fbpx

Руслана Гаврилків: "Хочу разом з мешканцями працювати над розвитком громади"

Політика 13:08, 20.10, 2020
НА ФОТО: Руслана Гаврилків

Руслана Гаврилків – кандидатка на посаду Долинського міського голови від «Платформи громад».

Говоримо про те, чому вирішила балотуватися на мера Долини, що їй вдалося зробити на посаді заступниці міського голови, які проблеми є в населених пунктах, як їх можна вирішити на рівні громади та що планує робити, коли очолить громаду.

Ви успішна жінка-політик. Чи важко ламати стереотипи про те, що жінка має займатися тільки сім’єю? Чому вирішили балотуватися від “Платформи громад” і чи рідні підтримують вас у цьому рішенні?

Я намагаюся ні з чим не боротися і нічого не ламати. Вважаю, що найкращий метод, яким потрібно користуватися, – це зміни. Треба змінювати стереотипи в сім’ї, політиці, суспільстві. Передусім суспільство має навчитися відокремлювати жінку як особистість.

Дуже тішуся, що у нас з чоловіком взаєморозуміння: ми разом працюємо, разом виховуємо дітей, допомагаємо і підтримуємо одне одного. У нас в сім’ї немає окремо жіночих і чоловічих обов’язків. Так само і на роботі. Я працюю в комунальній сфері. Переважно комунальники чоловіки, але я вважаю, що справляюся. Я не знаю жінок ні з політики, ні з економіки чи бізнесу, які б сказали – у мене не вийшло. Жінка завжди досягає тієї мети, яку вона собі поставила.

Я добре обдумала рішення балотуватися на цих виборах. Вважаю, що маю достатньо досвіду, знаю, як має розвиватися Долина, і йду з сильною та професійною командою “Платформи громад”.

Дуже хотілося б, щоб наша молода громада розвивалась так, як створюється сім’я. Щоб ми разом працювали над розвитком громади, щоб люди писали свої проєкти, пропонували рішення. Таким чином працюють європейські громади. Хочеться, щоб кожна людина розуміла, що вона є будівником своєї громади і впливає на всі рішення, до неї дослухаються і те, що її оточує, є результатом її активності.

Моя сім’я мене дуже підтримує в цьому рішенні. Мій чоловік вважає, що якщо я це рішення прийняла, то маю його завершити, бо це мій вибір. Діти мене також підтримують і кажуть, що не хочуть виїздити за кордон, бо бачать, як працює їхня мама, і вірять у зміни. Єдине, що діти вже не можуть дочекатися закінчення виборів.

Ви є заступником мера, які проєкти вдалося реалізувати на посаді за цей час?

Я прийшла на цю посаду професіоналом у сфері ландшафтної архітектури і дизайну. До цього була підприємицею і працювала на фірмах у Львові і Києві, які займалися благоустроєм і озелененням. Долина для мене відкрила широкі можливості у сфері трансформації міського середовища, і я змогла реалізувати ті мрії, які у мене були, коли здобувала цю професію.

Для мене ця робота є дуже легкою, адже я бачу розвиток міста. Головне завдання, яке я перед собою ставила, – це доступне місто. Не в плані простого ремонту чи реконструкції доріг і тротуарів, а створення безбар’єрного середовища. Ми вже зробили центр міста доступним для всіх категорій населення. Тож зараз тут можуть пройти чи проїхати і мами з візочками, і дітки на велосипедах чи самокатах, і люди з обмеженими можливостями.

Також ми зробили пішохідний фонтан, я б ще назвала його фонтаном із соціальним ефектом, адже тут постійно збираються люди різних вікових категорій, відпочивають, спілкуються, обмінюються думками. Коли він не працює – це велика площа, де можна проводити заходи, а коли працює – це чудове місце для відпочинку влітку. Ще одним важливим досягненням вважаю те, що ми працюємо над безпекою в місті, що стосується освітлення та безпеки дорожнього руху.

Руслана Гаврилів - кандидатка на мера Долини

В нас усі вулиці освітлені, окремо додатково освітлюються ще пішохідні переходи, і ми забезпечили обмеження руху транспорту, використовуючи підняті пішохідні переходи. Вони дозволяють безпечно перейти через дорогу, адже водії змушені пригальмовувати. Ніякі дорожні знаки чи світлофори не впораються краще. При будівництві тротуарів для безпеки використовуємо тактильну та направляючу плитку, щоб люди з порушеннями зору розуміли, як їм рухатися. Звичайно, що мешканці сприймають такі нововведення з осторогою, але звикають.

Багато працюємо над озелененням міста. Реконструюємо або створюємо нові алейні посадки вздовж доріг та тротуарів, проводимо роботи з благоустрою у скверах та громадських просторах, у нас чудові квітучі клумби з ранньої весни і до пізньої осені.

На мера Долини кандидує Руслана Гаврилків

Чи все з того, що планували, коли починали працювати на цій посаді, вдалося реалізувати?

В мене було багато планів, і більшість з них вже отримали життя.  Ще у перший рік моєї діяльності було запроєктовано і збудовано дві алеї: Митрополита Андрея Шептицького та Небесної сотні. Вони носять в собі елементи символіки. Наприклад, алея Шептицького викладена бруківкою у вигляді вишивки, а алея Небесної сотні з висоти схожа на знак безкінечності, щоб ми пам’ятали про них вічно. В самому центрі міста ми зробили велику пішохідну зону, яку жителі називають Медовою алеєю, адже там завжди проходили медові фестивалі.

Вхід в міський парк я запропонувала зробити у вигляді веселки. Це був революційний проєкт, адже він викликав як позитивні, так і негативні відгуки. Зате тепер це окраса міста і люди залюбки фотографуються тут.

Вже розпочали проєктну роботу над рекреаційною зоною в міському парку. Це масштабна і дуже дорога робота, тож сподіваюся її завершити, коли стану мером. 

В мене також є мрія облаштувати сквер біля Будинку культури. Він буде саме таким, яким його бачать люди, а не двоє-троє архітекторів чи чиновників. Ще у мене в планах проєкт «Долина мрій». Ми розробили з дизайнерами візуалізацію і будемо її презентувати протягом двох тижнів людям. Разом з тим, мешканці Долини можуть самі малювати місто таким, як вони його бачать, на ватманах або у 3D-макетах. Ми об’єднаємо всі пропозиції та ідеї і реалізуємо цей проєкт після виборів.

Які ви бачите основні проблеми громади і як їх вирішити?

У нас такі ж проблеми, як і у інших громадах. Наша громада складається з міста і сіл. Тому першим завданням на початковому етапі роботи буде визначити всі проблемні питання, прийняти відповідні програми та за наявності фінансування поступово впроваджувати їх у життя.

Якщо говорити про конкретні проблеми, то для сіл – це транспортна доступність, маршрути, які б з’єднували села і місто. Це дороги. Це освітлення, адже від нього залежить безпека пішоходів, встановлення дорожніх знаків, культурний розвиток. Діти з дальніх сіл не мають можливості доїздити до міста, щоб продовжувати навчання в культурно-мистецьких закладах і спортивних секціях. Тому потрібна зміна підходу до навчання у школах. Сучасні діти живуть гаджетами, тому вважаю, що потрібно допомогти їм зрозуміти, що навчання – це дуже важливо.

Щодо міста, то воно завжди розвивалося, але проблеми все одно є. В старій частині Долини болючим є питання каналізації, яке вже майже вирішене. Ми збудували очисні споруди, і частина міста буде підключена до них.

Важливим є завершення утеплення багатоквартирних будинків, шкіл і садочків. Також пріоритетним є питання пошуку співпраці з «Укрнафтою». Зараз є певні непорозуміння, через які ми недоотримуємо додаткові кошти в бюджет. Вирішення дуже просте – треба сісти за стіл переговорів.

Важливим є відновлення, ремонт та встановлення нових ігрових форм на дитмайданчиках. Ми систематизували дитячі ігрові комплекси і вважаємо, що на один мікрорайон має бути один гарний великий майданчик, а не по гойдалці під кожним під’їздом.

Ще одна проблема з паркуванням і зупинками громадського транспорту. Дуже хотілось би, всі зупинки замінити на сучасні скляні з вайфай та підзарядкою для телефонів. Будемо шукати шляхи співпраці з бізнесом для встановлення таких зупинок.

І звичайно, потрібне додаткове залучення коштів передусім через транскордонні проєкти у різних сферах – від архітектури до культури. Зараз є багато європейських організацій, які готові долучатися до розвитку територіальних громад. Окрім того, у нас вже є гарні приклади такої співпраці.

Розкажіть, на чому будете акцентувати свою увагу, коли станете головою Долинської ОТГ?

Перш за все це інфраструктура, адже без неї не буде нічого іншого. Але мені не хочеться давати конкретних передвиборчих обіцянок. Чому? Бо зараз ніхто не може відповісти, яким буде бюджет. Окрім того, щоб формувати будь-які програми, потрібна міцна команда. Далі потрібно зібрати дані по незавершених проєктах, що має бути зроблено першочергово для забезпечення розвитку громади, зібрати думки різних стейкхолдерів, які були б зацікавлені в різних сферах розвитку, і аж тоді можна формувати програми розвитку громади в різних сферах. Кожна галузь має подати свої пропозиції. Тільки коли ми зберемо всі думки, зможемо створити програми і з 2021 року працювати за ними. Двох місяців після виборів буде достатньо, щоб зібрати і систематизувати цю інформацію та узгодити її з бюджетом на наступний рік.

На чому Долинська громада може заробляти? На які галузі потрібно робити ставку.

В нас в місті одним з перших був зареєстрований промисловий парк. Поки що ми шукаємо інвестора. Окрім того, Долинщина розташована в мальовничому куточку і розвиток туризму буде великим плюсом. Але для цього треба розвивати інфраструктуру. Якщо нам зроблять обіцяну дорогу регіонального значення, яка буде з’єднувати нашу область з Закарпатською, кількість туристів в рази збільшиться.

В чому влада має допомогти? Вона повинна підтримати малий і середній бізнес, дати можливість йому розвиватися. Також необхідно розвивати сільське господарство. У нас великий потенціал, і потрібно створювати сільськогосподарські кооперативи. При залученні інвесторських коштів ми зможемо підтримувати сільське господарство, а це у свою чергу принесе розквіт села. В нас буде сільська ОТГ, хоча і громада об’єднана навколо міста, більшість населення живе в селі. Люди їздять по заробітках. Але якщо ми будемо підтримувати фермерів, то це дасть додаткові прибутки в бюджет і робочі місця.

На завершення скажіть, чому для кожного важливо прийти на вибори і проголосувати?

Якщо ми будемо говорити, що я ні на що не впливаю, то так і буде. Потрібно виходити з зони комфорту, бо ми живемо в часи реформ. Цей час зобов’язує кожного інакше подивитися на світ. Молодь має йти на вибори, адже якщо ви зараз не вплинете на процес, то ви і ваші діти будуть жити не в тій країні, яку ви б хотіли бачити. Підіть проголосуйте і зробіть свій вибір!   

Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: