fbpx

«Ремонтне кафе» в Івано-Франківську: як працює Відкритий цех «Парасолька»

Суспільство 16:17, 14.03, 2021
НА ФОТО: Воркшоп у Відкритому цеху "Парасолька" на "Промприладі"

Cвідоме та екологічне споживання стає трендом і нормою у світі, який ми звикли називати цивілізованим. Відновлення старих речей та повернення їх у вжиток у заможних суспільствах – це не примха і не мода, а прояв відповідального ставлення до довкілля.

В Україні однією з перших цю тенденцію підхопила франківська команда Відкритого цеху «Парасолька» на «Промприладі». Її учасники влаштовують воркшопи з ремонту та реставрації меблів у форматі «ремонтного кафе».

Що таке repair cafе?

«Ремонтне кафе» – це відкритий майданчик, де кожен має змогу полагодити власні побутові електричні чи механічні пристрої, меблі, одяг тощо. Це місце, де стара річ отримує нове життя. І зовсім не важливо, що ви не маєте досвіду ремонту чи відповідних інструментів.

У ремонтних кафе можна безкоштовно відремонтувати побутову техніку

Концепція repair cafе передбачає наявність фіксованого місця з усіма потрібними інструментами для ремонту та волонтерів з професійними навичками, котрі охоче допоможуть кожному полагодити ту чи іншу річ.

Вперше ідею «ремонтного кафе» реалізувала журналістка та екологиня Мартіна Постма. 18 жовтня 2009 року в одному з амстердамських театрів скооперувалися місцеві мешканці, майстри-професіонали та волонтери, щоб дати старим та несправним речам другий шанс.

авторка концепції ремонтних кафе Мартіна Постма
Мартіна Постма, авторка концепції ремонтних кафе

Задум виявився настільки успішним, що Мартіна Постма вирішила його розвивати та поширювати. Вона створила некомерційну організацію Repair Café International, яка надає професійну підтримку всім, хто бажає відкрити власні «ремонтні кафе». Завдяки цій організації ідея «ремонтних кафе» вже зібрала прихильників у всьому світі. Так, у 2016 році зареєстрували 1000 ремонтних осередків, а у 2018 – вже 1500. Сьогодні Repair Café International – це глобальна спільнота ентузіастів, винахідників і людей, які крок за кроком творять екологічне майбутнє.

Ремонтне кафе - воркшоп у Торонто
Ремонтне кафе у Торонто

Більше, ніж просто ремонт

«Ремонтні кафе», переконана Мартіна, змінюють мислення людей і, що важливо, допомагають популяризувати ідеї сталого розвитку та свідомого споживання. Це не лише можливість безкоштовно полагодити речі, а й навчитися чомусь новому, змістовно провести дозвілля, познайомитися з мешканцями свого району, містечка чи міста.

«У Європі цей формат часто використовують муніципалітети, бо він дуже ефективний для того, щоб люди об’єднувалися та проводили час разом. «Ремонтні кафе» впроваджуються у різних містах в соціальних центрах, щоб люди могли вчитися та спілкуватися. Це чудовий формат, де зустрічаються та комунікують різні покоління», – ділиться власним досвідом Анна Доброва, кураторка убаністичної лабораторії MetaLab від платформи «Тепле місто».

Астердам - ремонтне кафе
Ремонтне кафе в Амстердамі

Екологічний сенс концепції очевидний: завдяки повторному використанню речей ми зменшуємо кількість відходів та скорочуємо обсяги сировини та енергії, які потрібні для виробництва нових продуктів. Це зменшує й викиди в атмосферу вуглекислого газу.

Якими бувають «ремонтні кафе»

Все доволі просто. Є кілька форматів:

– класичний формат із фіксованим місцем та постійною датою проведення;

– формат періодичних чи постійних воркшопів, майстер-класів та зустрічей;

– як частина урбаністичного фестивалю.

Насправді всі формати подібні і працюють на одну мету. Наприклад, ви маєте несправний електричний чайник і хочете його відремонтувати. Для цього з’ясовуєте, де та коли у вашому місті працюватиме «ремонтне кафе», і рушаєте туди зі своїм чайником. Там ви знайдете інструменти та матеріали для ремонту. Можете полагодити річ самотужки або скористатися допомогою інших учасників чи майстрів.

Ремонтні кафе стали популярними у всьому світі

Загалом, у «ремонтному кафе» можна ремонтувати будь-що: електроприлади, одяг, меблі, посуд, велосипеди, іграшки тощо.

Як це роблять в Івано-Франківську

На сьогодні у приміщенні колишнього парасолькового цеху «Промприладу» вже відбулися два воркшопи, на яких кожен охочий міг долучитися до відновлення старих заводських меблів. У підсумку 23 учасники реставрували стіл, верстак, який буде використовуватись як станція для електроніки у мейкерспейсі. Відновили також 5 стільців, світильник з фотолабораторії заводу, ручний візок і крісла з актової зали Прому.

Відкритий цех Парасолька запрацював у режимі Ремонтного кафе
Відкритий цех “Парасолька”

«Я ніколи не пробувала нічого такого, окрім хіба що на уроках трудового у школі. Це свого роду медитація, і це мені дуже сподобалася. Також круто, що приїжджали дуже різні люди з інших міст і воркшоп нас всіх познайомив та об’єднав», – ділиться враженнями учасниця воркшопу Марта Вульчин.

у Парасольці відновили стіл і стільці Промприладу
У “Парасольці” ремонтують старі меблі

«Тепер знаю, що речі, які я хотіла викинути, можна відреставрувати і що це більш екологічно. Просто я ніколи й не задумувалася над тим, що це можна зробити. Наприклад, є старе крісло, воно якесь розхитане, то треба його просто винести і все. А зараз розумію, що його можна полагодити, і я навіть знаю, як і де це зробити», – каже Марта.

У Парасольці відновили металевий візок
воркшоп у Парасольці - ремонт старих речей заводу

«Завдання цієї програми – через простір та сучасні інструменти розвивати у людей навички ремонту, показувати цінність тих речей, які у нас вже є. Ми хочемо підвищити обізнаність учасників щодо впливу на довкілля речей, якими ми користуємося, а також мотивувати їх до зміни звичної моделі споживання», – зазначила проєктна менеджерка Відкритого цеху «Парасолька» Мар’яна Баран.

світильник з цеху "Парасолька"
Учасники воркшопу в “Парасольці” відновили старий світильник

На цьому команда «Парасольки» зупинятися не збирається. Воркшопи стануть регулярними. А ще там влаштують дні відкритих дверей, щоб гуртувати якомога більше франківців навколо ідей свідомого споживання.

Цех Парасолька у форматі ремонтного кафе

«Наша “Парасолька” – добра платформа для цього. Тут є доступ до обладнання, інструментів та потрібної експертизи. А також вже є приклад реставрованих меблів заводу, що тільки додасть мотивації іншим», – каже Мар’яна.

Текст: Любомир Гураль

Проєкт Відкритий цех «Парасолька» на Промприладі у Івано-Франківську реалізується завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у партнерстві з Garage Hub (Харків).

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: