних зубів: вони невеликі, але гострі. Допомагають кошеняті перейти від материнського молока до твердої їжі.
  • Зміна на постійні зуби: починається приблизно у 3-4 місяці та завершується до 7 місяців. Постійні зуби більші та міцніші, ніж молочні.

Черговість прорізування зубів  

Спочатку зʼявляються різці, потім ікла, а також премоляри й моляри.

  • Молочні різці зʼявляються на 2-3 тижні життя кошеняти.
  • Ікла прорізуються на 3-4 тижні. Вони відіграють ключову роль у захопленні здобичі та під захисту в разі небезпеки, нападу іншої тварини.
  • Премоляри з’являються на 4-6 тижні та допомагають кішці подрібнювати їжу.
  • Моляри є лише у дорослих кішок і допомагають їм розгризати їжу на менші шматочки для комфортного заковтування.

Симптоми зміни зубів

  • Підвищене слиновиділення.
  • Неприємний запах з рота.
  • Зміни в поведінці.
  • Почервоніння ясен.

Наскільки сильний дискомфорт відчуває тварина під час прорізування й зміни зубів – у кожному випадку індивідуально: у деяких кошенят усе відбувається майже безболісно, водночас інші можуть страждати від свербежу, що змушуватиме їх гризти меблі та інші предмети.

Симптоми проблем з яснами

Коли у кошеняти зʼявляються проблеми з яснами, воно може відчувати дискомфорт, втратити апетит та стати менш активним. Запалені ясна, або гінгівіт, вважається варіантом норми до моменту повного прорізування постійних зубів у кошеняти. Проте якщо запалення наявне й після (зазвичай усі зуби прорізуються до 7-місячного віку тварини) або ви підозрюєте розвиток гіпертрофічного гінгівіту (розростання ясен), важливо негайно звернутися до ветеринарного лікаря. 

Зміни в поведінці кошеняти

Прорізування зубів може впливати на поведінку вашого улюбленця. Зверніть увагу на такі ознаки:

  • пригніченість;
  • погіршення апетиту;
  • поява агресії або роздратування;
  • нерідко кошенята можуть гризти меблі або інші предмети.

Рекомендації

Зміна зубів у кошенят — це природний процес. Ваше завдання як власника — забезпечити вашому улюбленцю максимальний комфорт, наскільки це можливо, під час цього етапу в його житті.

Не слід дорікати кошеняті за погризені предмети. Убезпечте середовище: приберіть електродроти та інші предмети, які можуть нашкодити тварині. Придбайте спеціальну іграшку-гризунок (її можна попередньо охолоджувати в холодильнику). Покажіть улюбленцю, з якими предметами можна гратися та гризти. 

Правильне харчування

Вибір сухого корму з маленькими гранулами є оптимальним. Royal Canin пропонує раціон Kitten, призначений для кошенят від 4 до 12 місяців. У складі корму всі необхідні поживні речовини для здорового росту кошеняти. Сухі крокети сприяють догляду за зубами, оскільки під час їхнього розгризання відбувається механічне очищення зубів від нальоту. 

Догляд за порожниною рота

Регулярно перевіряйте стан ясен та зубів вашого улюбленця. Якщо ви відчуваєте неприємний запах або помічаєте інші проблеми, радимо звернутися до ветеринарного лікаря. Проте памʼятайте, що неприємний запах буде присутній, поки не зміняться всі зуби, що є нормальним явищем. Зуби вже постійні, а виражений запах з рота залишається? Обовʼязково проконсультуйтеся з лікарем. 

Зміна зубів та вакцинація

Процес проведення вакцинації не пов’язаний зі зміною зубів. Важливо дотримуватися графіка щеплень, рекомендованого ветеринарним лікарем.

Коли потрібна консультація ветеринарного лікаря

Необхідно звертатися до спеціаліста, якщо у кошеняти кровоточать ясна або молочні зуби не випадають, заважаючи росту постійних.

Можливі причини проблем з яснами

  • Каліцивіроз — вірусне захворювання, яке може призвести до появи виразок у ротовій порожнині.
  • Травми можуть зʼявитися під час гри. Якщо рана не загоюється протягом декількох днів, зверніться до ветеринарного лікаря.
  • Гінгівіт — запалення ясен.
  • Хронічний гінгівостоматит через відсутність своєчасного лікування ювенільного гінгівіту. 

Постійні зуби

Якщо молочний зуб не випадає, а поруч росте постійний, можливо, потрібне втручання ветеринарного лікаря. Проте таке у кошенят трапляється дуже рідко. 

Догляд за кошеням під час зміни зубів потребує вашої уваги та терпіння. Дотримуючись вищевказаних порад, ви забезпечите своєму улюбленцю комфорт і підтримку.

РЕКЛАМА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: