fbpx

Промприлад.Реновація: Не маємо права відкладати розвиток країни на потім

Економіка 23:17, 29.11, 2022

“Не можемо чекати закінчення війни і мусимо докласти максимум зусиль для розвитку країни вже зараз” – такою є стратегія команди Промприлад.Реновація. Тут щоденно кипить робота з відновлення промислових зон старого заводу: їх перетворюють на сучасний міський простір у центрі Івано-Франківська.

“Шум будівництва свідчить, що життя триває навіть в умовах війни. Коли велика кількість проєктів призупинила свою роботу, багато спеціалістів виїхало за кордон, ми зрозуміли, що нам особливо важливо продовжувати працювати та розвиватись,” – розповідає керівниця відділу комунікацій та маркетингу проєкту Промприлад.Реновація Рената Налисник.

На кінець 2021 року відновили 16% території старого заводу, а це 6200 кв. м з 42 тисяч запланованого об’єму. Друга черга реновації Промприладу становить близько 17 тисяч кв. м (40%), і над цим команда працює від початку 2022 року. Видимим результатом роботи вже є фасад (вул. Мельника) ревіталізованих корпусів, облицьований клінкерною плиткою, виготовленою зі старої австрійської цегли. Її купили в Івано-Франківську із розібраних будівель, які не мають статусу архітектурних пам’яток. А будівельники нарізали з неї плитку для облицювання, що виявилося ще й на 30% дешевше, ніж купувати нову. Також за цей період заклали внутрішньомайданчикові мережі, капітально відремонтували внутрішні перекриття тераси, скління та фасади майбутнього фудмаркету.  (фото)

Промприлад - фасад

“Тоді ж стало зрозуміло, що є багато запитів на переміщення підприємств та команд від партнерів та знайомих підприємців. У нас на той час не було вільних просторів, щоб запропонувати їм місце для праці. Але ми все одно тимчасово приймали переселенців, які могли на декілька тижнів зупинитись на Промприладі в дитячих просторах, танцювальній школі та конференц-залі, які тоді не працювали, а згодом підшукати собі стале житло та місце для роботи”, – згадує Рената.

Проблему напливу бізнес-переселенців потрібно було вирішувати комплексно. Разом з міською адміністрацією Івано-Франківська команда Промприладу створила центр підтримки бізнесу Save Business Now, за час роботи якого було релоковано більше як 50 підприємств з інших територій України в Івано-Франківськ та область. Тоді на територію Промприладу переїхало 12 невеликих компаній, серед яких: Телебачення Торонто, Anoeses (виробник БДСМ-аксесуарів та еротичного одягу), частина ІТ-компанії MacPaw, представники офісу бізнес-омбудсмена, ІТ-компанія AltexSoft та інші. Після того як ситуація, зокрема в Києві, стабілізувалась, деякі компанії повернулись до своїх міст. На постійній основі до Промприладу релокувалось підприємство Біохім-Сервіс з Харкова, яке з 2003 року спеціалізується на розробці та виробництві ефективних біопрепаратів на основі живих бактерій. (фото)

промприлад реновація - Івано-Франківськ

За час війни команді Промприладу вдалось залучити $4 млн інвестицій, $500 тис. грантової підтримки і 60 млн грн кредиту від Укргазбанку в рамках урядової програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Втім, від самого початку роботи проєкту головною ціллю команди є залучення інвестицій саме від звичайних людей – найменша інвестиція становить 50 тис. грн з можливістю доінвестовування.

Чому люди інвестують в Промприлад? Тому що проєкт вже має передісторію та сформовану довіру. Наприклад, реалізована платформою “Тепле Місто” соціально відповідальна модель бізнесу Urban Space 100.

Модель імпакт-інвестування, яка реалізована у проєкті Промприлад.Реновація, передбачає, що 70% чистого прибутку буде розподілятись у вигляді дивідендів між інвесторами, 30% – спрямовуватиметься на фінансування соціальних ініціатив згідно з концепцією проєкту. Дивіденди вкладникам будуть виплачувати після реалізації проєкту на 100%, за результатами першого операційного року. Тобто якщо, за попередніми прогнозами, в кінці 2024 року завершиться на 100% реновація заводу, то весь 2025 рік проєкт генеруватиме прибуток, з якого у 2026 році інвестори зможуть отримати дивіденди. За дослідженнями, кожен інвестований у Промприлад долар в майбутньому має принести 5 доларів імпакту, а це: створені робочі місця, навчальні та культурні програми, соціокультурна та економічна інтеграція ВПО. Імпакт-інвестування – це по своїй суті фінансова інвестиція, яка має в собі велику соціальну складову.  За кордоном такі проєкти вважаються такими, що мають високу стійкість та можуть стало працювати наступні 40-50 років.

Промприлад - як інвестувати

“Ми пішли складнішим шляхом, оскільки простіше було б знайти одного чи кількох великих інвесторів, а не залучати кошти з трьох джерел – інвестицій, кредитів та грантів. Але ми працюємо саме так, щоб сформувати спільноту, залучити людей до спільнотворення цього простору. Це також виховує інвестиційну відповідальність суспільства,” – зазначає Рената.

Найбільшим інвестором стала українська ІТ-компанія MacPaw, яка під час війни інвестувала $1 млн у розвиток Промприладу, збільшивши загальну суму своїх інвестицій у проєкт до $1,5 млн. Австрійська будівельна компанія Delta інвестувала $500 тис., а також стала основним підрядником у виконанні будівельних робіт, оскільки має досвід ревіталізації промислових приміщень.

Промприлад.Реновація: Не маємо права відкладати розвиток країни на потім 1

На сьогодні в Промприлад інвестували 1400 вкладників з 28 країн світу. За словами Ренати, з-за кордону інвестують українці, яким не байдужа доля країни. Тому однією з цілей Промприладу є повернення цих людей назад в Україну. По завершенню реновації заводу команда розраховує, що тут зможе працювати 3-5 тисяч людей, в тому числі релоковані підприємства з цілої України. (фото інвесторів)

В частині ревіталізованих приміщень другої черги планують відкрити артцентр, великий коворкінг, офіси інноваційних компаній, проєкт промоції читання “Читай”, фітнес-центр та великий фудмаркет Foodoteka. Такий вибір спричинений дослідженнями потреб місцевої спільноти. За цими потребами формувались основні напрями розвитку Промприладу: нова креативна економіка, сучасне мистецтво, неформальна освіта та урбаністика. Через розвиток та взаємодію цих напрямів команда Промприладу ставить собі за мету перезавантажити Івано-Франківськ та регіон з пострадянських контекстів розвитку у сучасні.

промприлад - ревіталізація заводу в Івано-Франківську

“Є корпуси, які ще очікують своєї черги ревіталізації, проте там вже зараз запустились пілотні проєкти. Наприклад, у парасольковому цеху працює великий мейкерспейс, який в майбутньому стане одним із найбільших в Україні. В цьому корпусі також будуть зосереджені R&D центри, інкубатори, акселератори, хостел-колівінг, великий коворкінг. Так, команди зможуть сюди приїжджати, жити та створювати і тестити окремі продукти в цій екосистемі. Проєкт також має консорціум стратегічних партнерів, які відповідатимуть за розвиткові функції проєкту. Так, “Тепле Місто” розвиватиме артцентр та ініціативу “Читай”, Beetroot Academy – школу нових професій, а Lviv Business School відповідатиме за організацію освітніх заходів для розвитку бізнесу”, – розповідає Рената.

Промприлад - мейкерспейс

Крім того, в межах цієї черги будівництва триває відновлення першого поверху по вул. Української Перемоги. На першому поверсі запрацює Foodmarket – класичний ринок їжі, де будуть розміщені 15 гастрономічних точок з різноманітними концептами від локальних та регіональних представників. Другий антресольний поверх займатиме Food Hub – простір для навчання, ділових знайомств та кулінарних експериментів. Тут запрацюють кулінарні школи (Backery School та Culinary School), R&D kitchen&bar, FoodLab, Сhef`s Hub.

Фудмаркет має стати й можливістю для релокованих ресторанних бізнесів зайти та осісти в Івано-Франківську.

Завершення робіт з реновації цих приміщень команда очікує в першому кварталі 2023 року.

“На прикладі теперішніх резидентів Промприладу ми бачимо, як якісно та відкрито вони взаємодіють між собою. Наприклад, Управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради за час резиденції у Промприладі спільно з ГО “Тепле Місто” реалізували декілька грантових проєктів, а також співпрацюють з Промприлад.Реновація та допомагали бренду жіночого одягу Framiore виходити на міжнародний ринок збуту. Внутрішня екосистема Промприладу працює, і ми прагнемо її розширювати”, – каже Рената Налисник.

Промприла - коворкінг

Навіть в час блекауту в країні на Промприлад можна прийти працювати – генератори забезпечують роботу коворкінгу безперебійно.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: