fbpx

Ярослав Гаджеровський: "Я пішов воювати, щоб мої рідні не побачили війни тут"

Суспільство 14:08, 10.03, 2024
НА ФОТО: Ярослав Гаджеровський, боєць 10 ОГШБ

46-річний солдат Ярослав Гаджеровський на позивний «Гаджик» служить в легендарній 10 ОГШБ “Едельвейс” – командує розрахунком СПГ-9. Сам чоловік родом із Черкас, та вже понад 18 років мешкає у Верховині на Франківщині. До вторгнення росії працював категорійним менеджером. У військо пішов добровольцем у 2022 році.

Коли пішли воювати, яка була мотивація?

Я пішов воювати, щоб мої рідні не побачили війни тут. Щоб над їхніми головами не літали кулі та снаряди. Чим більше там ми їх затримаємо, тим менше вам прийдеться їх добивати.

– Як саме потрапили у 10 бригаду, як до вас поставилися?

Мене направили у підрозділ до моїх друзів. Від них і отримав позивний «Гаджик», бо так називали ще до війни. Переважно були більш досвідчені хлопці, але всі поставилися як до рівного, без жодних упереджень.

– Як довго звикали до фронту?

Коли приїхав, то мене взагалі не брали. Певний час звикав до вибухів, щоб нормально реагувати, і навчався. Близько місяця хлопці ходили на виходи і мене не брали з собою, поки не навчили всього того, що знали. Ще на полігоні і стрільбах був.

– Яке ставлення до молодих, недосвідчених військових, як підтримуєте їх?

Ставимося як до своїх. Дивимося одразу, чи людина сама сюди захотіли йти, чи так склалося, що її засунули. У нашому підрозділі майже всі – добровольці. Також дивимося, чого навчили на полігоні, і вже потім вирішуємо, чи можна вже з собою брати. Нашому наймолодшому – 24 роки. По роках малий, але дужий. Як бачить, що ми, старші, несемо щось важке, то одразу біжить допомагати. І добрий він, але ставитися до таких як до дітей ми не можемо. Тут не дитсадок, і від тієї роботи, яку він виконує, також залежить не тільки його життя, але й інших.

– Як змінився світогляд за період війни? Що усвідомили, переосмислили? Що з мотивацією?

Мотивація не падає. Усвідомив те, що людське життя занадто коротке, щоб його втрачати. Треба кожен день жити і думати про завтра, бо якщо цього не робитимеш, то довго не протягнеш.

Ярослав Гаджеровський - солдат 10 ОГШБ
Ярослав з дружиною Аліною

– Як оцінюєте мобілізацію, роботу ТЦК, настрої в тилу?

З моєї точки зору, всіх підряд туди гребти немає сенсу. Для чого він там, якщо не хоче? В порівнянні з початком війни з’явилося дуже багато хлопців, які відмовляються – от не хочуть йти. А раніше в нас такого не було. Ми розуміли, для чого туди прийшли і з якою ціллю, не для забав. А от якщо людину силою затягують і заставляють робити, то він сяде, плаче, боїться, і за ним ще треба дивитися. Валіза без ручки – і з собою не візьмеш, і самого не залишиш. Я не розумію взагалі такого ставлення: якщо в житті трапився якийсь промах, то одразу треба відправляти людину на нуль. Повідправляють наркоманів, п’яниць, ми їх називаємо «аватарами», а вони там і не потрібні.

З тисячі людей воїном може бути тільки один. З цієї тисячі двадцять – солдати, які розуміють, чого хочуть, і будуть робити таку роботу, яку не зробить жодний «аватар».

– Як із забезпеченням зараз, з харчуванням?

В кого як, але їжі у нас вдосталь. Дають м’ясо, рибу, овочі, фрукти кожного тижня, з цим проблем немає. Важче зі спорядженням. Щоб забезпечити одного військового всім необхідним, потрібно близько 200 тисяч гривень.

Що думаєш про закінчення війни?

Ця війна швидко не закінчиться. Або ми, або нас, третього варіанту не буде. В нас такий сусід, що будемо з ним воювати до останнього, і його знищити дуже тяжко. В них маса велика людей. Поки ми не розвалимо їх зсередини, поки росія не розпадеться на республіки, до тих пір ми будемо воювати. В них мобілізаційний ресурс дуже великий.

Ярослав Гаджеровський отримав медаль «За військову службу Україні»
Ярослав Гаджеровський нагороджений медаллю «За військову службу Україні»

– Як проходить звичайний день служби?

Все залежить від задач. От як я на СПГ, то постійно на зв’язку. Ми стримуємо наступ. Є певні позиції, де сидять наші хлопці, і якщо в цей момент десь іде скупчення ворога або якісь дії, то ми одразу туди відпрацьовуємо. Весь час на зв’язку, сиджу в укритті, бо постійно літають дрони, і очікую команди. Якщо помітять, де знаходжусь, то одразу прилетить. Обираю такі місця, де буде якомога менше видно мене і хлопців. Також вибираю такі позиції для стрільби, щоб був максимально прикритий. Готую не одну позицію, а декілька. Головну і чотири-п’ять запасних.

– Як дати раду із страхом?

Я розумію, куди потрапив і що маю робити. Інакше там не можеш, бо будеш проблемою для побратимів. Звісно, страх є і має бути, тому що він допомагає виживати, але головне, щоб цей страх не був панічним. Я вже звик, по звуку і по свисту визначаю, як далеко прилетить. Найстрашніше для мене – це танк, спершу прилітає, а тоді вже чуєш.

– Хлопці, які пішли туди, вже не повернуться такими, якими були до. Як з ними говорити і як ставитися?

Головне їх не жаліти. Тільки поважати, і тоді вони швидше повернуться до цивільного життя. Також все залежить і від самих хлопців. Він, будучи там, повинен розуміти, що має і може повернутися назад, додому. Це найголовніше.

Командир розрахунку СПГ-9 Ярослав Гаджеровський
Ярослав Гаджеровський з донькою Евеліною у відпустці. У бійця троє дітей

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: