fbpx

Вакцина від реваншу

Політика 21:46, 16.07, 2019

Кандидат в народні депутати Роман Ткач пропонує свій рецепт для протидії хаосу в державі та недопущення імперського реваншу.

Українське суспільство чітко визначило, що нашим головним ворогом є Росія. На лінії розмежування нині тривають обстріли, щодня гинуть наші люди. Але поза тим Кремль хоче скористатися результатами і президентських, і майбутніх парламентських виборів в Україні. Друга лінія фронту для них – це влаштувати в Україні хаос, зіштовхнути людей лобами, а тоді вже визначити напрям головного удару.

І тут постає логічне питання: а що ж робити в цій ситуації українську суспільству?

“Зараз, на поверховий погляд, ніби все спокійно, – каже Роман Ткач. – Ну, обрали президента, він щось робить, щось не робить. Активна частина суспільства зайнята підготовкою до парламентських виборів. І, можливо, здається, що зараз недоцільно говорити про реванш. Але робити це потрібно. Бо якщо його ще немає, то це не означає, що до нього не готуються і його не буде”.

Тому вже зараз політик умовно структурував суспільство на п’ять секторів і визначив, як кожен з них мав би діяти у випадку реальної загрози проросійського реваншу в Україні.

1. Органи місцевого самоврядування

З боку Зе-команди вже йдуть розмови про доцільність проведення цьогоріч ще й місцевих виборів. Мовляв, перезавантажити владу повністю – і п’ять років жити без виборів. Але наразі органи місцевого самоврядування (сільради, ради ОТГ, районні й обласні ради) ще залишаються єдиною легітимною структурою влади, яка не під контролем президента.

“Тому їм (говорю зараз за наш край) потрібно пильно стежити за тими подіями, які будуть відбуватися наприкінці літа–восени в державі, – радить Роман Ткач. – За потреби – використати, як я це називаю, майданний варіант роботи сесій рад: позачергові, виїзні. Це є потужний чинник впливу на дії центральних органів влади”.

Кандидат у нардепи додає, що центром прийняття політичних заяв і звернень у такому випадку залишається облрада, де всі депутати – люди надійні. І хоча тут немає вертикалі в управлінні, але є вертикаль у контактах з райрадами і міськради.

2. Громадянське суспільство

“Так, воно тільки формується, але у нас вже створені потужні течії, які у “час Х” себе проявляють, знають, як підняти суспільство, як загострити увагу на головних проблемах, – зауважує Роман Ткач. – Це і волонтерський рух, і різні об’єднання учасників АТО, і невеликі соціальні проекти, які працюють в області. Треба тісний контакт з ними тримати, у них дуже потужно налагоджена горизонтальна мережа”.

3. Засоби масової інформації

“Що б там не говорили, але у становленні громадянського суспільства – немала заслуга й журналістів. Не вірю в закиди про їхню продажність. Знаю журналістське коло на Івано-Франківщині, знаю багатьох впливових журналістів, гостроту їхнього пера. І вірю, що в часи, коли буде потрібно голосно заявити про свою принципову позицію, вони це зроблять”, – переконаний політик.

Роман Ткач
Роман Ткач: сильне громадянське суспільство – запобіжник від реваншу.

4. Провідники області

“Не люблю слово “еліта”, тому кажу: провід області, провідники області, – пояснює Роман Ткач. – Інтелектуальне, інтелігентське середовище, церква, вплив якої залишається величезним. Письменники, художники, вчителі, лікарі – вони кожного дня контактують з десятками, сотнями, а то й тисячами людей, вони знають, як донести до них правду. Вони всі сьогодні теж працюють на горизонтальній лінії – через інтернет, через соцмережі. Їхній вплив – немалий”.

5. Звичайні громадяни, українці

Кандидат у нардепи усвідомлює, що увага наймасовішої частини суспільства нині дуже часто зосереджена на виживанні, на тому, як заробити кавалок хліба, прогодувати сім’ю, оплатити комуналку. Але він щиро й абсолютно переконаний, що коли дійде до доленосного моменту, то все інше буде відсунуто на задній план і люди згуртуються навколо чотирьох інших чинників, про які сказано вище.

“Порох треба завжди тримати сухим, бо врешті-решт в Україні йде війна, – підсумовує Роман Ткач. – Треба бути пильними, уважними, аналізувати все, що буде робити центральна влада після парламентських виборів. Це стосується і обрання керівництва Верховної Ради, і нового уряду. Думаю, якщо ми сконцентруємося на цих п’яти складових протидії реваншу, то реванш не пройде”.

Тарас ТКАЧУК

Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: