fbpx

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли

Суспільство 19:35, 07.12, 2021

В Івано-Франківську створили громадську організацію, яка переконує в існуванні хімтрейлів, опираючись на твердження російських псевдонауковців та блогерів.

Конспірологічна теорія про «хімтрейли» – отруйні речовини, які начебто розпилюють в небі з літаків – виникла ще у 90-х роках. Її спростовували науковці й фактчекери зі всього світу, та вона досі знаходить прихильників.

Під час пандемії коронавірусу міфи про хімтрейли отримали нове життя й обросли свіжими значеннями. У соцмережах активно поширюють твердження, що пандемії не існує, а вірус, який викликає пневмонію, розпилюють з літаків. Тих, кого не вдалося заразити з неба, «добивають» вакциною. А стоять за всім цим, як стверджують конспірологи, якісь «системні адміністратори всесвітнього хаосу».

В Івано-Франківську недавно створили громадську організацію «Народна академія наук», яка «бореться з хімтрейлами». Її засновники обіцяють відкрити «нові знання», які нібито ґрунтуються на багаторічних дослідженнях науковців.

КУРС стежив за організацією протягом місяця і переконався, що ця «академія наук» нічого спільного з наукою не має, науковці там вигадані, а досліджень просто не існує.

Секта у Viber

Прихильники конспірологічних теорій активно публікують у локальних фейсбук-групах дописи про хімтрейли під час пероральної імунізації диких тварин від сказу чи коли військові проводять навчання. Проте для чергового панічного посту їм вистачає і просто слідів, які залишають в небі літаки. Підозрілі «хіміотраси» над Прикарпаттям зуміли розгледіти навіть тоді, коли правоохоронці перехопили літак з контрабандистами. Фактично при будь-якій активності в небі знайдуться ті, хто буде переконувати, що літаки літають неспроста: вони розпилюють «хімію».

На початку жовтня на YouTube-каналі лідера франківських антивакцинаторів Ігоря Дащенка з’явилося відео, в якому автор знімає небо і запевняє, що над Івано-Франківськом саме розсипають отруту. Він закликав знімати подібні відео і закидати у його нову Viber-спільноту під назвою «Чисте небо України».

«Працює експертна група висококваліфікованих спеціалістів, які проведуть наукову експертизу події», – обіцяє Дащенко в описі відео.

Журналістка КУРСу приєдналася до цієї спільноти на самому старті, коли в ній  було кількадесят учасників. Перше повідомлення там з’явилося 12 жовтня від користувача «Народна академія наук»: «10 жовтня 2021 року проти мирного населення м. Івано-Франківська і прилеглих сіл була вчинена атака із застосуванням авіації, яка тотально і системно «килимовим» методом «прасувала» небо в районі сіл Черніїв – Березівка – Цуцилів – Перерісль. Із літаків цілий день проводилась інтенсивна обробка територій речовинами, які вразили екологічну систему населених пунктів, призвели до важкої екологічної кризи і створили загрозу для життя та здоров’я мешканців Прикарпаття».

Подібні відео знову ж таки просили скидати у чат для «наукової експертизи». Також у чаті повідомляли, що група фахівців розробила «науково-експертний висновок» про розпилення речовин в екосистемі Івано-Франківська і навколишніх сіл та вручила його міському голові Івано-Франківська Руслану Марцінківу. Їхній висновок ґрунтується лише на зібраних фото та відеоматеріалах, а «персональний склад науково-експертної групи, місце роботи, посади та наукові звання є прихованими».

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 1
Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 2

Ця таємна «науково-експертна група» закликає владу оголосити Івано-Франківськ та прилеглі села територіями екологічної кризи, «яка спричинена навмисним забрудненням атмосфери і ґрунтів людиною і яка реально загрожує життю та здоров’ю всього населення». Звернення підписав Ігор Дащенко, який вже називає себе президентом «Народної академії наук». Зазначається також, що «Народна академія наук» є однією з засновниць спільноти «Чисте небо Прикарпаття» і проводить свої дослідження вже 37 років, маючи фахівців чи не в усіх галузях науки та медицини.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 3

Адміністратори Viber-спільноти обіцяли відкрити нові знання про те, хто насправді керує світом, тобто є «верховним адміністратором всесвітнього хаосу», та знайти його «лігво». Але відкриються ці знання, лише коли група набере 1000 учасників.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 4
Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 5

У майбутньому вони навіть планують очистити землю від війн, пандемії та невиліковних хвороб.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 6

За кілька днів Viber-спільнота почала досить швидко зростати. Фото та відео з хмарами та інверсійними (конденсаційними) слідами літаків почали приходити з усієї України, а відтак з Білорусі, Росії, Італії.

Час від часу адміністратор групи Ігор Дащенко радить учасникам відео уродженки Росії, яка живе в Греції, Валіди Будакіду. Та чи не щодня розповідає про хімтрейли. В деяких роликах блогерка демонструє відео Дащенка.

Учасники спільноти нарікають, що Facebоok через подібні дописи блокує їхні профілі або ж дописи видаляють адміністратори спільнот. Тоді їм радять створити декілька сторінок та «сіяти» пости про хімтрейли у групи, де «адекватні адміни».

На всіх відео, які надсилають у «Чисте небо України», адміністратори спільноти бачать хімтрейли і не шкодують зусиль, аби переконати в цьому тих, хто раптом засумнівався. До прикладу, Віра з Коломиї надіслала відео, але через годину слід від літака зник, і вона завагалася. «Віра!!! Все залежить від того, яку речовину вони скидають на людей», – запевнила жінку «Народна академія наук».

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 7

Доки група набирає учасників, адміністратори публікують ролики про хімтрейли російських псевдонауковців, а також відео лідера антивакцинаторів Остапа Стахіва.

Мета – переконати учасників, що коронавірусу не існує, а з літаків розпилюють речовини, що викликають в людей захворювання, аби потім робити їм щеплення, які містять яйця паразитів і змінюють ДНК.

Всіх, хто піддає сумніву цю конспірологію, у групі таврують як «засланих козачків». Їх начебто заслали «системні адміністратори всесвітного хаосу». З такими прощаються і перетворюють це у цілий ритуал.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 8
Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 9
Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 10

Окрім публікацій відео і фото з літаками, у спільноті запустили інший флешмоб – почали збирати фото з листям, яке начебто пропалене хімтрейлами.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 11

Припущення, що листя дерев вражене не хімтрейлами, а шкідниками чи хворобами, категорично відкидаються. Виявляється, листочки «пахнуть хімією».

Зрештою «Народна академія наук» пообіцяла провести експертизу листя і закликала надсилати його на вулицю Ботанічну, 97 в Івано-Франківську.

«Перед відправленням листки потрібно утримувати в привідкритих пакетах, щоби вони не запліснявіли. Ми віддамо їх на аналіз», – інструктує «Народна академія наук».

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 12

У групі швидко виробилося кілька правил спілкування. Одне з них – заборона сперечатися, якою мовою писати повідомлення. Таке правило має допомогти «відстояти право дихати свіжим повітрям всім незалежно від національності і мови спілкування».

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 13

До списку табуйованих тем потрапили також політика, національність і релігія – щоб «не делить единий народ», як час від часу закликають в коментарях.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 14

Натомість адміністратори не мають претензій до дописувачів, які радять лікувати всі хвороби содою та перекисем водню, вчать заряджати воду та мріють повернутися в СРСР.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 15

Зрештою, коли група набрала тисячу учасників, в якості обіцяного «нового знання» їм презентували ролик з ютуб-каналу Дащенка. У ролику під радянську пісню «Вставай, страна огромная» показали фрагменти відео, які за час існування спільноти зібрали з усієї України. І одразу ж попросили грошей на створення каналу «Чисте небо України». Про всяк випадок нагадаємо, що YouTube не бере грошей за створення каналів. Для збору коштів вказали банківську картку Ігоря Дащенка.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

За місяць Viber-спільнота «Чисте небо Прикарпаття» набрала понад 1300 учасників та перетворилася у відстійник фейків. І не лише тих, які стосуються хімтрейлів, а й коронавірусу та вакцинації. Завдання, яке адміністратори поставили її учасникам, – активно поширювати цей контент в інших соцмережах.

Академія без академіків

«Народна академія наук» від науки безнадійно далека. За ЄДРПОУ, яким у групі підтверджують існування начебто академічної спільноти, зареєстрована громадська організація «Народна академія наук». Ніякі наукові дослідження вона не могла розпочати у 1984 році, оскільки створена лише у червні цього року. Керує нею Ігор Дащенко. Крім нього, у засновниках організації ще франківка Марія Тимків.

Зареєстрована громадська організація за місцем проживання Дащенка в Івано-Франківську на вулиці Ботанічній – туди ж на «експертизу» у вайбер-чаті закликали надсилати листочки, начебто вражені хімією з літаків. До речі, обіцяної експертизи псевдонауковці з квартири Дащенка так і не провели.

Ігор Дащенко – колишній депутат Івано-Франківської міської ради, пенсіонер, який цього року організував у місті дві акції проти вакцинації від ковіду. У газеті, яку роздавали на останній акції, Ігор Дащенко названий одним з координаторів руху «Права людини» в Івано-Франківську.

Як і для чого прикарпатців вербують конспірологією про хімтрейли 16

Нагадаємо, «Права людини» – це незареєстрований громадський рух, засновником якого є Остап Стахів, підозрюваний у намірах захопити владу в Україні під кураторством Російської Федерації.

«Не треба вигадувати свої закони фізики»

Послідовники теорії змови про розпилення отрути з літаків особливо активізуються у соцмережах, коли проводиться вакцинальна кампанія від сказу диких тварин. Прихильники конспірології маніпулюють офіційними повідомленнями від Держпродспоживслужби, мовляв, «ось, нарешті зізналися, що нас труять» або «і до тварин вже добралися». Під такими дописами неодмінно з’являються коментатори, які скаржаться на масові захворювання у місцевостях, де розповсюджували вакцину. Жодних підтверджень ці вкиди не мають, але викликають паніку.

Як пояснює начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Іван Васьків, пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин щороку проводиться з метою вакцинації лисиць від сказу.

«Провакцинувати лисицю як звичайну домашню тварину неможливо. Тому розроблена вакцина, яка поміщається у приманку. В цій приманці вміщується блістер з вакциною, і її розкидають з літаків над лісовими і польовими угіддями. На території населених пунктів, тобто там, де є житлові будинки, не розкидають», – каже Васьків.

Третій рік поспіль така вакцинальна кампанія проводиться восени по всій Україні. Раніше її проводили і навесні, але лише у деяких районах Волинської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей за кошти Євросоюзу. До речі, українські методичні рекомендації щодо імунізації диких тварин написані на основі досвіду країн Європейського Союзу.

«Брикет з вакциною розміром із сірникову коробку, має специфічний запах, який приманює дику тварину. Коли та з’їдає приманку, блістер тріскає, вакцина потрапляє на слизову і всмоктується в організм. Так і відбувається вакцинація», – пояснює Іван Васьків.

Приманка безпечна і для людей: вона зроблена з м’ясо-кісткового борошна і для здоров’я ніякої небезпеки не становить. У ній нема жодних хімікатів чи збудників якихось хвороб.

Значна частина відео у групі «Чисте небо Прикарпаття» приходить з Коломиї і Богородчан. Цьому є причина – саме там розміщені приватні аеродроми, літаки з яких інколи залучають і до вакцинації диких тварин. Там також відбуваються авіаційні шоу, під час яких літаки випускають кольорові дими – заради видовища і розваги. Пілот та авіаційний інженер Олександр Красілич каже, що вже втомився від дзвінків з питаннями про хімтрейли, якими його засипають мешканці довколишніх містечок.

«Інверсійний слід виникає, бо гаряче повітря, яке виходить з реактивного двигуна, швидко охолоджується і перетворюється в конденсат, який замерзає і виглядає, як білий слід за літаком, – пояснює Красілич. – Пасажирські лайнери літають приблизно на висоті 10 км, а це мінус 50 градусів за бортом. А з літака виходить повітря температурою приблизно плюс 200 градусів, різко охолоджується і залишає такий слід. Сліди бувають різні – іноді видимі, іноді невидимі. Іноді короткі, іноді – довші. Це таке саме природнє явище, як і хмари. Чому хмар не бояться, а інверсійного сліду, який залишається за літаком, бояться? Чому водяної пари не бояться, а сліду бояться? Це як пояснювати людям ще раз елементарні фізичні явища».

Користувачам із соцмереж, які поширюють подібні відео, Красілич просто радить повторити шкільну програму з фізики.

«Для чого вигадувати свої закони фізики, якщо вони вже давно відомі? Нехай вчаться у школі – і тоді не буде питань і паніки, а то звикли вчитися з фейсбука».

Марія Гаврилюк

До теми:

Організація «Вокс Україна», яка є партнером Facebook у програмі з протидії дезінформації в Україні, неодноразово аналізувала фейки про хімтрейли. За матеріалами VoxCheck тезово спростовуємо найбільш поширені з них:

  • Жодних наукових доказів існування так званих хімтрейлів немає.
  • На деяких відео прихильники конспірологічної теорії про «хімтрейли» демонструють процес «розприскування хімічних речовин» – літаки під час польоту залишають за собою білі сліди. Науковці пояснюють, що це інверсійні (конденсаційні) сліди та атмосферні аерозолі. Їх утворення зумовлене фізичними та хімічними законами і є цілком закономірним.
  • Також стверджується, що в атмосфері розпилюють діоксид азоту, тому симптоми коронавірусу – це просто отруєння азотом. Однак це просто неправда, детальне спростування читайте тут.
  • «Іспанія є першою країною, яка визнала застосування хімічного аерозольного розпилення у країні» – фейк. Він живе в інформаційному полі Іспанії з 2014 року. Тоді начебто в ефірі радіо Іспанії Cadena Ser чотири іспанські метеорологи зробили заяву, що літаки розпилюють діоксид свинцю, йодид срібла та діатоміт. Також зазначили, що мета цього розпилення – знизити ймовірність дощів та підвищити температуру повітря для створення літнього кліматичного середовища для туризму, що також допомогло б корпораціям в аграрному секторі. Проте запис цього ефіру нібито видалили, «щоб запобігати його поширенню та інформуванню суспільства». Ця історія періодично «оживає» на різних сайтах із конспірологічними публікаціями. Європейська комісія відповіла, що не отримувала від іспанських метеорологів жодних свідчень про хімічне розпилення, і підтвердила, що немає жодних доказів використання військової геоінженерії для зміни клімату в Іспанії. Крім того, комісія зазначила, що геоінженерія – недоречне рішення екологічних проблем. Державне метеорологічне агентство Іспанії також повідомило фактчекерам з Newtral, що розпилення літаками хімічних речовин – неправда, яка поширювалася роками.
  • Немає підстав вважати, що листя дерев в Україні було пропалене хімтрейлами. Пошкодження листя, якщо таке десь спостерігається, може бути пов’язане з ураженням від хвороб.

*Цей матеріал виготовлено в рамках проєкту “Західноукраїнська медіамережа” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)Зміст продукції є винятковою відповідальністю видання КУРС та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Читайте головні новини Івано-Франківська і області у Google News

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: