fbpx

Як юристи допомагають переселенцям: досвід Івано-Франківщини

Суспільство 13:50, 12.07, 2023

Після початку російського вторгнення в Україну Івано-Франківщина прихистила близько 150 тисяч переселенців. Більшість із них стикаються з проблемами, які потребують юридичного супроводу.

Якої правової допомоги найчастіше потребують ВПО на Івано-Франківщині, розповіла Маргарита Лихачова, юристка програми “Єднання заради дії” в Івано-Франківській області. Програму впроваджують IREX разом із благодійним фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

З якими проблемами стикаються переселенці на Івано-Франківщині? 

В Івано-Франківську мешкають переселенці з багатьох регіонів України. Хтось із них живе в місті ще з 2014 року, а хтось переїхав сюди після повномасштабного вторгнення росіян. Наразі найбільша проблема ВПО — це житло. Для порівняння: у Харківській області ситуація простіша: там не поновлювали офлайн-навчання восени й усі студентські гуртожитки віддали під потреби переселенців. В Івано-Франківській області запрацювали дитячі садочки та школи, а в цих приміщеннях жили ВПО. Людей треба було кудись переселяти. Частина вирушила в села, але цей варіант — не для всіх, тому що, наприклад, в деяких населених пунктах немає доступу до медичної допомоги через відсутність амбулаторій.

Маргарита Лихачова
Юристка програми “Єднання заради дії” в Івано-Франківській області Маргарита Лихачова

Яку допомогу від програми “Єднання заради дії” отримують ВПО у вашому регіоні? 

Ми проводимо юридичні консультації для переселенців на Івано-Франківщині. Щоб отримати правову допомогу від програми “Єднання заради дії”, потрібно заповнити онлайн-анкету, вказавши свої контакти й суть звернення. Після цього з вами зв’яжеться наш юрист. Ми надаємо правову допомогу як онлайн, так і офлайн. 

Також ми консультуємо державні структури, як-от органи соціального захисту, пенсійний фонд, центр зайнятості. Роз’яснюємо працівникам зміни в законодавстві, ділимося новою інформацією. На жаль, часто державні структури працюють за принципом “поки не прийшло наказу зверху, нічого не міняємо”. Це складно, але доводиться розбиратися. 

З якими питаннями до вас звертаються переселенці?

Це відновлення житла, опікунство, затримка виплат. Часто люди звертаються з приводу спадщини, якщо, наприклад, хтось із родичів помер на окупованій території. Також є питання щодо нарахування робочого стажу, виплат пенсій для ВПО. Ще виникають труднощі із засвідченням факту смерті або народження. 

Була ситуація, коли органи соцзахисту не реєстрували дитину як ВПО, бо вона народилася вже після початку повномасштабної війни. Матері дали довідку ВПО, а дитині — ні, тому що вона не мала прописки. Мати звернулася до нас. Ми порадили зібрати необхідний пакет документів і звернутися до органу соцзахисту письмово із заявою, в якій вказати, що в разі відмови просимо надати письмову відповідь з обґрунтуванням причини. В підсумку ситуація вирішилася: дитина отримала довідку ВПО, а її батьки – виплати. 

На жаль, нерідко ситуацією та довірливістю громадян користуються шахраї. Вони розміщують у мережі повідомлення, схожі на ті, що й благодійники, і “виманюють” у людей їхні персональні дані та банківську інформацію. До нашої організації якось звернулася людина і розповіла, що вона віддала свій доступ до карти шахраям. Ми порадили їй заблокувати карту. На щастя, вона це зробила оперативно і не постраждала. 

У деяких випадках однієї консультації замало, тоді ми проводимо повторні зустрічі. Якщо люди звертаються з питаннями, які ми не можемо розвʼязати, наприклад, відновлення документів, то ми скеровуємо їх до компетентних органів. 

Яким чином люди дізнаються про ваші консультації?

Деякі громадські організації розповідають переселенцям, що ми надаємо юридичну допомогу. Також вони повідомляють нам про тих, хто потребує консультацій. А ще ми поширюємо інформацію онлайн: розміщуємо оголошення на сайтах та в місцевих групах, розсилаємо їх у фейсбуці, телеграм-чатах. 

Добре поширює інформацію про нашу допомогу “сарафанне радіо”: хтось скористався нашими консультаціями й порадив нас знайомим. 

З якими питаннями до програми “Єднання заради дії” звертаються представники державних органів?

Іноді працівники соцзахисту чи інших органів не знають, як допомогти людині, бо ніколи не стикалися із подібними ситуаціями раніше. Якщо йдеться про виплати, то держслужбовці не хочуть ризикувати. Якось до нас звернулася родина, яку органи соцзахисту не хотіли оформити як багатодітну, тому що діти були від двох різних батьків. Працівники соцзахисту не могли перевірити статусу родини в тому регіоні, з якого вона виїхала, і не знали, що робити. Ми допомогли розвʼязати цю проблему. 

Наші юристи також роз’яснюють працівникам державних органів зміни в законодавстві щодо кредитування, розриву трудового договору, нарахування стажу роботи або пенсій. 

Що робити переселенцям, якщо державні органи відмовляють у допомозі?

Краще письмово звернутися до будь-якого органу й отримати письмову відмову. Іноді людина, яка не має юридичної освіти, може неправильно поставити запитання або не так зрозуміти причину відмови. Через це виникають непорозуміння з державними органами. Часто, коли люди звертаються самі, їм відмовляють, а коли з ними приїжджає юрист — проблема розвʼязується. Нам простіше розібратися в усіх юридичних нюансах, коли людина має письмове звернення та письмову відмову від державних органів. 

Відомо, що програма “Єднання заради дії” випустила посібник із корисною інформацією для ВПО. Як ці методичні матеріали допомагають переселенцям? 

У нашій збірці прописані кроки для отримання тієї чи іншої допомоги з покликаннями на статті закону. Людина без юридичної освіти може оперувати цією інформацією в органах соцзахисту, щоб отримати потрібну послугу. У нашому посібнику зібрані відповіді на більшість питань, що стосуються соціального захисту: взяття на облік ВПО, отримання допомоги, пільг і пенсій, забезпечення житлом. Така інформація необхідна кожній громаді. Ознайомитися з посібником можна на сайті програми в цій електронній формі. Також, звісно, він є у друкованому вигляді. 

Які ваші плани на найближчий час? 

У межах програми “Єднання заради дії” ми будемо проводити консультації та тренінги. Це можливість поділитися своїм досвідом, а також отримати нові знання. Законодавство постійно змінюється, і не завжди зрозуміло, як підійти до того чи іншого питання. А якщо хтось уже стикався з цим і поділиться способом розвʼязання проблеми, це заощадить час. До наших тренінгів долучаються не тільки ВПО та юристи, але й ветерани АТО, учасники бойових дій, родичі військових і громадські активісти. 

Отримати безкоштовну юридичну допомогу та ознайомитися з корисними матеріалами для ВПО можна на сайті програми “Єднання заради дії”. 

Читайте також:


Ця стаття стала можливою в межах програми “Єднання заради дії”, що впроваджується IREX разом із Благодійним фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: