fbpx

Як живеться Пасічнянській громаді

Суспільство 14:53, 30.09, 2021

Вони з тих, у кого від мрії до життя – один крок. Команда нової Пасічнянської територіальної громади працює так, що, здається, від їхнього натхнення от-от затанцюють Карпати. Кожен поступ – як особиста перемога: з усмішкою і в драйв!

80% управлінського штату громади укомплектовано людьми молодого віку, для кожного напрямку – культура, освіта, медицина тощо – в громаді підібрали відповідних фахівців, які цим живуть і хочуть працювати. Помиляються, але враховують помилки і працюють знову. Це одне з нових унікальних карпатських середовищ, яке спонукає вірити у краще майбутнє держави загалом.

Голова Пасічнянської громади Андрій Гунда каже, що в основу його роботи покладений досвід, отриманий в Нідерландах.

голова Пасічнянської територіальної громади Андрій Гунда
Андрій Гунда, голова Пасічнянської територіальної громади

Зі слів голови, чимало для правильного розуміння шляхів розвитку громад дав йому проєкт «Мери за економічне зростання». Основне завдання молодого голови – зробити кращим життя понад 21 тисячі людей, які живуть в 11 селах, що об’єдналися в Пасічнянську територіальну громаду.

Андрієві Гунді 32 роки. Він виграв у виборчих перегонах наприкінці 2019 року. За неповний рік улітку 2020-го Пасічнянська команда вдруге пішла на вибори, і за Андрія проголосувала більшість людей, бо вони встигли за короткий час зрозуміти, що зміни на краще – можливі. Все залежить від того, чи вони потрібні тим, хто береться керувати громадою.

Чого навчили Нідерланди

“Вони набагато попереду. Можна зайти в музей Ван Гога, але повсюди на вулицях міст стоять мольберти: підходь і малюй. Що у них варто перейняти – це формування приємних вражень на в’їзді та виїзді з країни. В Нідерландах це тюльпани. Щодо нашої громади маємо різні ідеї: авторська кава «Пасічняно», до прикладу, – сміється голова. – Можливо, власне крафтове пиво!”

В життя втілюється багато задуманих проєктів, аби людям на дорученій йому карпатській землі стало легше і радісніше жити.

“Ми виграли грант «Центр спадщини – Пнівський замок», на який планували облаштувати локації, що давали б можливість заробляти кошти громаді. Однак через війну в Україні та пандемію коронавірусу проєкт скасували і фінансування не надійшло. Але ми не здалися: взяли участь в іншому конкурсі міжтериторіального партнерства України та Румунії, за умовами якого слід було знайти по різні боки кордонів дві локації, схожі поміж собою. Ми відшукали в Румунії місто Арбрут, де є замок, що нагадує наш Пнівський, і стали переможцями, отримавши на реалізацію ідеї 500 тис. євро. Вони підуть на Центр спадщини поряд із замком. Це буде інфраструктура, що сприятиме додатковому заробітку для громади”, – наголошує Андрій Гунда.

Пнівський замок
Пнівський замок. Фото Леоніда Танащука

“Ми одна з двох громад на Прикарпатті, що дає премії дітям, які успішно склали ЗНО. Якщо дитина отримала понад 190 балів, за кожен предмет має 5 тис. грн. Так робимо лише ми та Івано-Франківськ. У нас 12 стипендіатів: це стимулює дітей до розвитку”, – розповідає Андрій Гунда, селищний голова Пасічнянської територіальної громади.

Як живеться Пасічнянській громаді 1
Сертифікат за відмінне навчання – стимул для розумної молоді

А ще Пасічнянська громада бере участь у наступному проєкті «Мери – за економічне зростання-2». На конкурс подали ідею створення медової ферми та спорудження цеху для сушіння грибів і ягід.

“Наші люди змушені перевозити свою продукцію в інші області, бо не маємо ані цехів переробки, ані холодильних камер. Тож плануємо отримати 750 тис. євро на відповідне обладнання для збирання та обробки меду, промислові сушильні камери для грибів й обладнання для зберігання ягід із наших лісів, – ділиться планами голова громади. – До роботи залучатимемо мешканців нашої громади”.

«Якщо Нафтогаз оголосить 10 чи 15 проєктів – ми братимемо участь у кожному»

Одним з бюджетоформувальних підприємств регіону є Укргазвидобування, що забезпечує мешканців громади робочими місцями. Справді чимало працівників, які живуть у селах громади, працюють в Львівгазвидобуванні (філія Укргазвидобування). Окрім цього, це підтримка у не дуже простому житті серед гір з їхніми непередбачуваними повенями, заметами тощо.

“Ми ніколи не стояли осторонь проблем сіл і намагалися якнайбільше допомогти, наприклад, спільно із селами ремонтували інфраструктуру – дороги, переїзди через ріки, під’їзні шляхи до родовищ, до свердловин. Ця взаємодія була особливо помітною під час повені 2020 року. За останні 8 років таке лихо на моїй пам’яті трапилося втретє. І вкотре великі сили кинули на ліквідацію наслідків, коли були зруйновані дороги, містки, виникла потреба прочистити русла рік, щоб можна було здійснювати і нашу діяльність і паралельно – забезпечити можливість громадам доїхати до своїх хуторів, окремих будинків чи навіть сіл”, – зазначає Сергій Савчук, начальник Пасічнянського нафтогазопромислу Львівгазвидобування.

Сергій Савчук - начальник Пасічнянського нафтогазопромислу Львівгазвидобування
Начальник Пасічнянського нафтогазопромислу Сергій Савчук

“Конкурс «Енергія розвитку», започаткований Нафтогазом, – гарна ініціатива. Адже всі наші проблеми неможливо вирішити лише коштами громади. Бо наш бюджет – це насамперед комунальна, медична, освітня сфери та благоустрій, і хоч скільки було б коштів – їх завжди мало. Тому ми вітаємо додатковий ресурс, який можна використати для доброї справи. Тож навіть якщо Нафтогаз оголосить 10 чи 15 конкурсів, ми братимемо участь у кожному. Що більше проєктів, то більше користі громаді”, – додає Андрій Гунда.

Дружба газовиків і громади тут перевірена роками і є підтримкою у складних обставинах.

“Коли почалася пандемія, то Нафтогаз надав значну допомогу громаді засобами дезінфекції, індивідуального захисту, а також захисними костюмами для медиків. Це було дуже відчутно, особливо в перші місяці, коли неможливо було придбати ані масок, ані антисептиків, і дало нам можливість суттєво покращити ситуацію, бо в бюджетах таких видатків не передбачили. Нафтогаз – одна з перших в Україні компаній, яка допомагала нам, – наголошує Андрій Гунда. – Зросла рентна плата. До об’єднання в територіальну громаду ми мали 1%, тепер – 3%. І що більше буде видобуто газу, то більше коштів отримає громада. Ми діємо в міцній співпраці: швидко розглядаємо на засіданнях сільських рад заявки щодо земельних ділянок, потрібних для свердловин чи інших об’єктів. Йдемо спільним шляхом із Нафтогазом й активно розвиваємося”.

Нова дорога в Пасічнянській ОТГ
Коли замість напрямку з’явилася дорога…

За цією громадою не впильнуєш – щодня відбувається якась нова атракція. Одна з останніх – за підтримки лісництв зарибнили мальком форелі ріку Бистрицю. Однак коли розпитувати очільника громади про найважливіше за рік, то приємні щоденні дрібниці відходять на задній план:

Зарибнення річки Бистриці в Пасічнянській ОТГ
Зарибнення Бистриці Надвірнянської

1. Громада придбала власний сміттєвоз і організувала цивілізоване вивезення сміття за графіком.
2. Надаються стипендії здібним випускникам за відмінні оцінки ЗНО.
3. Оновлено 20% асфальтного покриття.
4. За рік збудовано сучасні медичні амбулаторії в селах Пнів та Зелена.
5. Для громад облаштували кінотеатри просто неба.

А ще в громаді планомірно чистяться русла річок, аби наступна повінь не була такою лютою.

Берегоукріплення на Бистриці Надвірнянській
Нові берегоукріплення на Бистриці

Партнерська публікація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: