fbpx

Труднощі переговорів: чому бюджетні установи Прикарпаття ризикують залишитися без тепла

Економіка 21:41, 15.06, 2019

Закупівельне законодавство дозволяє в окремих випадках укладати з постачальником договір без проведення тендеру, застосувавши, так звану, переговорну процедуру. Її перевагою є мінімальна затрата часу - здебільшого процедура триває до двох тижнів. Але для Галицької ЦРЛ “переговорка” на закупівлю тепла затягнулася на 5 місяців. Чому так сталося, розбиралася “Антикорупційна платформа”.

ЗУ “Про публічні закупівлі” дозволяє як виняток застосовувати переговорну процедуру закупівель, за якої замовник укладає договір з постачальником після переговорів замість звичного аукціону. За такою процедурою закуповують товари та послуги, які може запропонувати, як правило, лише один безальтернативний постачальник. Зазвичай це послуги із теплопостачання, розподілу газу тощо. Але кого саме запросити на переговори без попереднього оголошення про них у Prozorro, замовник визначає самостійно.

Наприкінці 2018 року Галицька центральна районна лікарня оголосила переговорну процедуру на закупівлю теплопостачання, яка згодом була оскаржена в Антимонопольному комітеті. Всі подальші переговорні процедури теж були оскаржені. В результаті укласти договір на поставку тепла лікарні вдалося лиш із третьої спроби.

Першу переговору процедуру, розпочату Галицькою ЦРЛ у грудні, оскаржило підприємство “Альтеко”. Лікарня запросила до участі в закупівлі лише одного постачальника – “Європейську енергетичну компанію”. У свою чергу оскаржувач вважав, що теж може надавати послуги теплопостачання, адже у 2018 році саме “Альтеко” обслуговувало медичний заклад. У лютому закупівля була скасована на підставі рішення колегії АМКУ. Цим же рішенням було розірвано договір, укладений між лікарнею та новим постачальником, “Європейською енергетичною компанією”.

Друга спроба закупити послуги з теплопостачання розпочалася відразу після скасування першої і також виявилася невдалою. “Альтеко” в обох випадках наполягало на проведенні конкурентної переговорної процедури. Звісно, поборотися було за що, ціна питання – майже 2 млн гривень.

Раніше, у листопаді 2018 року, “Альтеко” надіслало листа головному лікарю Галицької ЦРЛ, де просило достроково розірвати договір у зв’язку з неможливістю виконати свої зобов’язання через скрутне фінансове становище. Сторони уклали додаткову угоду, якою зменшили обсяг закупівлі і вартість договору – з 2,7 млн гривень до 2 мільйонів.

Не пройшло і тижня, як Галицька районна рада прийняла рішення про забезпечення безперебійного функціонування КЗ «Галицька ЦРЛ», яким передали котельню лікарні в оренду “Європейській енергетичній компанії” до кінця 2018 року.

Між додатковою угодою та рішенням Галицької РДА різниця у кілька днів. У Галицькій ЦРЛ нам пояснили, що ще у грудні тепло надходило від “Альтеко”. Це підтверджують і дані пошуково-аналітичної системи 007, де  остання проплата за послуги теплопостачання датується 20 грудня. По ній “Альтеко” було перераховано майже 400 тис. гривень.

До речі, вартість теплової енергії в “Альтеко” протягом минулого року була невисокою – 1485,6 грн/Гкал. Для порівняння, відділ освіти Галицької РДА закуповував теплопостачання для освітніх закладів у РКП “Галичтеплосервіс” за ціною 1744 грн/Гкал.

Кримінальне тепло

Врешті-решт, лікарні таки вдалося укласти договір з “Європейською енергетичною компанією”, хоч і з третьої спроби. На початку квітня заклад повторно оголосив переговорну процедуру з одним учасником, яку “Альтеко” оскаржило втретє.

Цього разу тендерний комітет лікарні згадав про статтю закону, що забороняє укладати договір з учасником, який протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій. А якраз у 2016 році територіальне відділення Антимонопольного комітету визнало ТОВ “Альтеко” і ТОВ “Гріненерджі” винними у змові на тендері Погонянського психоневрологічного інтернату.

Дивно, що лікарня не вважала це перешкодою, коли укладала договір із “Альтеко” у минулому році. До речі, “Антикорупційна платформа” раніше писала про те, як бюджетні замовники “забувають” про статтю 17 Закону “Про публічні закупівлі” і укладають контракти з фірмами з “чорного списку” АМКУ.

Загалом, негаразди у фірми “Альтеко” були не завжди. Ще у  2010 році облрада затвердила Регіональну програму підвищення енергоефективності на 2010-2014 роки. За цією програмою місцеві органи самоврядування укладали договори з підприємцями на переобладнання газових котелень під використання альтернативної сировини – головним чином відходів деревини, брикетів і пелет.

Протягом виконання програми в області вдалося переобладнати 31 котельню. Дві третини цих котелень були реконструйовані двома фірмами – “Альтеко” та “Гріненерджі”. На той час директором обох підприємств був Михайло Петрів. Справи у компаній йшли непогано. У 2015 році Михайло Петрів навіть був нагороджений грамотою голови Івано-Франківської облдержадміністрації.

Проте того ж року діяльністю “Альтеко” зацікавились правоохоронні органи. Зокрема, було відкрито кілька кримінальних проваджень різними районними підрозділами Нацполіції, що тривають донині.

Як йдеться в ухвалі суду, перше провадження було відкрите через безпідставне внесення у вартість тарифу на поставку тепла для Богородчанської ЦРЛ власних втрат котельні та втрат теплових мереж лікарні. Ще одна кримінальна справа стосувалася поставки тепла для Галицької центральної районної лікарні, де “Альтеко” закидають завищення вартості надання послуг з постачання теплоенергії.

У 2017 році було відкрито кримінальне провадження на підставі завищення вартості надання послуг на постачання пари та гарячої води для Вигодської міської лікарні, а наступного року “Альтеко” вже фігурувало у справі на поставку тепла для санаторію “Ясень” імені Андрея Шептицького.

Також у зловживанні службовим становищем та заволодінням бюджетними коштами було обвинувачено і директора “Альтеко” Михайла Петріва.

Ще у 2016 році Михайло Петрів висловив свою позицію у ЗМІ, де спростував звинувачення, а відповідальність за тарифи перекладав на місцеві ради, адже це вони приймають рішення, скільки має коштувати теплопостачання в конкретному випадку.

Тим не менш, у червні мають розглядати справи Болехівський, Тисменицький, Галицький, Калуський та Долинський суди, а в липні – Надвірнянський районний суд. Всі провадження порушенні за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Ми намагалися отримати роз’яснення безпосередньо від фірми “Альтеко”. Проте вказані у відкритих реєстрах номери телефонів належать експрацівникам підприємства. Щось коментувати люди відмовляються, посилаючись на те, що вже не співпрацюють із фірмою.

Між іншим, на початку 2018 року в “Альтеко” змінився керівник. Замість Михайла Петріва директором став один із співзасновників підприємств Ігор Карпенко. Проте фінансове становище фірми похитнулося. Минулого року податкова через суд стягнула з “Альтеко” борг на понад 600 тис. гривень.

А ось підприємство “Гріненерджі” продовжує отримувати замовлення від бюджетних установ. Серед найбільших замовників – Обласна психіатрична лікарня №2 з договором на 1,5 млн гривень, Калуська районна лікарня – понад 1,2 млн гривень та інші. Всього з початку 2019 року фірмі вдалося укласти 13 договорів на загальну суму понад 5 млн гривень.

Насамкінець наголосимо, що закон “Про публічні закупівлі” застерігає від укладення договорів з фірмами, які мають податкову заборгованість або внесені у “чорний список” АМКУ. Відтак, доволі дивним виглядає вибір постачальника деякими бюджетними закладами, адже, порушуючи обмеження закону, вони ризикують зірвати собі опалювальний сезон.

Остап Бринський, Тетяна Черниш

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: